کاهش خطر ابتلا به سرطان روده با مصرف روزانه ویتامین دی

مصرف منظم ویتامین D هم احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را پایین می‌آورد و هم به بهبود بیماران کمک می‌کند.

به گزارش تابش کوثر، نتایج یک بررسی علمی در مجارستان نشان می‌دهد که ویتامین D می‌تواند نقش مؤثری در پیشگیری و حتی درمان سرطان روده بزرگ داشته باشد. این یافته‌ها همزمان با افزایش نگران‌کننده آمار ابتلا به این بیماری در میان جوانان منتشر شده است.

پژوهشگران دانشگاه "سمِلوایز" در مجارستان با بررسی نتایج ۵۰ مطالعه که داده‌های بیش از ۱.۳ میلیون نفر را دربر می‌گرفت، به این نتیجه رسیدند که دریافت کافی ویتامین D می‌تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را بین ۲۵ تا ۵۸ درصد کاهش دهد.

پروفسور یانوش تاماش وارگا، یکی از نویسندگان این تحقیق، گفت: «ویتامین D نقش مهمی در پیشگیری و درمان سرطان کولورکتال ایفا می‌کند.»

او همچنین تأکید کرد: «تأثیر ویتامین D به دوز مصرفی، شرایط جسمی فرد و مدت زمان استفاده بستگی دارد.»

در این پژوهش مشخص شد مصرف هر ۲.۵ میکروگرم ویتامین D، خطر ابتلا به سرطان روده را حدود ۴ درصد کاهش می‌دهد. در همین راستا، سرویس سلامت عمومی بریتانیا (NHS) توصیه می‌کند که بزرگسالان و کودکان بالای یک سال، روزانه ۱۰ میکروگرم ویتامین D دریافت کنند.

همچنین این بررسی نشان می‌دهد بیمارانی که سطح ویتامین D بالاتری دارند، نتایج بهتری از درمان می‌گیرند. در یکی از مطالعات مورد اشاره، بیماران در مراحل پیشرفته سرطان که دوز بالای ویتامین D دریافت کردند، به‌طور میانگین دو ماه بیشتر عمر کردند.

تحقیقات قبلی نیز نشان داده‌اند افرادی که با سطح بالاتری از ویتامین D به سرطان روده مبتلا می‌شوند، ۵۰ درصد کمتر احتمال دارد بر اثر آن جان خود را از دست بدهند. محققان معتقدند ویتامین D با کاهش التهاب، به جلوگیری از تغییرات سلولی منجر به سرطان کمک می‌کند و با تقویت سیستم ایمنی، در مهار رشد تومورها و نابودی سلول‌های سرطانی نقش دارد.

اما در کنار این نتایج امیدوارکننده، پژوهشگران هشدار داده‌اند که کمبود ویتامین D به‌ویژه در شهرها، به یک مشکل جدی تبدیل شده است. به گفته آن‌ها، نزدیک به ۴۰ درصد اروپایی‌ها با کمبود این ویتامین مواجه‌اند و ۱۳ درصد دچار کمبود شدید هستند.

در ماه‌های زمستان نیز، از هر پنج بزرگسال، دو نفر دچار کمبود ویتامین D می‌شوند. به همین دلیل مصرف مکمل‌های این ویتامین که با قیمت پایینی در داروخانه‌ها در دسترس است، می‌تواند راهکار مناسبی باشد.

با این حال، پژوهشگران یادآور شدند که تمام مطالعات مورد بررسی از دوزهای متفاوتی استفاده کرده‌اند و در آن‌ها بیماران در مراحل مختلف بیماری حضور داشته‌اند. بنابراین برای تعیین دقیق دوز مؤثر و مدت زمان مناسب مصرف مکمل‌ها، به تحقیقات بیشتری نیاز است.

از سوی دیگر، سازمان "سرطان ریسرچ بریتانیا" تأکید کرده که هنوز شواهد کافی برای اثبات تأثیر قطعی ویتامین D در پیشگیری از سرطان وجود ندارد. این سازمان همچنین اشاره کرده که رابطه بین کمبود ویتامین D و افزایش خطر سرطان هنوز به‌طور کامل ثابت نشده است.

در سه دهه گذشته، موارد ابتلا به سرطان روده در افراد جوان به‌شکل چشمگیری افزایش یافته؛ به‌طوری‌که در میان افراد ۲۵ تا ۴۹ ساله، میزان ابتلا ۵۲ درصد بیشتر شده است. برخی محققان آلودگی هوا و برخی دیگر افزایش مصرف غذاهای فراوری‌شده را از دلایل این روند می‌دانند.

ویتامین D همچنین در سلامت استخوان‌ها، عضلات، دندان‌ها و عملکرد سیستم ایمنی نقش کلیدی دارد. کمبود این ویتامین می‌تواند منجر به بیماری‌هایی مانند راشیتیسم (نرمی استخوان) شود.

در ماه‌های تابستان بیشتر افراد می‌توانند ویتامین D موردنیاز خود را از نور خورشید دریافت کنند، اما در فصل‌های سرد، استفاده از مکمل برای همه بزرگسالان و کودکان بالای یک سال توصیه می‌شود.

همچنین برخی افراد مانند کسانی با پوست تیره یا افرادی که مدت زیادی در خانه هستند، بهتر است در تمام طول سال از مکمل استفاده کنند.

با این حال، مصرف بیش از اندازه هم می‌تواند خطرناک باشد.  پژوهشگران هشدار دادند که مصرف طولانی‌مدت دوزهای بالا ممکن است باعث افزایش کلسیم خون (هایپرکلسمی)، ضعیف‌شدن استخوان‌ها و آسیب به کلیه و قلب شود.

بر اساس توصیه این سازمان، هیچ‌کس نباید روزانه بیش از ۱۰۰ میکروگرم ویتامین D مصرف کند، مگر با تجویز پزشک.

میزان ویتامین D در بدن از طریق آزمایش خون مشخص می‌شود و سطح زیر ۲۵ نانومول در لیتر، کمبود محسوب می‌شود.
 

م/۱۱۰*

کد خبر 141007

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha