به گزارش تابش کوثر، این کشف که در مجله علمی «سل» منتشر شده، نگرانیهایی درباره احتمال انتقال این ویروس به انسانها و خطرات بالقوه آن ایجاد کرده است.
این پژوهش به سرپرستی «شی ژنگلی»، ویروسشناس مشهور چینی که بهدلیل تحقیقات گستردهاش روی ویروسهای کرونای خفاشها به «زن خفاشی» معروف است، انجام شده است. تیم تحقیقاتی شامل دانشمندانی از آزمایشگاه گوانگژو، آکادمی علوم گوانگژو، دانشگاه ووهان و مؤسسه ویروسشناسی ووهان بوده است.
ویروس HKU5-CoV-2 که متعلق به زیرگروه «مربکوویروس» است، از طریق گیرندههای ACE2 وارد سلولهای انسانی میشود. این گیرندهها همانهایی هستند که ویروس SARS-CoV-2، عامل بیماری کووید-۱۹، برای عفونت از آنها استفاده میکند. با این حال، محققان تأکید کردهاند که این ویروس جدید بهمراتب کارایی کمتری در اتصال به گیرندههای انسانی دارد و خطر انتقال گسترده آن به انسانها کمتر است.
شی ژنگلی در این باره گفت: «این ویروس میتواند سلولهای انسانی را آلوده کند، اما خطر انتقال آن به انسانها در مقایسه با کووید-۱۹ بسیار پایینتر است.»
این کشف در حالی صورت میگیرد که بازارهای سهام جهانی روز جمعه شاهد بدترین روز سال خود بودند. شاخص داوجونز ۷۴۸.۶۳ واحد کاهش یافت و شاخص S&P 500 نیز با افت ۱.۷۱ درصدی، بدترین روز دو ماه اخیر خود را تجربه کرد. در همین حال، سهام شرکتهای دارویی فایزر و مدرنا بهدلیل نگرانیها از ویروس جدید، افزایش یافتند.
اگرچه HKU5-CoV-2 هنوز هیچ مورد انسانی نداشته، اما آزمایشها نشان میدهد که این ویروس میتواند سلولهای انسانی را آلوده کند. این ویروس بهطور خاص به ویروسهای عامل سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) شباهت دارد که نرخ مرگومیر آن نزدیک به ۳۶ درصد است.
کارشناسان هشدار دادهاند که نباید از این کشف زود نتیجهگیری کرد. مایکل اوسترولم، متخصص بیماریهای عفونی دانشگاه مینهسوتا، به رویترز گفت: «نگرانیهای ناشی از این مطالعه اغراقآمیز است. تحقیقات نشان میدهد که خطر این ویروس برای انسانها کمتر از آن چیزی است که تصور میشود.»
با این حال، این کشف بر اهمیت نظارت بر ویروسهای نوظهور و آمادگی برای همهگیریهای احتمالی آینده تأکید میکند. سازمان جهانی بهداشت نیز ویروسهای خانواده «مربکوویروس» را در فهرست اولویتهای خود برای آمادگی در برابر همهگیری قرار داده است.
م/110*
نظر شما