به گزارش تابش کوثر، پیش از این رژیم غذایی مدیترانهای به دلیل تأثیرات مثبت آن بر سلامت، همواره مورد توجه پزشکان و دانشمندان بوده است. اما اکنون، پژوهشگران دریافتهاند که رژیم سنتی آفریقایی، که شامل غلاتی مانند ارزن، سبزیجات ریشهای، سیبزمینی یام و سبزیهای برگدار است، میتواند حتی موثرتر از رژیم مدیترانهای در مقابله با بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت نوع ۲ و برخی سرطانها باشد.
محققان هلندی این پژوهش را انجام دادهاند و دریافتند که این رژیم غذایی التهاب بدن را بهطور قابلتوجهی کاهش میدهد. التهاب زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به مهاجمان خارجی حمله میکند و از عوامل خطر اصلی بسیاری از بیماریهای کشنده محسوب میشود.
نتایج این مطالعه که با مشارکت ۷۷ داوطلب مرد تانزانیایی انجام شده، در نشریه "نِیچِر مدیسین" منتشر شد. میانگین سنی شرکتکنندگان ۲۵ سال بود. در این میان،۲۳ نفر که عموماً رژیم غذایی سنتی آفریقایی داشتند، برای دو هفته به رژیم غذایی غربی شامل گوشتهای فرآوریشده، تخممرغ و سیبزمینی سرخکرده روی آوردند. ۲۲ نفر که معمولاً غذای غربی مصرف میکردند، برای دو هفته به رژیم آفریقایی تغییر رژیم دادند. ۲۲ نفر دیگر نیز علاوه بر رژیم غربی، یک نوشیدنی تخمیری سنتی به نام "مبگه" (Mbege) را برای یک هفته مصرف کردند. پنج نفر نیز رژیم غذایی خود را بدون تغییر حفظ کردند و به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند.
در این رژیم غذایی آفریقایی، مواد غذایی مانند ذرت، بامیه، موز پختهشده، لوبیای قرمز و آووکادو گنجانده شده بود.
نتایج نشان دهنده کاهش التهاب و بهبود سیستم ایمنی بود. محققان طی دو هفته و سپس چهار هفته بعد، تغییرات پروتئینهای خون مرتبط با التهاب و متابولیسم را بررسی کردند.
آنها دریافتند که افرادی که به رژیم غذایی غربی روی آورده بودند، دچار افزایش سطح پروتئینهای التهابی در خون شدند و سلولهای ایمنی آنها پاسخ ضعیفتری به عوامل بیماریزا نشان دادند.
در مقابل، کسانی که به رژیم غذایی سنتی آفریقایی روی آورده بودند یا نوشیدنی تخمیری مصرف کرده بودند، کاهش چشمگیری در نشانههای التهابی نشان دادند. این تأثیرات حتی چهار هفته پس از تغییر رژیم نیز باقی مانده بود.
"رژیم غربی مضر است"
دکتر کیورین دی مَست، استادیار بهداشت جهانی در دانشگاه رادبود هلند، گفت: «ما نشان میدهیم که رژیم غذایی غربی چقدر میتواند مضر باشد. این رژیم معمولاً شامل غذاهای فرآوریشده و پرکالری مانند سیبزمینی سرخکرده و نان سفید است که حاوی مقدار زیادی نمک، شکر تصفیهشده و چربیهای اشباعشده هستند.»
او افزود: «التهاب، عامل بسیاری از بیماریهای مزمن است و این مطالعه نشان میدهد که این رژیم نهتنها بر سلامت متابولیک، بلکه بر سیستم ایمنی نیز تأثیر دارد.»
غذاهای حاوی افزودنیهای مصنوعی، مدتهاست که به دلیل ارتباط آنها با سرطان و بیماریهای قلبی مورد انتقاد قرار گرفتهاند. برخی از کارشناسان پیشنهاد کردهاند که تمام غذاهای فوقفرآوریشده (UPF)، که بیشتر شامل ترکیبات مصنوعی هستند، کاملاً از رژیم غذایی حذف شوند.
کارشناسان معتقدند که غذاهای فوقفرآوریشده، از عوامل اصلی افزایش چاقی هستند. نمونههایی از این غذاها شامل وعدههای غذایی آماده، بستنی و سس گوجهفرنگی هستند که با غذاهای فرآوریشدهای مانند گوشتهای دودی، پنیر و نان تازه تفاوت دارند.
م/۱۱۰*
نظر شما