به گزارش تابش کوثر، سد سهدره در چین که بهعنوان بزرگترین سد برقآبی جهان شناخته میشود، اکنون بهدلیل تأثیر بر چرخش زمین و طول شبانهروز، مورد توجه محافل علمی قرار گرفته است.
بر اساس گزارش سازمان فضایی آمریکا (ناسا)، حجم عظیم آبی که در پشت این سد ذخیره شده، باعث جابهجایی تودهای از جرم روی زمین شده است. این جابهجایی جرمی اگرچه در نگاه اول اهمیت چندانی ندارد، اما میتواند بر محور چرخش زمین اثر بگذارد و باعث افزایش بسیار جزئی در طول شبانهروز شود.
بنجامین فونگ چائو، دانشمند مرکز گادرد ناسا، در توضیح این پدیده گفته است: «وقتی جرمی روی زمین جابهجا میشود، مثل زمانی که حجم بزرگی از آب پشت یک سد جمع میشود، این تغییر میتواند تعادل چرخش زمین را مختل کند.»
مخزن سد سهدره توان نگهداری حدود ۴۰ کیلومتر مکعب، رقمی معادل ۱۰.۶ تریلیون گالن آب را دارد. بهگفته ناسا، پر شدن این مخزن باعث شده تا طول شبانهروز حدود ۰.۰۶ میکروثانیه افزایش یابد. در عین حال، این تغییر کوچک باعث شده زمین در ناحیه استوا کمی گردتر و در قطبها کمی صافتر شود.
پیش از این هم زمینلرزه سال ۲۰۰۴ در اقیانوس هند باعث کاهش طول شبانهروز به اندازه ۲.۶۸ میکروثانیه شده بود. این نمونهها نشان میدهند فعالیتهای انسانی میتوانند—حتی در سطحی بسیار جزئی—ویژگیهای طبیعی سیاره را تغییر دهند.
کارشناسان میگویند این تغییرات بسیار اندک هستند و زندگی روزمره انسان را تحتتأثیر قرار نمیدهند، اما از نظر علمی اهمیت زیادی دارند، چراکه نشاندهنده میزان اثرگذاری سازههای عظیم انسانی بر تعادل طبیعی زمین است.
م/۱۱۰*
۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۷

ناسا در گزارشی اعلام کرد که ساخت سد عظیم سهدره در چین باعث جابهجایی حجم زیادی از آب شده و این مسئله تغییراتی جزئی در چرخش زمین ایجاد کرده است که گرچه ناچیز بهنظر میرسد، اما در مقیاس جهانی اهمیت دارد.
کد خبر 141064
نظر شما