کاهش سالانه ۵ میلیارد مترمکعبی آب‌های زیرزمینی 

ایران با بحران شدید کمبود منابع آب زیرزمینی مواجه است و برداشت بی‌رویه از این منابع باعث فرونشست زمین و تهدید امنیت غذایی شده است. 

به گزارش تابش کوثر ،برنامه‌های احیا و مدیریت منابع آب تاکنون موفقیت چندانی نداشته‌اند و منابع آب زیرزمینی ایران در وضعیت بحرانی قرار دارند. سالانه حدود ۵ میلیارد مترمکعب از این منابع کاهش می‌یابد. حدود ۵۵ درصد از کل آب مصرفی کشور از این منابع تأمین می‌شود و این میزان در استان‌های خشک مانند یزد و کرمان به ۸۰ درصد می‌رسد.  
کاهش بارش‌ها و افزایش مصرف، فشار مضاعفی بر این منابع وارد کرده است. به گزارش منابع رسمی، طرح «احیا و تعادل‌بخشی منابع آب زیرزمینی» که از سال ۱۳۹۳ توسط وزارت نیرو آغاز شده، نتوانسته اهداف اصلی خود را محقق کند.  
یکی از پیامدهای برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی، فرونشست زمین است که در استان‌های فارس، تهران و کرمان بیشتر دیده می‌شود. این فرایند باعث تخریب زیرساخت‌ها و زمین‌های کشاورزی شده است.  
به گفته محسن موسوی خوانساری، عضو هیئت مدیره انجمن آب و خاک پایدار ایران، طبق برنامه هفتم توسعه، تا افق ۱۴۱۱ باید بیش از ۲۰ میلیارد مترمکعب به حجم آبخوان‌ها و تالاب‌ها افزوده شود. همچنین، بر اساس «نقشه راه آب» تا افق ۱۴۲۰، مصرف آب کشاورزی باید به میزان ۳۵ میلیارد مترمکعب کاهش یابد.  
کمبود منابع آب زیرزمینی نه تنها امنیت آب شرب، بلکه تأمین مواد غذایی را نیز تهدید می‌کند. این بحران می‌تواند به بحران‌های اجتماعی و مهاجرت‌های اجباری منجر شود.  
 
م/110
کد خبر 129819