به گزارش تابش کوثر، ایران که روزگاری در رده اول کشورهای منطقه از نظر تعداد مقالات علمی و استنادات قرار داشت، اکنون در رتبه جهانی ۱۷ قرار دارد. این در حالی است که در گذشته رتبه ۱۵ جهانی را در اختیار داشت و در استنادات علمی نیز در رتبه ۱۴ قرار داشت.
بیانات مقام معظم رهبری و اسناد بالادستی، دستیابی به مرجعیت علمی را به عنوان یکی از اهداف کلیدی کشور مطرح کردهاند. در این راستا، ایران باید در برنامه هفتم توسعه به رتبه ۱۴ جهانی در تولید علم و رتبه اول منطقه دست یابد. کارشناسان تأکید دارند که برای رسیدن به این اهداف، تجهیز زیرساختهای پژوهشی و نگهداشت نیروی انسانی نخبه، ضروری است.
علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم به کاهش تولید مقالات علمی به دلیل مهاجرت نخبگان اشاره کرد و گفت: "آمار دقیقی از میزان مهاجرت نخبگان در دسترس نیست، اما شتاب مهاجرت در سالهای اخیر بهویژه در حوزه پزشکی افزایش یافته است." او ادامه داد: "بهعلاوه، سرمایهگذاری اندک در حوزه پژوهش یکی از دلایل اصلی این افت است." زالی توضیح داد که سهم بودجه پژوهشی کشور از درآمد ناخالص داخلی تنها ۰.۳ درصد است، در حالی که طبق برنامههای توسعه، باید این عدد به ۴ درصد برسد.
آخوندزاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، نیز با اشاره به هزینهکرد نادرست بودجههای پژوهشی در دانشگاهها، گفت: "اکثر دانشگاهها به دلیل مشکلات مالی، بودجه پژوهش را در محلهای دیگر هزینه کردهاند." او افزود که از سال آینده، نحوه هزینهکرد بودجه پژوهشی در ارزشیابی علمی دانشگاهها لحاظ خواهد شد. او همچنین بر لزوم جذب و نگهداشت نخبگان بهویژه در حوزه علوم پزشکی تأکید کرد.
م/110
نظر شما