رئیس سازمان فضایی ایران اعلام کرد که فاز دوم پایگاه فضایی چابهار، که به پرتابگرهای سوخت مایع نیمهسنگین اختصاص دارد، امسال کلنگزنی خواهد شد.
حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی ایران، با تشریح مأموریتهای این سازمان گفت: «سازمان فضایی ایران یک نهاد حاکمیتی و دبیرخانه شورای عالی فضایی است که وظیفه هماهنگی میان تمام دستگاههای فعال در صنعت فضایی کشور را بر عهده دارد.»
وی افزود که مجموعههایی مانند وزارتخانههای دفاع، علوم، ارتباطات، پژوهشگاههای وابسته، دانشگاهها و بخش خصوصی در این حوزه فعالیت دارند و سازمان فضایی ایران نقش سیاستگذار و هماهنگکننده این بخشها را ایفا میکند.
سالاریه با اشاره به برنامه ۱۰ساله فضایی کشور (۱۴۰۱ تا ۱۴۱۰) گفت که این برنامه با همکاری دستگاههای مختلف تدوین و در شورای عالی فضایی به تصویب رسیده است. به گفته او، آخرین جلسه شورای عالی فضایی در ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ برگزار شد و گزارشی از عملکرد برنامه ۱۰ساله فضایی به رئیسجمهور ارائه شد.
وی تأکید کرد که پایگاه فضایی چابهار به عنوان یکی از زیرساختهای کلیدی کشور، در حال توسعه است. فاز نخست این پایگاه که برای پرتابهای سوخت جامد طراحی شده، امسال افتتاح خواهد شد.
رئیس سازمان فضایی ایران افزود: «اواخر سال گذشته شرایط پایگاه بهگونهای بود که امکان پرتاب فضایی داشتیم و اکنون در حال برنامهریزی برای نخستین پرتابهای آزمایشی از این پایگاه هستیم.»
سالاریه همچنین اعلام کرد که فاز دوم پایگاه فضایی چابهار، ویژه پرتابگرهای سوخت مایع نیمهسنگین، امسال کلنگزنی خواهد شد. وی موقعیت جغرافیایی این پایگاه را یک مزیت استراتژیک دانست و گفت: «این پایگاه میتواند دروازه فضایی ایران برای ورود به بازارهای بینالمللی باشد.»
سالاریه در پاسخ به این پرسش که آیا با بهرهبرداری از پایگاه چابهار، ایران همچنان از پایگاههای فضایی دیگر کشورها استفاده خواهد کرد؟ گفت: «در صنعت فضایی، کشورها معمولاً از ظرفیت پایگاههای یکدیگر استفاده میکنند. پنجرههای پرتاب و آمادهسازی پایگاهها اهمیت زیادی دارند و پایگاه چابهار، در کنار دیگر پایگاههای فضایی جهان، میتواند نقشی بینالمللی ایفا کند.»
وی افزود: «در حال حاضر ۱۱ کشور خدمات پرتاب فضایی ارائه میدهند و ایران نیز در این فهرست قرار دارد. تاکنون تمام پرتابهای ما بومی بوده، اما در آینده میتوانیم خدمات پرتاب به سایر کشورها ارائه دهیم.»
سالاریه درباره ایستگاههای زمینی ایران گفت که دو ایستگاه مهم در چناران (شمال شرق) و سلماس (شمال غرب) امسال طبق برنامه ۱۰ساله فضایی به بهرهبرداری خواهند رسید. وی همچنین به ایستگاههای ماهدشت و قشم اشاره کرد که سال گذشته بهروزرسانی شدند و اکنون در حال ارائه خدمات هستند.
وی تأکید کرد که مراکز تجمیع و آزمون ماهواره نیز در حال توسعهاند. به گفته او، آزمایشگاههای کلاس ۵۰۰ و ۱۰۰۰ کیلوگرمی در پژوهشگاه فضایی ایران در حال احداث است و زیرساختهای آزمایشگاه کلاس یک تُن امسال تکمیل خواهد شد.
رئیس سازمان فضایی ایران در پایان گفت: «بخشهایی از مرکز تجمیع و آزمون کلاس یک تُن در سال ۱۴۰۴ آماده بهرهبرداری خواهد بود و تکمیل آن تا سالهای ۱۴۰۶ و ۱۴۰۷ ادامه خواهد داشت.»
م/۱۱۰
نظر شما