۱۲ فروردین، روزی که اراده ملت بر سرنوشت ایران حاکم شد

در ۱۲ فروردین ۱۳۵۸، ملت ایران با شرکت در همه‌پرسی تعیین نظام سیاسی کشور، مسیر آینده خود را انتخاب کرد. این روز تاریخی، نقطه عطفی در تحولات سیاسی ایران پس از انقلاب ۱۳۵۷ به شمار می‌رود.

به گزارش تابش کوثر، ایران در طول تاریخ خود با چندین موج جمهوری‌خواهی روبه‌رو شده بود؛ از اولین موج فریبنده جمهوری‌خواهی رضاخانی در دهه ۱۳۰۰ تا تلاش برخی یاران محمد مصدق برای برپایی یک جمهوری سکولار. اما هیچ‌کدام از این تلاش‌ها نتوانست پاسخگوی خواسته‌های واقعی مردم باشد. سومین موج جمهوری‌خواهی، که با انقلاب ۱۳۵۷ همراه شد، شکل متفاوتی داشت؛ «جمهوری اسلامی» خواسته اصلی مردم بود.

در روزهای ۱۰ و ۱۱ فروردین ۱۳۵۸، همه‌پرسی سرنوشت‌ساز تعیین نوع حکومت برگزار شد. بر اساس اعلام رسمی، نزدیک به ۹۰ درصد مردم ایران در این همه‌پرسی شرکت کردند و حدود ۹۹ درصد از شرکت‌کنندگان به «جمهوری اسلامی» رأی مثبت دادند.

این همه‌پرسی در حالی انجام شد که تنها ۵۰ روز از پیروزی انقلاب اسلامی می‌گذشت. کمتر انقلابی در جهان سابقه دارد که در فاصله‌ای کوتاه پس از پیروزی، نوع حکومت آینده را با رأی مستقیم مردم تعیین کند. این اقدام، به گفته تحلیلگران، نشان‌دهنده تأکید امام خمینی (ره) بر نقش مردم در ساختار حکومت جدید بود.

به گزارش ایسنا، شورای نگهبان با صدور بیانیه‌ای، فرارسیدن روز جمهوری اسلامی را گرامی داشت و این روز را نقطه عطفی در تاریخ سیاسی ایران دانست.

در این بیانیه آمده است:

۱۲ فروردین روز جمهوری اسلامی و سالروز اعلام نتایج همه‌پرسی نظام جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۵۸ است. این همه‌پرسی در روزهای ۱۰ و ۱۱ فروردین ۱۳۵۸ و با مشارکت قریب به ۹۰ درصدی مردم انقلابی ایران اسلامی برگزار شد و حدود ۹۹ درصد مشارکت‌کنندگان به نظام جمهوری اسلامی، رای آری دادند.

همه‌پرسی تعیین نظام حدود ۵۰ روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با فرمان امام خمینی (ره) بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی برگزار شد؛ در حالی که در کمتر انقلاب و تغییر نظام سیاسی در دنیا مرسوم است که تعیین نوع نظام آینده در همان روزهای نخست با مراجعه به آرای مردم صورت بگیرد.

این اقدام امام خمینی (ره)، نشان‌دهنده توجه ایشان به نقش و جایگاه والای مردم بوده است. البته نقش مردم در ساخت نظام جمهوری اسلامی متوقف به این رویداد نبود و با برگزاری انتخابات‌های خبرگان قانون اساسی، همه‌پرسی قانون اساسی، ریاست‌جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری در سال‌های پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون ادامه یافته است.

"جمهوری اسلامی؛ نه یک حرف زیادتر و نه یک حرف کمتر" که مورد تاکید امام خمینی (ره) بوده و ترجمان دیگر آن "مردم‌سالاری دینی" است، الگویی جدید در اداره سرنوشت مردم با بهره‌گیری از مجاهدت‌های مثال‌زدنی و توکل به خداوند متعال است.

مجاهدت‌های مثال‌زدنی مردم بزرگ ایران که در سایه شعار "استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی" تحقق یافته، هم تهدیدات شوم دشمنان را برطرف ساخته و هم ایران اسلامی را در مسیر رشد و سازندگی قرار داده است. دشمنان به خصوص آمریکای جنایتکار باید به یاد آورند که آزمودن مردم بزرگ ایران اسلامی خطای بزرگ و جبران ناپذیری برای آن‌ها خواهد بود و آن‌ها باید با عزت و با کرامت با مردم ایران اسلامی سخن بگویند.

امید است همگان نیز به خصوص مسئولان اجرایی کشور در بهره‌گیری از توان مردم برای پیشرفت نظام جمهوری اسلامی و تحقق اهداف سال جدید که از سوی رهبر معظم انقلاب "سرمایه‌گذاری برای تولید" نامگذاری شده، موفق باشند.

م/۱۱۰

کد خبر 140824

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha