به گزارش تابش کوثر، مطالعه مشترکی از دانشگاه سیدنی و مؤسسه قلب مونترال که در «نشریه پزشکی نیوانگلند» منتشر شده است، اثربخشی استراتژیهای خنککننده ارزانقیمت را بر سلامت سالمندان در شرایط گرم بررسی کرده است. این استراتژیها شامل استفاده از پنکه با و بدون اسپری آب بر روی پوست بوده و هدف آن کمک به سالمندان در مقابله با گرمای شدید تابستانی است.
پروفسور اولی جی، مدیر مرکز تحقیقات گرما و سلامت دانشگاه سیدنی، در این باره گفت: «خطرات سلامتی ناشی از گرمای شدید با تغییرات اقلیمی بیشتر شده است. سالمندان، بهویژه آنهایی که از بیماریهای قلبی رنج میبرند، در معرض خطر بیشتری هستند. فهمیدن تأثیرات استراتژیهای مختلف خنککننده بر قلب به ما کمک میکند تا از سلامت افراد آسیبپذیر در گرمای تابستان حفاظت کنیم.»
در این تحقیق، شرکتکنندگان سالمند با و بدون بیماری قلبی در دو محیط شبیهسازیشده قرار گرفتند؛ یکی محیط گرم و مرطوب با دمای ۳۸ درجه و رطوبت ۶۰ درصد و دیگری محیط بسیار گرم و خشک با دمای ۴۵ درجه و رطوبت ۱۵ درصد. این شرایط برای شبیهسازی رایجترین امواج گرمایی در سطح جهان طراحی شده بود.
نتایج نشان داد که در شرایط گرم و مرطوب، استفاده از پنکه با و بدون مرطوب کردن پوست میتواند فشار قلبی ناشی از گرما را در سالمندان کاهش دهد. با این حال، در شرایط بسیار گرم و خشک، استفاده از پنکه میتواند تأثیر معکوس داشته باشد و فشار قلبی را تا سه برابر افزایش دهد؛ وضعیتی که برای افراد مبتلا به بیماری قلبی میتواند خطرناک باشد. دلیل این تأثیر منفی در هوای خشک این است که گرچه پنکه به تبخیر عرق کمک میکند، اما در این شرایط، تأثیر این تبخیر کم بوده و جریان هوای گرم باعث انتقال گرمای بیشتری به بدن میشود.
دکتر دانیل گانون، از نویسندگان این تحقیق و عضو مؤسسه قلب مونترال، گفت: «در حالی که تهویه مطبوع راه مؤثری برای خنک ماندن است، اما برای همه افراد، بهویژه سالمندان و بیماران قلبی، همیشه در دسترس نیست. بنابراین، این خبر خوبی است که راهکارهای کمهزینه نیز میتوانند مؤثر باشند.»
م/110*
نظر شما