پژوهشی جدید مشخص کرد که گفتاردرمانی و توان‌بخشی جسمی و ذهنی در کاهش علائم کووید طولانی مؤثر هستند، اما شواهد کافی برای تأثیر داروها و مکمل‌های غذایی وجود ندارد.

به گزارش تابش کوثر، پژوهشگران دانشگاه مک‌مستر کانادا با بررسی ۲۴ مطالعه و داده‌های بیش از ۳۶۰۰ بیمار دریافتند که گفتاردرمانی و ورزش منظم می‌توانند خستگی و مشکلات شناختی ناشی از کووید طولانی را بهبود بخشند.
این تیم تحقیقاتی اعلام کرد که برنامه‌های درمان شناختی رفتاری (CBT) احتمالاً در کاهش خستگی و بهبود عملکرد ذهنی مؤثر هستند. همچنین اگر سه تا پنج بار در هفته و به مدت چهار تا شش هفته ورزش هوازی متناوب انجام شود، می‌تواند عملکرد جسمی بیماران را بهتر کند.
اما این پژوهشگران اشاره کردند که اجرای این روش‌ها ممکن است برای برخی بیماران چالش‌برانگیز باشد، چرا که برخی از آن‌ها ممکن است به ایمنی و اثربخشی این درمان‌ها اعتماد نداشته باشند یا تصور کنند این روش‌ها نشان‌دهنده «روان‌شناختی» بودن مشکلشان است.
دکتر دانیل مانبلت، متخصص بیماری‌های طولانی‌مدت کودکان از کالج کینگ لندن با وجود اینکه در این تحقیق شرکت نداشت، این پژوهش را «بسیار باکیفیت» توصیف کرد.
او گفت: «این مطالعه به خوبی نشان می‌دهد که باید نگرانی‌های بیماران درباره درمان‌های شناختی و توان‌بخشی برطرف شود، به‌ویژه تصورات غلطی که این روش‌ها را صرفاً روانی تلقی می‌کنند.»
پژوهشگران همچنین اعلام کردند شواهد کافی برای اثربخشی داروهایی مانند وورتیوکستین یا لرونلیمب، مکمل‌های غذایی مثل کوآنزیم Q10 و سین‌بیوتیک‌ها یا روش‌هایی مانند اکسیژن‌درمانی پرفشار و تحریک مغزی پیدا نشده است.
طبق آمارها، از هر ده نفر مبتلا به کووید، یک نفر دچار علائم طولانی‌مدت می‌شود.
 
م/110*
 
کد خبر 130452