به گزارش تابش کوثر، در یک مطالعه علمی منتشرشده در مجله نیچر بیومدیکال انجینیرینگ، پژوهشگران با استفاده از نخ دندانی که به مواد واکسن آغشته شده بود، توانستند واکسنی را از طریق لثه به بدن موشها وارد کنند.
در این روش، نخ دندان از لابهلای دندانها عبور داده شد تا مواد واکسن از طریق لثه جذب شوند. به گفته محققان، بخشهایی از لثه که بین دندانها قرار دارند، قدرت جذب بالایی دارند و میتوانند ترکیبات واکسن را بهراحتی به بدن منتقل کنند.
در این آزمایش، ۵۰ موش طی ۲۸ روز، هر دو هفته یکبار واکسینه شدند. پس از پایان دوره، این موشها در معرض ویروس آنفلوانزای کشنده قرار گرفتند. تمام موشهایی که با نخ دندان واکسن دریافت کرده بودند زنده ماندند، اما موشهای دیگر جان باختند.
بررسیها نشان داد این واکسن نهتنها در بزاق و مدفوع موشها، بلکه در مغز استخوان آنها هم تأثیر گذاشته و نشانههایی از ایمنی بلندمدت را ایجاد کرده است. همچنین، سلولهای ایمنی در طحال و ریه آنها نیز افزایش یافته بود.
برای بررسی امکان اجرای این روش در انسان، محققان از ۲۷ داوطلب خواستند با نخ دندانی که به رنگ خوراکی آغشته بود، دندانهای خود را تمیز کنند. نتایج نشان داد که در حدود ۶۰ درصد موارد، مواد به لثه رسیدهاند و این موضوع نشانهای از موفقیت اولیه این روش در انسان است.
به گفته دانشمندان، دهان یکی از مسیرهای اصلی ورود ویروس به بدن است و اگر بتوان واکسن را از این طریق وارد بدن کرد، نیازی به تزریق با سوزن نخواهد بود.
پژوهشگران میگویند: «واکسن با نخ دندان روشی ساده، بدون سوزن و موثر برای تحریک سیستم ایمنی است که میتواند نسبت به دیگر روشهای فعلی عملکرد بهتری داشته باشد.»
از دیگر مزایای این روش میتوان به عدم نیاز به زنجیره سرد، سهولت در حمل و نقل و امکان استفاده خانگی اشاره کرد، که در مواقع اضطراری مانند شیوع بیماریهای گسترده میتواند بسیار مفید باشد.
م/۱۱۰*
نظر شما