هر گونه تخصیص بودجه از طرف نهاد غیر مرجعیت به حوزه با استقلال حوزه و روحانیت سازگار نیست+فیلم

به هر حال مسئله ای که ما روی آن حساسیت داریم استقلال حوزه هاست که هر گونه تخصیص بودجه از طرف نهاد غیر مرجعیت به حوزه با استقلال حوزه و روحانیت سازگاری ندارد

حضرت آیت الله محمد علی گرامی در پاسخ به پرسش خبرنگار تابش کوثر درباره لایحه بودجه سال 97 پیرامون حوزه های علمیه  گفت : حوزه یکسری موسسات و تشکیلاتی دارد و در این بودجه مبالغ بالایی به آنها اختصاص داده شده است که حوزه عمومی چندان از این بودجه بهره ای ندارد و واضح نیست که به بدنه حوزه برسد و باید توسط دیوان محاسبات بررسی شود . سایر تشکیلات گاهی برای برگزاری همایش هایی پول های گزافی را خرج می کنند که باید درباره خروجی مفید آن تحت نظارت قرار بگیرد .

ایشان در ادامه افزود :
فراموش نمی کنم در آخرین شب قبل از تبعید مرحوم امام به ترکیه  همراه سید محمد رضا سعیدی ، عباس پورمحمدی رفسنجانی ، یحیی انصاری شیرازی خدمت ایشان بودیم و صحبت از دارالتبلیغی شد که مرحوم آقای شریعتمداری برای تربیت مبلغین درست کرده بود . امام نامه ای را که مرحوم علامه طباطبایی برای حل اختلاف فرستاده بودند  برای ما خواندند و با یک اصلاحاتی قبول می کردند .یکی از مطالب امام این بود که دارالتبلیغ را جدای از حوزه نکنید بلکه اگر مفید است جزء مراحل تحصیلی کل حوزه قرار بدهید و دیگر اینکه اسمش را مدرسه آیت الله شریعتمداری بگذارید نه دارالتبلیغ ، به هر حال موافق نبودند یک جایی را جدا کنیم و از بقیه تشکیلات حوزه مستقل شود .

از قدیم بزرگان مخالف با حوزه دولتی بودند

این مرجع تقلید با بیان اینکه پس از مسئله تجزیه حوزه و عنوان خاص دادن ، مسئله اختصاص بودجه است ، اظهار کرد : عملا زمانی که از یک تشکیلاتی بودجه ای به یک موسسه ای تخصیص داده می شود آن موسسه زیر پوشش آن بودجه دهنده قرار می گیرد و در یک همچین موردی هنگامی که از طرف دولت بودجه ای به حوزه تخصیص داده می شود بدین معناست که حوزه تحت پوشش دولت و در حقیقت حوزه به نوعی دولتی می شود  که از قدیم بزرگان مخالف با این معنا بودند.

ایشان با بیان اینکه در طول دوران روحانیت حوزه همواره مستقل بوده است و بودجه ی آن از طریق وجوه شرعی مردمی و به عبارت دیگر پول خالص امام زمان ارواحنا له الفداء تامین می شود ، افزود : در همان اوایل بعد از فوت مرحوم امام ، بعضی از آقایان با آیت الله گلپایگانی تماس داشتند که ایشان در موضوع دولتی شدن حوزه بسیار حساس بودند و مکرر فریاد می زدند حوزه را دولتی نکنید.

 
حضرت آیت الله گرامی گفت : با این بودجه مردم تصور می کنند وضع مالی حوزه خوب شده است در حالی که بدنه حوزه با مشکلات مالی رو به رو است که در جریان هستم بسیاری از طلبه های خوب و تحصیل کرده به دلیل اینکه شغل درامدزایی ندارند و فقط مشغول تحصیل هستند مشکلات زیادی دارند و بسیاری از آنها از طریق نماز و روزه استیجاری نیاز مالی خود را تامین می کنند.
 
ایشان افزودند : مرحوم وحید بهبهانی که از اساتید کل محسوب می شدند، شاگردان بسیار مهمی مثل بحرالعلوم و میرزای قمی داشتند  که گاهی  ایشان  خودشان نماز استیجاری می گرفتند و  پولش را به طلابی که نیاز مالی داشتند اهدا می کردند تا امرار معاش کنند.

آیت الله گرامی تصریح کرد : یک زمانی سردار سپه از طرف احمد شاه قاجار دو تا گونی بزرگ پول و سکه برای مرحوم حاج شیخ عبد الکریم حائری آورده بود که یکی از تجاری که می شناسم و الان فوت کرده است همسایه مرحوم حاج شیخ عبد الکریم حائری بود و از نزدیکان نقل کرده که مرحوم حاج شیخ دستش را در دو طرف شانه سردار سپه گذاشته بود و گفت : خواهش می کنم پول را ببرید ، اینجا نیازی به پول نیست ، شهریه ماه قبل دادیم این ماه هم هنوز وقتش نرسیده و بودجه می رسد و هر چه سردار اصرار کرد مرحوم حاج شیخ عبد الکریم حائری نپذیرفت. البته که این دو نوع پول به صورت یکسان مورد قضاوت نیستند و مسئله مدنظر استقلال حوزه است نه پاکی و ناپاکی پول

ایشان افزودند : مسئله دیگر اینکه باید طوری باشد که احترام روحانیت کاملا محفوظ باشد ، یک وقتی سرتیپ بختیار که اولین رئیس ساواک بود و به قم خدمت آقای بروجردی رفته بود لب در گاهی یک مقدار غیر مودبانه نشسته بود که آقای بروجردی به تندی گفته بود درست بنشین ، حاج احمد که مسئول بیت آقای بروجردی بود تصور کرد که آقا او را نشناخته و با صدای بلند گفت آقا ایشان سرتیپ بختیار هستند و آقای بروجردی گفته بود می شناسم .

حضرت آیت الله گرامی در پایان تاکید کردند : به هر حال  مسئله ای که ما روی آن حساسیت داریم استقلال حوزه هاست که هر گونه تخصیص بودجه از طرف نهاد غیر مرجعیت به حوزه  با استقلال حوزه و روحانیت سازگاری ندارد.
کد خبر 71007