به گزارش تابش کوثر، کاخ سفید در بیانیهای که ساعاتی پیش از اجرایی شدن تعرفهها منتشر شد، اعلام کرد: «در حالی که رئیسجمهور ترامپ فرصت کافی به کانادا و مکزیک داد تا فعالیتهای خطرناک کارتلها و ورود مواد مخدر کشنده به کشورمان را مهار کنند، آنها در حل این مشکل ناکام ماندند.»
این تعرفهها در شرایطی اعمال میشوند که تورم در آمریکا همچنان بالاست و اقتصاد این کشور در وضعیت شکنندهای قرار دارد. دادههای تجاری نشان میدهد که مکزیک، کانادا و چین سال گذشته ۱.۴ تریلیون دلار کالا به ایالات متحده صادر کردهاند که بیش از ۴۰ درصد کل واردات این کشور را تشکیل میدهد. این سیاست ممکن است اقتصاد آمریکای شمالی، از جمله خود ایالات متحده، را تحت فشار قرار دهد. همزمان، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، تعرفه بر تمامی واردات از چین را نیز از ۱۰ درصد به ۲۰ درصد افزایش داد.
بر اساس این سیاست، واردات کالاهایی مانند محصولات کشاورزی، خودرو، قطعات خودرو و لوازم الکترونیکی از مکزیک، کانادا و چین مشمول تعرفههایی بین ۲۰ تا ۲۵ درصد خواهد شد. تنها کالاهای انرژی از کانادا، از جمله نفت خام، از تعرفه ۲۵ درصدی معاف شده و به جای آن با تعرفه ۱۰ درصدی مواجه خواهند شد.
واکنش چین و کانادا
پکن روز سهشنبه در واکنش به این اقدام، اعمال تعرفه ۱۵ درصدی بر واردات مرغ، گندم، ذرت و پنبه از آمریکا را اعلام کرد. همچنین، بر اساس بیانیه کمیسیون تعرفه شورای دولتی چین، تعرفه ۱۰ درصدی بر سویا، سورگوم، گوشت خوک، گوشت گاو، محصولات دریایی، میوه، سبزیجات و لبنیات از آمریکا به اجرا درآمد.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، نیز ساعاتی پیش از اجرایی شدن تعرفههای جدید، اعلام کرد که اتاوا بلافاصله با وضع تعرفه بر ۳۰ میلیارد دلار کالای آمریکایی واکنش نشان خواهد داد. او افزود که تا ۲۵ مارس، کانادا ۱۲۵ میلیارد دلار تعرفه اضافی بر کالاهای آمریکایی اعمال خواهد کرد. ترودو در بیانیهای گفت: «کانادا این تصمیم غیرموجه را بیپاسخ نخواهد گذاشت.»
پیامدهای اقتصادی و احتمال اقدامات بیشتر
در حالی که ترامپ پیشتر ادعا کرده بود که این صادرکنندگان هستند که هزینه تعرفهها را میپردازند، تحلیلگران تأکید دارند که در واقع واردکنندگان آمریکایی این هزینهها را متقبل شده و اغلب با افزایش قیمتها به مصرفکنندگان منتقل میکنند.
اقتصاد آمریکا با چالشهای فزایندهای مواجه است. گزارش اخیر اداره تحلیل اقتصادی ایالات متحده نشان داد که صرف هزینه مصرفکنندگان در ماه ژانویه بهطور غیرمنتظرهای کاهش یافته و نرخ تورم همچنان در سطح بالایی باقی مانده است. همچنین، شاخص اعتماد مصرفکنندگان بیشترین کاهش خود را از سال ۲۰۰۹ تجربه کرده است.
همزمان، بازار کار آمریکا نیز نشانههایی از رکود را نشان میدهد. درخواستهای اولیه برای دریافت مزایای بیکاری هفته گذشته بیش از حد انتظار افزایش یافت و دولت ترامپ نیز هزاران کارمند فدرال را تعدیل کرده است.
ترامپ و دولتش اعلام کردهاند که این دور از تعرفهها ممکن است تنها آغاز اقدامات تجاری جدید باشد. تعرفههای فولاد و آلومینیوم قرار است از ۱۲ مارس اجرایی شوند و تعرفههای متقابل، که مطابق با تعرفههای وضعشده از سوی سایر کشورها بر کالاهای آمریکایی تنظیم خواهند شد، از ۲ آوریل به اجرا در خواهند آمد.
ترامپ همچنین هفته گذشته دستور بررسی تعرفههای چوب وارداتی از کانادا را صادر کرد، اقدامی که میتواند قیمت مسکن را افزایش دهد. او روز دوشنبه نیز اشاره کرد که ممکن است بر واردات محصولات کشاورزی تعرفه اعمال کند تا فروش داخلی را تقویت کند، اقدامی که قرار است از ۲ آوریل اجرایی شود.
م/۱۱۰*
نظر شما