به گزارش تابش کوثر، مطالعهای که در مجله غذایی «گاتمیکروبز ریپورتز» منتشر شده، نشان میدهد افرادی که رژیم مدیترانهای را دنبال میکنند، الگوهای باکتریایی رودهای متفاوت و بهتری نسبت به دیگر رژیمهای غذایی دیگر دارند. این تغییرات باکتریایی با بهبود حافظه و عملکرد شناختی مرتبط است.
به گفته ربکا سولچ-اوتایانو، دکترای تحقیقات نورولوژی در مرکز تحقیقات علوم عصبی بالینی تولین و نویسنده اصلی این مطالعه، تأثیر تغذیه بر عملکرد مغز قبلا هم مطرح شده بود، اما این مطالعه بررسی میکند که این تأثیر چگونه میتواند اتفاق بیفتد. به گفته او این یافتهها نشان میدهد که انتخابهای غذایی میتواند با تغییر میکروبیوم روده، عملکرد شناختی را تحت تأثیر قرار دهد.
در این مطالعه، موشهایی که به مدت ۱۴ هفته با رژیم مدیترانهای غنی از روغن زیتون، ماهی و فیبر تغذیه شدند، افزایش چهار نوع باکتری مفید روده و کاهش پنج نوع دیگر را در مقایسه با موشهای تغذیه شده با رژیمهای پر از چربیهای اشباع شده نشان دادند. این تغییرات باکتریایی با بهبود عملکرد در آزمونهای حافظه و یادگیری مرتبط بود.
بهطور خاص، سطوح بالاتر باکتریهایی مانند «کاندیداتوس ساکچریمونس» با عملکرد شناختی بهتر و سطوح بالاتر باکتریهایی مانند «بیفیدوباکتریوم» با حافظه ضعیفتر مرتبط بود.
گروه رژیم مدیترانهای همچنین انعطافپذیری شناختی بهتر – توانایی تطبیق با اطلاعات جدید – و حافظه کاری بهتری در مقایسه با گروه رژیم دیگر نشان دادند و سطح پایینتری از کلسترول LDL «بد» را حفظ کردند.
این مطالعه نخستین مطالعهای است که اثرات رژیم مدیترانهای بر میکروبیوتا و عملکرد شناختی را ارزیابی میکند. محققان از موشهای جوانی استفاده کردند که از نظر سنی معادل انسانهای ۱۸ ساله بودند، تا تأثیر رژیم غذایی در دوره حیاتی رشد را مدلسازی کنند. این رژیمهای غذایی بر اساس مصرف انسانی و با استفاده از مواد منعکسکننده پیچیدگی رژیمهای انسانی طراحی شده بودند. رژیم مدیترانهای (MeDi) مزایای واضحی برای انعطافپذیری شناختی، حافظه و سلامت روده نشان داد و این امکان وجود دارد که در بزرگسالان جوان نیز چنین تأثیری داشته باشد.
این یافتهها همچنین نشان میدهد که رژیم مدیترانهای یا اثرات زیستی آن میتواند برای بهبود عملکرد تحصیلی در نوجوانان یا عملکرد کاری در بزرگسالان جوان به کار گرفته شود. دیمیتریوس ماراگانور، نویسنده مسئول این مطالعه و رئیس بخش علوم عصبی میگوید: «با وجود اینکه این یافتهها بر اساس مدلهای حیوانی است، اما با مطالعات انسانی که رژیم مدیترانهای را به بهبود حافظه و کاهش خطر زوال عقل مرتبط میکند، همخوانی دارد.»
محققان تأکید میکنند که مطالعات بزرگتر انسانی برای تأیید این اثرات و درک بهتر رابطه پیچیده بین رژیم غذایی، باکتریهای روده و عملکرد مغز در جوانان ضروری است.
رژیم مدیترانهای شامل روغن زیتون بهعنوان منبع اصلی چربی، مصرف فراوان سبزیجات، میوهها و غلات کامل، ماهی و پروتئینهای کمچرب، مصرف محدود گوشت قرمز و چربیهای اشباع و دریافت بالای فیبر از منابع گیاهی است.
م/110*
نظر شما