به گزارش تابش کوثر، گروهی از پژوهشگران دانشگاه کرنل در نیویورک هشدار دادهاند ویروس آنفلوانزای فوقحاد پرندگان میتواند در برخی انواع پنیرهای تهیهشده از شیر خام آلوده، حتی ۶۰ روز پس از فرآیند رسیدگی که مطابق با استانداردهای سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) است، زنده باقی بماند. حتی در مواردی، این ویروس تا ۱۲۰ روز نیز قابلیت عفونتزایی خود را حفظ کرده است.
با این حال، نتایج مطالعه نشان میدهد که پنیرهای اسیدی مانند فتا هیچ اثری از ویروس در خود نداشتهاند و این مسأله اهمیت سطح اسیدیته (pH) در ایمنی مواد غذایی را ثابت میکند.
«دیهگو دیل» استاد ویروسشناسی و نویسنده ارشد این پژوهش گفت:
«این تحقیق پس از آن آغاز شد که مطالعات پیشین نشان دادند گاوهای آلوده میزان بالایی از ویروس را از طریق شیر دفع میکنند و ویروس برای مدت طولانی در شیر خام سرد نگهداریشده زنده میماند.»
در بخشی از این پژوهش، آزمایشهایی روی حیوانات راسو که بهطور طبیعی نسبت به ویروس H5N1 حساس هستند، انجام شد. نتایج نشان داد برخی راسوهایی که شیر خام آلوده مصرف کردند به بیماری مبتلا شدند، اما راسوهایی که پنیر تولیدشده از همان شیر آلوده را خوردند، مبتلا نشدند. پژوهشگران علت این تفاوت را تماس بیشتر شیر مایع با غشاهای مخاطی گلو در زمان مصرف عنوان کردند.
نقش تعیینکننده اسیدیته پنیر
به گفته دانشمندان، آستانه pH برای از بین رفتن ویروس عدد ۵ و کمتر از آن است؛ بهگونهای که در پنیر فتا با pH حدود ۴/۶ ویروسی یافت نشد. اما در پنیرهایی با pH بین ۵/۸ تا ۶/۶، ویروس همچنان فعال باقی ماند. بیشتر پنیرهای رایج در این دامنه قرار دارند؛ برای مثال:
| نوع پنیر | حدود pH | نتیجه |
|---|---|---|
| چدار | ۵/۴ | احتمال باقی ماندن ویروس |
| کاممبر | نزدیک ۷ | امکان بالای ماندگاری ویروس |
| فتا | ۴/۶ | کاملاً ایمن |
کاهش خطر آلودگی
متخصصان برای کاهش احتمال آلودگی پیشنهاد کردهاند که شیر پیش از تولید پنیر آزمایش شود یا حرارتدهی کنترلشده کمتر از پاستوریزاسیون صورت گیرد تا بدون تخریب کیفیت محصول، ویروس غیرفعال شود.
«نیکول مارتین» متخصص میکروبیولوژی لبنیات و همکار این پژوهش تأکید کرد:
«این یافتهها میتواند راهنمای عملی و فوری برای صنایع لبنی باشد تا در مواجهه با شیوع این ویروس، خطر را در فرآیند تولید پنیرهای شیر خام کاهش دهند.»
در پایان، مراکز بهداشتی بار دیگر نسبت به مصرف شیر خام آلوده برای ایجاد ایمنی هشدار داده و اعلام کردهاند این کار نه تنها از بیماری جلوگیری نمیکند بلکه میتواند موجب ابتلای افراد شود.
انتهای پیام/
نظر شما