به گزارش تابش کوثر، پیتر سندز، مدیر اجرایی صندوق جهانی، در گفتگو با رویترز گفت که این صندوق قصد دارد در دور جدید تأمین مالی خود که سال جاری میلادی آغاز خواهد شد، از بخشهای خصوصی مانند سازمانهای خیریه و شرکتها، حدود ۲ میلیارد دلار جمعآوری کند. این میزان تقریبا ۵۰ درصد بیشتر از کمکهای پیشین خواهد بود و نشاندهنده افزایش نیاز به منابع مالی برای ادامه پروژههای بهداشتی و درمانی در مناطق آسیبدیده است. سندز افزود که این برنامه از قبل و پیش از انتخابات اخیر آمریکا طراحی شده بود و اکنون به دلیل کاهش کمکهای دولتی، اجرای آن ضروریتر از همیشه به نظر میرسد. این درخواست، با توجه به وضعیت مالی محدود جهانی و افزایش نیاز به منابع مالی برای مقابله با بحرانها و چالشهای بهداشتی، شدت گرفته است.
تأثیرات تصمیم آمریکا بر صندوقهای بهداشت جهانی
ایالات متحده همواره بزرگترین اهداکننده به صندوق جهانی بوده و در آخرین دوره تأمین مالی خود، ۶ میلیارد دلار کمک کرده بود. اما تصمیم اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، برای خروج از سازمان بهداشت جهانی و توقف کمکهای مالی بینالمللی، باعث ایجاد نگرانیهای جدی در جوامع بهداشتی و سازمانهای بینالمللی شده است. ترامپ پس از آغاز دوره دوم ریاستجمهوری خود، به سرعت اقدام به خروج از WHO کرد و این اقدام بهعنوان یک شوک جدی در عرصه بهداشت جهانی تلقی شد.
سندس در این باره اظهار داشت: «متاسفانه به این نقطه رسیدهایم»، و افزود که آمریکا نقش حیاتی و تاریخی در پیشبرد اهداف بهداشت جهانی ایفا کرده است. او تأکید کرد که خروج آمریکا از WHO و کاهش کمکهای این کشور به سازمانهای بینالمللی، میتواند بهطور منفی بر سلامت فقیرترین و حاشیهنشینترین افراد جهان تأثیر بگذارد.
مدیر اجرایی صندوق جهانی گفت: «ما باید تمرکز خود را بر تأثیر انسانی بگذاریم و بهویژه به تأثیر آن بر سلامت فقرا و افراد آسیبپذیر توجه کنیم.»
گزارشهای نگرانکننده از دیگر سازمانها
به دنبال تصمیمات آمریکا، سازمانهای بینالمللی دیگری مانند گاوی نیز نسبت به کاهش کمکهای دولتی هشدار دادهاند. گاوی، که در زمینه تأمین واکسنهای مورد نیاز کشورهای فقیر فعالیت میکند، در گزارشهای خود از خطرات ناشی از کاهش منابع مالی به دلیل بحران اقتصادی جهانی و رقابتهای سیاسی و اقتصادی در کشورهای کمکدهنده، ابراز نگرانی کرده است. این سازمان نیز در نظر دارد برای تأمین مالی بیشتر از بخش خصوصی استفاده کند و گروهی از سرمایهگذاران بخش خصوصی را تشکیل دهد.
با این حال، خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی و کاهش کمکهای بینالمللی، پیامدهای منفی فراوانی برای پروژههای بهداشتی جهانی به همراه خواهد داشت و احتمالاً چالشهای بیشتری را برای رسیدن به اهداف بهداشت جهانی ایجاد خواهد کرد.
م/110*
نظر شما