به گزارش تابش کوثر، وزرای خارجه کشورهای اروپایی در نشست اخیر خود با تکرار ادعاهای بیاساس علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران، تهدید کردند که تحریمهای لغوشده تسلیحاتی، بانکی و هستهای را از ۲۹ اوت دوباره اعمال خواهند کرد. ژان-نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، مدعی شد: «در صورت نبود تعهدی ملموس و قابل راستیآزمایی از سوی ایران، اروپا تحریمها را بازمیگرداند.»
این تهدیدات در حالی مطرح میشود که مشروعیت حقوقی و سیاسی چنین اقداماتی زیر سؤال رفته و ناظران آن را تلاشی برای فشار بر تهران و جبران ناکامیهای غرب میدانند.
تحلیلگران این اقدام اروپا را تلاش بیثمر برای بازگشت به صحنهای میدانند که مدتهاست توسط آمریکا اشغال شده است. در حالیکه دولت ترامپ ماه گذشته دستور حمله به مراکز هستهای ایران را صادر کرد، اروپا اکنون میکوشد با تهدیدات دیپلماتیک، نقشی برای خود دستوپا کند.
بر اساس تهدید جدید اروپا، در صورت عدم همکاری تهران تا ۱۵ اکتبر، مجموعهای از تحریمها ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل مجدداً فعال خواهد شد؛ اقدامی که جمهوری اسلامی آن را غیرقانونی، فاقد وجاهت بینالمللی و مصداق نقض برجام میداند.
مقامات غربی خواستار بازگشت بازرسان آژانس به ایران شدهاند، اما همزمان در اقدامی متناقض، حملاتی نظامی علیه تاسیسات هستهای کشور انجام دادهاند.
بر اساس ادعای اروپا، فعالسازی سازوکار «اسنپبک» باعث الزام جهانیان به قطع هرگونه انتقال تجهیزات مرتبط با غنیسازی اورانیوم به ایران خواهد شد، در حالی که تحلیلگران مستقل تأکید دارند این تهدیدات فاقد توان اجرایی واقعی بوده و بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، اخیراً هشدار داد: «فعالسازی اسنپبک به معنای پایان نقش اروپا در موضوع هستهای ایران است و شاید تاریکترین نقطه در روابط تاریخی ایران با سه کشور اروپایی را رقم بزند که ممکن است هرگز ترمیم نشود.»
وی افزود: «یکی از اشتباهات بزرگ اروپا این است که فکر میکند ابزار اسنپبک قدرتی به آنها میدهد، در حالیکه این تصور کاملاً اشتباه است. اگر به این سمت حرکت کنند، حل مسئله هستهای ایران پیچیدهتر خواهد شد.»
با توجه به سابقه شکستخورده تحریمها، جمهوری اسلامی ایران بار دیگر تأکید کرده است که تحت فشارهای سیاسی و تهدیدهای خارجی، از حقوق مسلم هستهای خود عقبنشینی نخواهد کرد.
م/۱۱۰*
نظر شما