به گزارش تابش کوثر، احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی، اعلام کرد: «پیشبینی میشود پاییز سال جاری به علت تقویت مونسون، دیرتر آغاز شود و به علت تداوم لانینای ضعیف با گرایش به شرایط خنثی، انتظار میرود بارشهای کمتر از نرمال در ایران و سایر نقاط خاورمیانه رخ دهد.»
وی در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا با اشاره به شرایط دمایی اقیانوس آرام افزود: «دمای حوزه مرکزی اقیانوس آرام در شرایط ۰.۵+ و ۰.۵- درجه، نرمال تعریف میشود و زمانی که این دما از ۰.۵- عبور کند، وضعیت لانینا شکل میگیرد. در حال حاضر میانگین دمای سه ماه گذشته این منطقه ۰.۶- بوده است.»
وظیفه تاکید کرد: «دورپیوندها در اقلیم دنیا موثر هستند که مهمترین آن «اِنسو» یا نوسان جنوبگان است. انسو سه فاز مثبت، منفی و بینابینی دارد. بررسی آماری طولانیمدت نشان میدهد بارشها در ایران در شرایط لانینا و حتی خنثی گرایش به کمبارشی و خشکسالی دارد.»
وی با اشاره به عوامل موثر بر پیشبینی بارش در پاییز و زمستان امسال گفت: «یکی از این عوامل وضعیت النینو و لانیناست. تا اکتبر و دسامبر (آذر تا دیماه) بهتدریج اثر این پدیدهها مشخص میشود. احتمال حاکمیت النینو ضعیف است و ۸۰ درصد شرایط خنثی و لانینای ضعیف پیشبینی میشود. در این صورت، به احتمال زیاد، بارندگی انتهای پاییز کمتر از نرمال خواهد بود.»
رئیس مرکز ملی اقلیم در ادامه با اشاره به نقش مونسون در تغییرات اقلیمی منطقه گفت: «جریاناتی که رطوبت را انتقال میدهند از شرق آفریقا به سمت شبهقاره هند حرکت میکنند. در نتیجه تابش انرژی خورشیدی و گرمای هوا در انتهای اردیبهشت و اوایل خرداد در کشورهایی مانند هند، بنگلادش و میانمار تلفات انسانی افزایش پیدا میکند.»
به گفته او: «یکی از مهمترین جریانهایی که بر اثر این فرایند شکل میگیرد «جت سومالی» است که رطوبت فراوانی را از سواحل شرق آفریقا به سمت هند منتقل میکند. در نتیجه، سواحل غربی هند با بارشهای شدید و روزانه مواجه میشوند. بهطور مثال، چراپونچی هند سالانه بیش از ۱۰ هزار میلیمتر بارندگی دارد، در حالی که این میزان در استان یزد تنها ۸۴ میلیمتر است.»
وی افزود: «تشدید مونسون هند باعث میشود سامانه پرفشار جنب حارهای که در تابستان بر ایران مستقر میشود، به عرضهای بالاتر رانده شود و نواحی جنوبی و مرکزی دریای خزر را نیز پوشش دهد.»
وظیفه ادامه داد: «در این شرایط، جریانهای شرقی ناشی از مونسون بر مناطق جنوبی خلیج فارس از جمله عمان، یمن و جنوب شرقی عربستان حاکم میشود و این مناطق برخلاف ایران، عمده بارش خود را در تابستان دریافت میکنند.»
او تاکید کرد: «امسال انتظار میرود در شرایط لانینا، مونسون هند قویتر عمل کند و بارشهای بیشتری به همراه داشته باشد. این وضعیت، پرفشار جنب حارهای را به عرضهای بالاتر میبرد و تا مرکز خزر گسترش مییابد.»
وی در پایان گفت: «در پاییز بهتدریج پرفشار جنب حارهای فروکش میکند اما به دلیل عملکرد قویتر آن در تابستان، دیرتر از بین میرود. بنابراین پاییز دیرتر آغاز میشود و احتمال دارد بارشهای کمتر از نرمال در ایران و دیگر نقاط خاورمیانه رخ دهد.»
م/۱۱۰
نظر شما