به گزارش تابش کوثر، این پژوهش از مرکز سلامت کمّی بیمارستان عمومی ماساچوست و دانشکده پزشکی هاروارد در نشریه «جاما نتورک اُپن» منتشر شده و دادههای مربوط به ۴۲ هزار و ۵۹۷ نفر را بررسی کرده است. این اطلاعات از طرح «ایالتهای کووید» در فاصله آبان تا دی ۱۴۰۲ گردآوری شده و شامل پرسشهایی درباره استفاده از شبکههای اجتماعی و تحریکپذیری بوده است.
شرکتکنندگان با تکمیل پرسشنامهای به نام آزمون کوتاه تحریکپذیری (BITe)، میزان تحریکپذیری خود را در دو هفته گذشته سنجیدند. نمره این آزمون از ۵ تا ۳۰ متغیر است و نمره بالاتر به معنی تحریکپذیری بیشتر است.
استفاده از شبکههای اجتماعی بر پایه میزان استفاده به چند دسته تقسیم شد: هرگز، کمتر از یک بار در هفته، یک بار در هفته، چند بار در هفته، یک بار در روز، چند بار در روز، و بیشتر ساعات روز. شبکههای بررسیشده شامل فیسبوک، اینستاگرام، تیکتاک و توییتر/ایکس بودند. تأثیر فعالیتهای سیاسی و دفعات پستگذاری نیز در تحریکپذیری بررسی شد.
میانگین سن شرکتکنندگان ۴۶ سال بود. از میان آنها ۵۸ درصد زن، ۴۰ درصد مرد و ۱ درصد غیردودویی بودند. حدود ۷۸ درصد از آنها گفتند که هر روز حداقل از یک شبکه اجتماعی استفاده میکنند.
حتی پس از در نظر گرفتن علائم اضطراب و افسردگی، نتایج نشان داد که استفاده زیاد از شبکههای اجتماعی با نمرات بالاتر تحریکپذیری همراه است. برای نمونه، کسانی که بیشتر ساعات روز از شبکههای اجتماعی استفاده میکردند، ۱.۵۵ نمره بالاتر از دیگران داشتند.
بررسی هر پلتفرم نشان داد که هرچه دفعات پستگذاری بیشتر باشد، میزان تحریکپذیری نیز بالاتر است. کاربران تیکتاک که چندین بار در روز پست میگذاشتند، بیشترین میزان تحریکپذیری را داشتند.
پژوهشگران گفتهاند که ممکن است رابطهای دوطرفه وجود داشته باشد؛ یعنی تحریکپذیری هم باعث افزایش میل به استفاده از شبکههای اجتماعی شود و هم به نوبه خود از این استفاده تأثیر بگیرد. آنها بر اهمیت پژوهشهای بیشتر برای بررسی دقیقتر این موضوع و تأثیر آن بر سلامت عمومی تأکید کردهاند.
م/110*
نظر شما