به گزارش تابش کوثر، پژوهشگران دانشگاه میشیگان با استفاده از یک دستگاه پیشرفته، به مردی ۶۹ ساله که دچار فلج کامل است، امکان هدایت یک پهپاد مجازی را فقط با استفاده از افکارش دادند.
این مرد ناشناس به دلیل آسیب به نخاع دچار تتراپلژی شده و قادر به حرکت اعضای بدن خود نیست. او پیشتر تحت عمل جراحی قرار گرفته و دستگاهی شامل ۱۹۲ الکترود در بخشی از مغز او که وظیفه کنترل حرکات دستها را برعهده دارد، کاشته شده است. با کمک یک مدل هوش مصنوعی، سیگنالهای مغزی این فرد رمزگشایی و به فرمانهایی برای هدایت پهپاد تبدیل شد.
متئو ویلسی، متخصص مغز و اعصاب، میگوید: «هدف از این آزمایش، تحقق رؤیای پرواز برای فرد شرکتکننده بود، رؤیایی که آن را پس از آسیب جسمی از دست رفته میپنداشت. تجربه هدایت پهپاد به او احساس توانمندی و انگیزه مضاعفی بخشید.»
این سیستم به کمک یک الگوریتم خاص، قادر است چهار سیگنال مستقل را از طریق تصور حرکت انگشتان و شست استخراج کند. فرد با تمرین توانست سیگنالهای مغزی خود را تقویت کرده و به دقت پهپاد را هدایت کند، آن را از میان موانع عبور دهد و مسیر خود را تنظیم کند. این فرآیند نشاندهنده پیشرفت مهمی در پژوهشهای مرتبط با فناوری ارتباط مغز و کامپیوتر (BCI) است.
به گفته ویلسی، این فناوری میتواند به توسعه ابزارهایی برای فعالیتهای پیچیدهتر در آینده کمک کند، اما همچنان چالشهایی پیش رو دارد. از جمله این چالشها، نیاز به آموزش فردی برای هر کاربر و حفظ عملکرد بلندمدت دستگاه است، زیرا تغییرات مغزی یا جابجایی الکترودها ممکن است تأثیرات آن را کاهش دهد.
م/۱۱۰*
نظر شما