کند کردن روند پیری اعضای بدن با داروی دیابت

تیمی از زیست‌شناسان در چین و آمریکا طی یک مطالعه چهار ساله روی میمون‌های ماکاکوس دریافتند که داروی دیابت متفورمین می‌تواند سرعت روند پیری را در اعضای مختلف بدن، از جمله مغز، کاهش دهد.

به گزارش تابش کوثر ، این زیست‌شناسان از چند مؤسسه در چین و آمریکا در مقاله‌ای که در ژورنال «سل» منتشر شد، از مطالعه‌ای چهارساله درباره تأثیر داروی دیابت متفورمین بر پیری گزارش دادند. این مطالعه بر روی میمون‌های ماکاکوس انجام شده و نتایج آن نشان می‌دهد که این دارو می‌تواند روند پیری را در ارگان‌های مختلف بدن از جمله مغز کاهش دهد. 
تحقیقات قبلی و شواهد تجربی حاکی از آن بود که متفورمین به عنوان دارویی که به طور سنتی برای درمان دیابت نوع ۲ تجویز می‌شود، ممکن است خاصیت ضدپیری هم داشته باشد. مطالعات روی موش‌ها، مگس‌ها و کرم‌ها نشان داده بود که این دارو می‌تواند به نوعی موجب بازسازی سلولی شود. همچنین، گزارش‌هایی وجود داشت که افرادی که به مدت طولانی از این دارو استفاده کرده‌اند، احساس جوان‌تر شدن می‌کردند. 
در این مطالعه، تیم تحقیقاتی به مدت ۴۰ ماه، روزانه به ۱۲ میمون ماکاکوس مسن و ۱۸ میمون دیگر این دارو را دادند. طی این مدت، نمونه‌های بافتی از ارگان‌های مختلف جمع‌آوری شد و مغز آنها تصویر برداری شد. همچنین، آزمایش‌های جسمی و ذهنی برای بررسی تغییرات بیولوژیکی انجام شد. 
این تیم شواهدی یافت که نشان می‌داد پیری در ارگان‌هایی مانند کلیه‌ها، ریه‌ها و پوست کند شده است. اما ارگانی که بیشترین تأثیر را از این دارو دریافت کرده بود، مغز بود. 
تمامی میمون‌ها کاهش چشمگیری در روند پیری نشان دادند، به طوری که فعالیت‌های عصبی برخی از آنها مشابه میمون‌هایی بود که شش سال جوان‌تر بودند. بررسی‌های دقیق‌تر نشان داد که این دارو سلول‌هایی را فعال می‌کند که پروتئینی به نام NRF2 تولید می‌کنند، که پیش‌تر مشخص شده بود از سلول‌ها در برابر آسیب‌های ناشی از التهاب محافظت می‌کند. 
این تیم تحقیقاتی اذعان کرد که این مطالعه به دلیل محدودیت‌های تعداد نمونه‌ها و تمرکز بر یک جنس خاص نیاز به تکرار در مقیاس بزرگتر دارد و لازم است که مطالعات طولانی‌تری با حضور انسان‌ها نیز انجام شود. 
 
م/۱۱۰
 
کد خبر 129800