به گزارش تابش کوثر، سازمان جهانی بهداشت با همکاری گروهی از کارشناسان بینالمللی سناریویی تمرینی برای مقابله با شیوع یک بیماری جدید برگزار کرده که منبع آن لاشه یخزده یک ماموت بوده است.
این تمرین که «پولاریس» نام داشت، با حضور متخصصانی از ۱۵ کشور انجام شد و شرکتکنندگان در آن باید با ویروسی خیالی به نام «ماموتپاکس» یا آبله ماموتی مقابله میکردند؛ ویروسی که از بقایای یخزده یک ماموت آزاد شده بود و ابتدا دانشمندان و گروه فیلمبرداری کاشف را آلوده کرده و سپس در سطح جهان گسترش پیدا کرده بود.
با اینکه ویروس و داستان سناریو واقعی نبودند، اما نگرانی درباره ظهور بیماریهای واقعی از دل یخهای ذوبشده کاملاً جدی است.
دانشمندان میگویند با گرمتر شدن زمین و ذوب شدن لایههای یخی، ویروسها و میکروبهایی که هزاران سال در بدن جانوران ماقبل تاریخ مثل ماموتها پنهان ماندهاند، ممکن است دوباره فعال شوند.
این میکروبها که به آنها «ریزجانداران متوشالح» گفته میشود، میتوانند در شرایط منجمد برای مدت بسیار طولانی زنده بمانند. به گفته کارشناسان، اگر چنین بیماریای وارد بدن انسان شود، بدن ما هیچ دفاع طبیعی در برابر آن نخواهد داشت که وضعیتی مشابه روزهای اول شیوع ویروس کرونا را شامل میشود.
چند روز پیش هم گروهی از دانشمندان بینالمللی در گزارشی هشدار دادند که گرمایش زمین احتمال انتقال این میکروارگانیسمها را از یخها به حیوانات و انسانها افزایش میدهد.
دکتر خالد عباس، پژوهشگر حوزه بهداشت محیط از دانشگاه شارجه امارات، در اینباره گفت: «تغییرات اقلیمی فقط باعث ذوب شدن یخها نمیشود — بلکه مرز میان زیستبومها، حیوانات و انسانها را از بین میبرد».
م/۱۱۰*
نظر شما