به گزارش تابش کوثر، به گزارش تابش کوثر و به نقل از خبرگزاری تسنیم، عیدی یکی از مزایای مالی است که کارگران در پایان سال دریافت میکنند. این پرداخت بهمنظور افزایش انگیزه و تأمین بخشی از نیازهای مالی کارگران در آستانه سال نو در نظر گرفته شده است.
بر اساس ماده ۷۵ قانون کار ایران، تمامی کارگران مشمول قانون کار، چه دائم و چه موقت، حق دریافت عیدی دارند. میزان عیدی معمولاً برابر با حداقل دو برابر و حداکثر سه برابر حقوق پایه ماهیانه کارگر است، به شرط آنکه از سه برابر حداقل حقوق مصوب شورای عالی کار تجاوز نکند.
سید سعید فتاحی، مشاور کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران، در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم اظهار داشت: «کارگرانی که به هر دلیلی شغل خود را از دست دادهاند، کارگران آزمایشی، ساعتی، نیمهوقت و فصلی مشمول دریافت عیدی هستند و کارفرما موظف به پرداخت این مولفه است.»
او توضیح داد: «برخی از کارگران به صورت آزمایشی به کار گرفته میشوند که بر اساس ماده ۱۱ قانون کار و تبصره آن، مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد کار مشخص شود. اگر رابطه کاری از جانب کارفرما قطع شود، وی ملزم به پرداخت کلیه حقوق دوره آزمایشی خواهد بود. چنانچه قطع رابطه کاری از سوی کارگر باشد، کارگر مستحق دریافت تمام حقوق و مزایا به میزان مدت انجام کار است.»
فتاحی با اشاره به ماده ۳۹ قانون کار افزود: «مزد و مزایای کارگرانی که به صورت نیمهوقت و یا کمتر از ساعات قانونی تعیین شده به کار مشغولند، به نسبت ساعات کار انجام یافته محاسبه و پرداخت میشود. برای کارگران ساعتی که حقوق ماهانه ثابت ندارند، میانگین حقوق سه ماه آخر خدمت آنها مبنای محاسبه عیدی و پاداش قرار میگیرد.»
او همچنین گفت: «کارفرمایان میتوانند با پرداخت عیدی در ماههای منتهی به اواخر سال، انگیزه کارگران را برای بهرهوری در واحدهای تولیدی و صنعتی افزایش دهند.»
فتاحی تأکید کرد: «برخی کارفرمایان به بهانههای مختلف پرداخت عیدی را به سال بعد موکول میکنند، در حالی که میتوانند این کار را قبل از عید انجام دهند تا کارگران رضایت بیشتری داشته باشند.»
به گزارش تسنیم، تمام کارکنان مشمول قانون کار، مشمول عیدی و پاداش پایان سال هستند. در صورت خودداری کارفرما از پرداخت عیدی، کارگر میتواند از طریق مراجع قانونی اقدام کند.
م/110
نظر شما