به گزارش تابش کوثر، با گسترش استفاده از هوش مصنوعی در جهان، نگرانیها درباره مصرف بالای برق این فناوری افزایش یافته است. یک پژوهش تازه نشان میدهد اگر روند فعلی ادامه پیدا کند، هوش مصنوعی ممکن است تا پایان سال نیمی از برق مصرفی مراکز داده را به خود اختصاص دهد.
الکس دو فریس-گائو، پژوهشگر دانشگاه آزاد آمستردام، در مقالهای در نشریه «ژول» به بررسی مصرف برق در مراکز داده هوش مصنوعی پرداخته است. او با استفاده از دادههای موجود و برآوردهای فنی، تصویری از وضعیت فعلی و آینده مصرف انرژی این فناوری ارائه داده است.
طبق اعلام آژانس بینالمللی انرژی، در سال ۲۰۲۴ مراکز داده حدود ۱.۵ درصد از کل برق مصرفی جهان را استفاده کردهاند و این عدد با شتاب در حال افزایش است. این مراکز نه فقط برای اجرای سیستمهای هوش مصنوعی، بلکه برای خدمات ابری و حتی استخراج رمزارزها هم به کار میروند.
اما آنچه باعث نگرانی شده، رشد سریع مصرف برق هوش مصنوعی است. دو فریس-گائو میگوید اجرای مدلهایی مثل ChatGPT بهقدری انرژیبر شده که بعضی شرکتها ناچار به تأمین برق اختصاصی برای خود شدهاند.
با کاهش شفافیت شرکتهای فناوری در اعلام میزان مصرف برق، او خود دست به کار شد و با بررسی اطلاعات شرکتهایی مثل TSMC و Nvidia، گزارشهای مالی و دادههای مربوط به تجهیزات، تخمینی از میزان برق مصرفی هوش مصنوعی ارائه کرد.
بر اساس این بررسیها، فقط در سال جاری، مصرف برق هوش مصنوعی به حدود ۸۲ تراواتساعت میرسد که معادل برق مصرفی کشور سوئیس است. اگر تقاضا تا پایان سال دو برابر شود، هوش مصنوعی ممکن است نیمی از برق مصرفی مراکز داده جهان را ببلعد.
دو فریس-گائو هشدار میدهد: «افزایش تقاضا برای هوش مصنوعی فقط یک موضوع فنی نیست. اگر این روند ادامه پیدا کند و مراکز داده همچنان به برق شبکه متکی بمانند، با توجه به سهم بالای زغالسنگ در تولید برق، جهان با افزایش شدید انتشار گازهای گلخانهای و گرمایش بیشتر روبهرو خواهد شد.»
م/۱۱۰*
نظر شما