به گزارش تابش کوثر، تعرفه پایه ۱۰ درصدی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، بر تمام واردات از کشورهای جهان وضع کرده بود، از نیمهشب شنبه به اجرا درآمد.
این تصمیم پس از سخنرانی ترامپ در مراسم موسوم به «روز رهایی» اعلام شد؛ سخنرانیای که بازارهای جهانی را به لرزه انداخت و موجب اعمال گستردهترین تعرفههای وارداتی در تاریخ معاصر آمریکا شد.
تعرفههای بالاتری نیز برای کشورهایی که ترامپ آنها را «بدترین متخلفان» خوانده، در راه است؛ از جمله تعرفه ۲۰ درصدی برای اتحادیه اروپا و ۳۴ درصدی برای چین که قرار است از ۹ آوریل اجرایی شوند.
همچنین از روز پنجشنبه، تعرفه ۲۵ درصدی بر تمام خودروهای خارجی وارداتی به آمریکا نیز به اجرا درآمده است.
کاخ سفید اعلام کرده که این اقدامات با هدف جبران «فقدان توازن» در روابط تجاری آمریکا و «مالیاتهای بیش از حد بر ارزش افزوده» در کشورهای دیگر صورت گرفته است.
بازارهای جهانی چگونه واکنش نشان دادند؟
شاخص بورس لندن (FTSE 100) روز جمعه بدترین افت خود در بیش از پنج سال گذشته را تجربه کرد و با کاهش ۴.۹۵ درصدی بسته شد؛ رقمی که از مارس ۲۰۲۰ بیسابقه بوده است.
در ایالات متحده، شاخصهای داوجونز، اساندپی ۵۰۰ و نزدک نیز همگی بیش از ۵ درصد سقوط کردند؛ بدترین روز برای بورس آمریکا از زمان همهگیری کرونا تاکنون.
تحلیلگران میگویند از زمان اعلام تعرفهها تاکنون، حدود ۴.۹ تریلیون دلار از ارزش بازارهای جهانی کاسته شده است.
دونالد ترامپ که طی این روزها بیشتر وقت خود را در زمین گلف گذرانده، در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» نوشت: «کسبوکارهای بزرگ نگران تعرفهها نیستند، چون میدانند این تعرفهها ماندگارند. آنها روی توافق بزرگ و زیبایی تمرکز دارند که اقتصاد ما را فوقالعاده تقویت خواهد کرد. این موضوع بسیار مهم است و هماکنون در جریان است!»
واکنش بریتانیا
دفتر نخستوزیری بریتانیا اعلام کرد که سر کییر استارمر، نخستوزیر این کشور، با آنتونی آلبانیزی، نخستوزیر استرالیا و جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، گفتوگو کرده است.
سخنگوی دفتر نخستوزیری گفت: «سران کشورها در این تماسها توافق کردند که یک جنگ تجاری تمامعیار بسیار مخرب خواهد بود.»
او افزود: «نخستوزیر تأکید کرده است که واکنش بریتانیا بر اساس منافع ملی شکل خواهد گرفت و مقامات ما بدون عجله به کارهای آمادگی خود ادامه خواهند داد.»
وی اضافه کرد: «او در این گفتوگوها تأکید کرد که اگرچه چشمانداز اقتصادی جهانی این هفته دگرگون شده، اما از مدتها پیش روشن بوده که کشورهای همفکر باید برای حفظ امنیت مشترک و ثبات اقتصادی روابط خود را تقویت کنند.»
انتظار میرود نخستوزیر بریتانیا در آخر هفته نیز تماسهایی با دیگر رهبران جهان داشته باشد.
برآوردها نشان میدهند که رشد اقتصادی بریتانیا که پیشتر ۱ درصد پیشبینی شده بود، در پی این تعرفهها ممکن است تا ۰.۵ درصد کاهش یابد.
واکنشهای جهانی و احتمال تلافی
چین اعلام کرده است که از ۱۰ آوریل تعرفه ۳۴ درصدی بر واردات کالاهای آمریکایی اعمال خواهد کرد.
پکن همچنین قصد دارد آمریکا را به سازمان تجارت جهانی شکایت کند و محدودیتهایی بر صادرات عناصر نادر خاکی که در صنایع پزشکی و فناوری کاربرد دارند، اعمال کند.
ماروش شفچوویچ، مسئول تجارت اتحادیه اروپا، اعلام کرد این بلوک با رویکردی «آرام، مرحلهبندیشده و هماهنگ» به موضوع واکنش نشان خواهد داد اما «بیتفاوت نخواهد ماند».
فرانسه و آلمان نیز گفتهاند که ممکن است مالیاتی بر شرکتهای فناوری آمریکایی وضع کنند.
در ژاپن نیز نخستوزیر خواستار برخوردی «خونسردانه» با تعرفههای ۲۴ درصدی آمریکا شد.
ترامپ در تماس با مقام ارشد ویتنامی این گفتوگو را «بسیار سازنده» توصیف کرده است؛ کشوری که اکنون با تعرفه ۴۶ درصدی مواجه است.
بر اساس برآورد مؤسسه آکسفورد اکونومیکس، تعرفههای جدید، میانگین نرخ تعرفه مؤثر آمریکا را به ۲۴ درصد میرسانند؛ رقمی که بالاتر از دهه ۱۹۳۰ و زمان رکود بزرگ است.
م/۱۱۰*
نظر شما