به گزارش تابش کوثر، با آغاز اجرای تصمیم آمریکا، برای اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر تمام واردات از بسیاری کشورها، مقامات گمرکی این کشور از بامداد شنبه دریافت این تعرفه را آغاز کردند. این اقدام بیسابقه، نظام تعرفهای توافقشده پس از جنگ جهانی دوم را به چالش کشیده است.
از ساعت ۱۲:۰۱ بامداد به وقت شرقی آمریکا، تعرفه پایه ۱۰ درصدی بر کالاهای وارداتی در بنادر، فرودگاهها و انبارهای گمرکی آمریکا اجرایی شد.
کلیآن شا، وکیل تجاری و مشاور سابق کاخ سفید در دوران نخست ریاستجمهوری ترامپ، در نشستی در مؤسسه بروکینگز گفت: این بزرگترین اقدام تجاری دوران ماست.»
او افزود: «این تغییر بسیار اساسی و لرزهآور در نحوه تجارت با تمام کشورهای جهان است» و پیشبینی کرد کشورها در پی کاهش نرخهای تعرفهای به مذاکره خواهند پرداخت.
اعلام تعرفههای جدید باعث سقوط بازارهای بورس جهانی شد و تنها در شاخص S&P 500 آمریکا، پنج هزار میلیارد دلار از ارزش بازار در دو روز از بین رفت.
همزمان، قیمت نفت و کالاهای اساسی کاهش یافت و سرمایهگذاران به خرید اوراق قرضه دولتی روی آوردند.
در مرحله نخست، کشورهایی مانند استرالیا، بریتانیا، برزیل، کلمبیا، آرژانتین و عربستان سعودی مشمول تعرفه ۱۰ درصدی شدند، با وجود آنکه در سال گذشته کسری تراز تجاری با آمریکا داشتند.
مقامات کاخ سفید گفتهاند که در صورت رعایت سیاستهای منصفانهتر، بسیاری از این کشورها با آمریکا کسری کمتری خواهند داشت.
اداره گمرک و حفاظت مرزی آمریکا اعلام کرده که برای محمولههایی که تا پیش از زمان اجرای تعرفه بارگیری یا در حال حمل به آمریکا بودهاند، مهلت ۵۱ روزهای در نظر گرفته شده و این محمولهها باید تا ۲۷ مه وارد آمریکا شوند تا از پرداخت تعرفه معاف باشند.
تعرفههای بالاتر موسوم به «تعرفههای متقابل» که بین ۱۱ تا ۵۰ درصد است، از چهارشنبه آینده اعمال خواهد شد.
کالاهای وارداتی از اتحادیه اروپا مشمول ۲۰ درصد تعرفه و کالاهای چینی با ۳۴ درصد تعرفه اضافی مواجه خواهند شد که مجموع تعرفهها بر چین را به ۵۴ درصد میرساند.
چین در واکنش اعلام کرد: «بازار به این تعرفهها پاسخ داده» و اقدامات متقابلی از جمله اعمال تعرفه ۳۴ درصدی بر تمام کالاهای آمریکایی و محدودیت در صادرات برخی مواد معدنی کمیاب را به اجرا گذاشت.
ترامپ در شبکههای اجتماعی نوشت: «چین خیلی بیشتر از آمریکا ضربه خورده است. این یک انقلاب اقتصادی است و ما پیروز خواهیم شد. محکم بایستید، آسان نخواهد بود، اما نتیجه نهایی تاریخی خواهد بود.»
در پی اعلام تعرفههای سران برخی کشورهای جهان واکنشهای متفاوتی نشان دادهاند.
امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس گفت: «جنگ تجاری به نفع هیچکس نیست. ما باید متحد و قاطع از شهروندان و کسبوکارهای خود محافظت کنیم.»
کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، در روزنامه تلگراف نوشت آماده استفاده از سیاست صنعتی برای حمایت از کسبوکارهای بریتانیایی در برابر این شرایط است و اولویت دولتش دستیابی به توافق تجاری با آمریکا، از جمله معافیت از تعرفهها، خواهد بود.
نخستوزیر ژاپن، شیگرو ایشیبا، که کشورش با تعرفه ۲۴ درصدی مواجه است، خواستار گفتگوی تلفنی با ترامپ شده است.
ویتنام، که از جابجایی زنجیرههای تأمین از چین به نفع خود بهرهمند شده بود، با اعمال تعرفه ۴۶ درصدی بر صادراتش، اعلام کرد آماده مذاکره با آمریکا است.
رئیس شورای امنیت ملی تایوان برای گفتوگو درباره تعرفهها به واشینگتن سفر کرده و رئیسجمهور تایوان، لای چینگته، نیز با مدیران صنایع فناوری درباره پاسخ به تعرفه ۳۲ درصدی رایزنی کرده است.
جولجتی، وزیر اقتصاد ایتالیا، در یک همایش اقتصادی در نزدیکی میلان هشدار داد که اقدامات تلافیجویانه علیه آمریکا میتواند آسیبزا باشد.
ایلان ماسک، میلیاردر آمریکایی و مشاور نزدیک ترامپ، در یک نشست سیاسی در ایتالیا گفت: «امیدوارم شاهد آزادی کامل تجارت بین آمریکا و اروپا باشیم؛ یعنی شرایطی با تعرفه صفر.»
کانادا و مکزیک از تعرفههای جدید ترامپ معاف شدهاند، اما همچنان با تعرفه ۲۵ درصدی برای کالاهایی که قوانین مبدأ را در توافق تجارت آزاد آمریکای شمالی رعایت نمیکنند، مواجه هستند.
در حالیکه هزار گروه کالایی مانند دارو، اورانیوم و نیمههادیها از تعرفهها معاف شدهاند، دولت آمریکا اعلام کرده که در حال بررسی وضع تعرفه بر برخی از همین اقلام نیز هست؛ اقدامی که نشانهای دیگر از بیثباتی و رفتارهای غیرقابل پیشبینی واشنگتن است.
م/۱۱۰*
نظر شما