به گزارش تابش کوثر، بر اساس دادههای مؤسسه «امبر»، میزان تولید برق خورشیدی در اروپا طی ماههای ژانویه تا مارس ۲۰۲۵ به نزدیک ۶۸ تراواتساعت رسید که نسبت به بازه مشابه در سال ۲۰۲۴ افزایشی ۳۲ درصدی را نشان میدهد.
با توجه به آنکه اوج تولید برق خورشیدی در اروپا همزمان با تابستان نیمکره شمالی رخ میدهد، پیشبینی میشود سهم این انرژی پاک از ترکیب تولید برق قاره در ماههای پیشرو افزایش بیشتری یابد و به حرکت در مسیر گذار انرژی شتاب بخشد.
افزایش تولید برق خورشیدی بخشی از تلاش گستردهتر اروپا برای کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی و افزایش سهم منابع انرژی پاک است. در سال ۲۰۲۴، سهم انرژی پاک از کل تولید برق اروپا به رکورد ۶۱.۳ درصد رسید. با این حال، طی سهماهه نخست ۲۰۲۵ به دلیل کاهش سرعت باد در سطح توربینها و افت ۱۵ درصدی در تولید برق بادی، این سهم به ۵۷ درصد کاهش یافت.
از آنجا که نیروگاههای بادی پس از نیروگاههای هستهای و سدهای برقآبی، سومین منبع بزرگ انرژی پاک در اروپا هستند، ناچار شد تولید برق از گاز و زغالسنگ برای پاسخ به نیاز سیستم افزایش یابد. با این حال، انتظار میرود در ادامه سال و با کاهش تقاضای گرمایش و افزایش تولید نیروگاههای خورشیدی، سهم انرژی پاک بار دیگر روند صعودی یابد.
تا حدود سال ۲۰۱۰، آلمان و اسپانیا بیش از ۸۰ درصد ظرفیت تولید برق خورشیدی اروپا را در اختیار داشتند. اما طی یک دهه اخیر و با کاهش قابل توجه هزینهها و افزایش کارایی سیستمهای خورشیدی، کشورهای بیشتری در اروپا با سرعت بالایی ظرفیت خورشیدی خود را افزایش دادهاند.
نتیجه این روند، گسترش جغرافیایی مزارع خورشیدی در سراسر این قاره بوده است؛ بهگونهای که چندین کشور در سهماهه نخست ۲۰۲۵ رشدهایی بالاتر از متوسط منطقه ثبت کردند. از جمله این کشورها میتوان به ترکیه (۵۴٪)، هلند (۶۳٪)، لهستان (۴۴٪) و سوئیس (۴۳٪) نسبت به سال گذشته اشاره کرد.
علاوه بر این، کشورهای آلمان، یونان، هلند و اسپانیا سهمی بالاتر از ۱۰ درصد از برق تولیدی خود را در ابتدای سال از خورشید تأمین کردند. پیشبینی میشود این سهمها با افزایش تابش خورشیدی و طول روز در تابستان بیش از دو برابر شوند.
انتظار میرود یونان، آلمان، هلند، پرتغال و اسپانیا در ماههای ژوئن تا اوت بیش از ۲۵ درصد برق خود را از خورشید تأمین کنند. به این ترتیب، میانگین سهم انرژی خورشیدی در اروپا طی این ماهها به حدود ۱۴ درصد خواهد رسید. همچنین، ایتالیا، بلغارستان، کرواسی و ترکیه نیز در تابستان ۲۰۲۵ به سهمهای دورقمی در تولید برق خورشیدی دست خواهند یافت و تقریباً تمام اقتصادهای اصلی منطقه، رکوردی تازه در بهرهگیری از انرژی خورشیدی ثبت خواهند کرد.
م/۱۱۰*
نظر شما