به گزارش تابش کوثر، نتایج یک پژوهش جدید نشان میدهد افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند، میزان میکروپلاستیک در سرخرگهایشان بیش از ۵۰ برابر افراد سالم است؛ موضوعی که میتواند زنگ خطر تازهای درباره تأثیر ذرات پلاستیکی بر سلامت انسان باشد.
بررسیهای تازه پژوهشگران دانشگاه نیومکزیکو نشان میدهد افرادی که سکته مغزی، مینیسکته یا اختلال موقت بینایی داشتهاند، میزان بیشتری میکروپلاستیک در رگهای گردن خود دارند.
در این مطالعه مشخص شد میزان میکروپلاستیک در سرخرگهای این بیماران، بیش از ۵۰ برابر کسانی است که سرخرگهای سالم دارند.
میکروپلاستیکها، ذرات بسیار ریزی هستند که از فرایندهای صنعتی یا تجزیه پلاستیکهای مختلف ایجاد میشوند و امروزه در اقیانوسها، منابع آب و زنجیره غذایی انسانها به طور گسترده حضور دارند.
این ذرات میتوانند وارد بافتهای بدن و حتی سلولها شوند و به گفته محققان، احتمالاً از طریق نشت مواد شیمیایی سمی یا ایجاد اختلال در سیستم هورمونی، به بدن آسیب میزنند.
مطالعات اخیر همچنین نشان دادهاند که میکروپلاستیکها میتوانند مسیر جریان خون در مغز، قلب و رگهای بدن را مسدود کنند.
در این پژوهش، ۵۰ نفر از شرکتکنندگان بر اساس میزان پلاک تجمعیافته در سرخرگهای کاروتید (رگهای اصلی گردن) مورد بررسی قرار گرفتند.
پلاکها، ترکیبی از چربی، کلسترول و کلسیم هستند و میتوانند زمینهساز بیماریهای قلبی، سکته مغزی و زوال عقل شوند.
نتایج نشان داد افرادی که میزان بیشتری پلاک در رگهای گردن خود داشتند، نزدیک به ۱۶ برابر میکروپلاستیک بیشتری در بدنشان یافت شد.
همچنین افرادی که دچار علائمی مانند اختلال بینایی موقت یا سکته مغزی شده بودند، بیش از ۵۰ برابر افراد بدون پلاک، میکروپلاستیک در رگهای خود داشتند.
دکتر «راس کلارک»، نویسنده اصلی این تحقیق، گفت: «گرچه این پژوهش به طور قطعی نمیگوید که میکروپلاستیکها عامل این مشکلات هستند، اما گامی مهم برای درک اثرات احتمالی این ذرات بر سلامت بدن به حساب میآید.»
م/۱۱۰*
نظر شما