جهان بیش از هر زمان دیگری در آستانه فاجعه قرار دارد

ساعت آخرالزمانی که نماد نزدیکی بشر به نابودی است، امسال یک ثانیه جلو کشیده شد و اکنون ۸۹ ثانیه تا نیمه‌شب قرار دارد و این نزدیک‌ترین زمان به نیمه‌شب در تاریخ ۷۸ ساله این ساعت محسوب می‌شود.

به گزارش تابش کوثر، بولتن دانشمندان اتمی، نهادی است که هر سال این ساعت را تنظیم می‌کند. این نهاد دلایل این تغییر را جنگ روسیه و اوکراین، درگیری‌های خاورمیانه، تهدید جنگ هسته‌ای، تغییرات اقلیمی، خطر یک همه‌گیری جدید و رقابت بر سر هوش مصنوعی اعلام کرده است.

جهان بیش از هر زمان دیگری در آستانه فاجعه قرار دارد

دنیل هولتس، فیزیکدان دانشگاه شیکاگو و عضو این هیئت، گفت: «ما ساعت را جلو بردیم، چون در مقابله با چالش‌های جهانی پیشرفت کافی نمی‌بینیم.» او تأکید کرد: «تنظیم ساعت آخرالزمانی روی ۸۹ ثانیه به نیمه‌شب، هشداری به همه رهبران جهان است.»
این ساعت که اولین‌بار در ۱۹۴۷ و در دوران جنگ سرد تنظیم شد، نشان می‌دهد که بشریت چقدر به یک فاجعه جهانی نزدیک است. در سال ۲۰۲۳، این ساعت روی ۹۰ ثانیه تا نیمه‌شب قرار داشت، اما امسال دانشمندان تصمیم گرفتند آن را یک ثانیه جلوتر ببرند.
بولتن دانشمندان اتمی در بیانیه‌ای اعلام کرد که افزایش تنش‌های هسته‌ای، بحران اقلیمی و گسترش هوش مصنوعی از عوامل اصلی این تصمیم و جلو رفتن ساعت آخرالزمانی بوده‌اند.

جهان بیش از هر زمان دیگری در آستانه فاجعه قرار دارد

هولتس در این باره گفت: «تهدیدهای هسته‌ای، تغییرات اقلیمی، سوءاستفاده از علوم زیستی و پیشرفت‌های نگران‌کننده در هوش مصنوعی، همچنان رو به افزایش است.»
جنگ اوکراین که از ۲۰۲۲ آغاز شد، همچنان به‌عنوان یکی از جدی‌ترین تهدیدهای هسته‌ای در اروپا شناخته می‌شود. هولتس هشدار داد: «این درگیری می‌تواند در هر لحظه، به دلیل یک تصمیم اشتباه یا محاسبه غلط، به جنگ هسته‌ای تبدیل شود.»
درگیری‌های خاورمیانه، افزایش تنش‌های چین و کره شمالی، و بی‌تحرکی در کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای نیز از دیگر عوامل تعیین‌کننده بوده‌اند.
سال ۲۰۲۴ گرم‌ترین سال ثبت‌شده در تاریخ بود و دهه گذشته، گرم‌ترین دهه زمین محسوب می‌شود.
هوش مصنوعی هم حالا به یک نگرانی جدید تبدیل شده است. هولتس گفت: «پیشرفت‌های اخیر در هوش مصنوعی نه‌تنها در میدان جنگ مورد استفاده قرار گرفته، بلکه خطرات بزرگی برای امنیت جهانی به همراه دارد.»
ساعت آخرالزمانی که توسط بولتن دانشمندان اتمی و با مشورت دانشمندان و برندگان جایزه نوبل تنظیم می‌شود، نمادی از بحران‌های جهانی است. این ساعت از ۱۹۴۷ تاکنون بارها تغییر کرده است. در سال ۱۹۹۱ و پس از پایان جنگ سرد، عقربه‌ها به ۱۷ دقیقه تا نیمه‌شب بازگردانده شدند، اما از آن زمان تاکنون، جهان هر سال به نیمه‌شب نزدیک‌تر شده است.

م/۱۱۰*

کد خبر 140358

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha