گرمایش زمین سطح آرسنیک موجود در برنج را بالا می‌برد

پژوهشی تازه‌ نشان می‌دهد که تغییرات اقلیمی می‌تواند سطح آرسنیک معدنی موجود در برنج را افزایش دهد و خطرات جدی برای سلامت میلیون‌ها نفر در آسیا به همراه داشته باشد.

به گزارش تابش کوثر، افزایش دمای زمین بیش از ۲ درجه سانتی‌گراد همراه با بالا رفتن سطح دی‌اکسید کربن در جو می‌تواند باعث افزایش غلظت آرسنیک معدنی در برنج شود.

این تغییر، خطر ابتلا به بیماری‌هایی چون سرطان، دیابت و بیماری‌های قلبی را تا سال ۲۰۵۰ در کشورهای آسیایی به‌طور چشمگیری افزایش خواهد داد.

این یافته‌ها حاصل پژوهشی مشترک میان مدرسه بهداشت عمومی میلمن دانشگاه کلمبیا، مدرسه بهداشت عمومی جان هاپکینز و آکادمی علوم چین است که در نشریه The Lancet Planetary Health منتشر شده است.

لوئیس زیسکا، استاد بهداشت محیط در دانشگاه کلمبیا گفت: «نتایج ما نشان می‌دهد که افزایش سطح آرسنیک می‌تواند به‌طور قابل توجهی میزان بروز بیماری‌های قلبی، دیابت و دیگر پیامدهای غیرسرطانی را افزایش دهد.»

او افزود: «برنج که غذای اصلی بسیاری از مردم جهان است، در شرایط جدید می‌تواند بار جهانی سرطان و بیماری‌های قلبی‌-عروقی را افزایش دهد.»

زیسکا توضیح داد که افزایش آرسنیک احتمالاً به دلیل تغییرات شیمیایی خاک در اثر گرمایش زمین است که جذب آرسنیک توسط دانه‌های برنج را تسهیل می‌کند.

او گفت: «اثرات سمی تماس مزمن با آرسنیک معدنی کاملاً اثبات‌شده‌اند و شامل سرطان‌های ریه، مثانه و پوست، و بیماری ایسکمیک قلب هستند. همچنین شواهدی در حال ظهور نشان می‌دهد که آرسنیک ممکن است با دیابت، عوارض بارداری، اختلالات رشد عصبی و تضعیف سیستم ایمنی مرتبط باشد.»

زیسکا همچنین تأکید کرد که در مناطقی چون جنوب چین، آسیای جنوب شرقی و جنوبی، مصرف برنج هم‌اکنون منبع مهمی از تماس غذایی با آرسنیک و خطر سرطان است.

پژوهشگران در این مطالعه اثر افزایش دما و دی‌اکسید کربن را بر ۲۸ رقم مختلف برنج طی ۱۰ سال بررسی کرده‌اند.

آن‌ها با استفاده از روش FACE (غنی‌سازی آزاد دی‌اکسید کربن در فضا) و مدل‌سازی پیشرفته، دُز آرسنیک معدنی و خطرات سلامتی را برای هفت کشور آسیایی شامل بنگلادش، چین، هند، اندونزی، میانمار، فیلیپین و ویتنام برآورد کرده‌اند.

مبنای برآورد مصرف برنج، داده‌های سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد در سال ۲۰۲۱ بوده است و برای محاسبه دقیق‌تر، از داده‌های سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا در مورد توزیع نرمال مصرف برنج نسبت به وزن بدن استفاده شده است.

بر اساس برآوردها، تا سال ۲۰۵۰ موارد ابتلا به سرطان‌های ریه و مثانه افزایش چشمگیری خواهد داشت. چین با برآورد ۱۳.۴ میلیون مورد سرطان مرتبط با مصرف برنج، بیشترین سهم را خواهد داشت.

زیسکا تأکید کرد: «با توجه به یافته‌های ما، اقداماتی مانند اصلاح نژاد گیاه برای کاهش جذب آرسنیک، بهبود مدیریت خاک در شالیزارها، و بهبود روش‌های فرآوری برنج می‌تواند در کاهش تماس با آرسنیک مؤثر باشد.»

او افزود: «ابتکارات بهداشت عمومی برای آموزش مصرف‌کنندگان و نظارت بر میزان تماس نیز در کاهش آثار بهداشتی تغییرات اقلیمی بر مصرف برنج نقش مهمی خواهند داشت.»

زیسکا گفت: «مطالعه ما ضرورت اقدام فوری برای کاهش تماس با آرسنیک در برنج را نشان می‌دهد، به‌ویژه در شرایطی که تغییرات اقلیمی امنیت غذایی جهانی را تحت تأثیر قرار داده‌اند.»

م/۱۱۰*

کد خبر 140959

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha