ارتباط چاقی شکمی با خطر آلزایمر در میانسالی

پژوهشی تازه نشان می‌دهد افرادی که در میانسالی دچار چاقی شکمی هستند، ممکن است در بیست سال آینده با خطر بیشتری از ابتلا به آلزایمر روبرو شوند.

به گزارش تابش کوثر ، محققان آمریکایی کشف کرده‌اند که چربی احشایی که در اطراف اندام‌های حیاتی مانند قلب، کبد و معده تجمع می‌کند، با افزایش پروتئین‌های غیرطبیعی در مغز مرتبط است. این پروتئین‌ها از نشانه‌های اصلی بیماری آلزایمر محسوب می‌شوند.
آلزایمر که عامل اصلی زوال عقل است، میلیون‌ها نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار داده و خاطرات و استقلال زندگی آنان را از بین می‌برد. اما این مطالعه امیدهایی را برای پیشگیری ایجاد کرده است. پژوهشگران می‌گویند با کاهش چربی احشایی از طریق تغییر سبک زندگی در سنین ۴۰ و ۵۰ سالگی، می‌توان خطر ابتلا به آلزایمر را در آینده کاهش داد.
چربی احشایی با دیگر انواع چربی‌ها متفاوت است؛ زیرا این چربی اطراف اندام‌های داخلی را می‌پوشاند و ممکن است بر شاخص توده بدنی (BMI) تأثیری نداشته باشد. به همین دلیل، حتی افرادی که BMI سالمی دارند نیز در معرض خطر قرار دارند. با این حال، این نوع چربی اغلب در مردان و به شکل «شکم برآمده» ظاهر می‌شود.
این مطالعه که در نشست سالانه انجمن رادیولوژی آمریکای شمالی ارائه شد، داده‌های ۸۰ فرد میانسال با توانایی شناختی طبیعی را بررسی کرده است. در این پژوهش، میزان چربی احشایی و پروتئین‌های آمیلوید مرتبط با آلزایمر مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد افرادی که چربی احشایی بیشتری داشتند، سطوح بالاتری از این پروتئین‌ها در مغز داشتند.
دکتر مهسا دولتشاهی، پژوهشگر دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس و نویسنده اصلی این تحقیق گفت: «مطالعه ما نخستین تحقیقی است که این ارتباط را در میانسالی و در زمانی که هنوز علائم زوال عقل ظاهر نشده، بررسی می‌کند.» او افزود: «این نتایج نشان می‌دهد که کاهش چربی احشایی از طریق رژیم غذایی و ورزش در این مرحله می‌تواند نقش مهمی در پیشگیری از آلزایمر داشته باشد.»
متخصصان توصیه می‌کنند برای ارزیابی چربی احشایی، دور کمر اندازه‌گیری شود. اگر دور کمر زنان بیش از ۸۰ سانتی‌متر و مردان بیش از ۹۴ سانتی‌متر باشد، باید اقداماتی برای کاهش چربی احشایی انجام شود.
 
م/۱۱۰*
 
 
کد خبر 130487