به گزارش تابش کوثر، تیمی از دانشگاه بوفالو موفق به شناسایی باکتریای به نام Labrys portucalensis F11 شدهاند که توانایی تجزیه دستکم سه نوع از مواد شیمیایی ماندگار موسوم به PFAS و برخی از محصولات جانبی سمی آنها را دارد.
براساس نتایج پژوهشی که در مجله عولم محیط زیست جامع منتشر شده است، این باکتری توانسته پس از 100 روز، بیش از 90 درصد اسید پرفلورو اکتان سولفونیک (PFOS) را که یکی از رایجترین و مقاومترین انواع PFAS است، تجزیه کند. همچنین این باکتری 58 درصد اسید کربوکسیلیک فلوئورتلومر 5:3 و 21 درصد سولفونات فلوئورتلومر 6:2 را نیز از بین برده است.
دایانا آگا، استاد دانشگاه بوفالو و نویسنده مسئول این پژوهش، گفت: «پیوند میان اتمهای کربن و فلوئور در PFAS بسیار قوی است و بیشتر میکروبها نمیتوانند از آن بهعنوان منبع انرژی استفاده کنند. اما این باکتری توانسته فلوئور را جدا کرده و از کربن آن استفاده کند.»
این پژوهش همچنین نشان داد که باکتری F11 قادر است برخی از محصولات جانبی کوتاهزنجیره ناشی از تجزیه PFAS را بهطور کامل از بین ببرد. میندولا ویجایاهنا، دانشجوی دکتری و نویسنده اول مقاله، گفت: «ما نهتنها محصولات جانبی را بررسی کردیم، بلکه مشاهده کردیم که برخی از آنها نیز بهوسیله این باکتری بیشتر تجزیه شدند.»
PFAS از دهه 1950 در تولید محصولاتی مانند ظروف نچسب و مواد اطفای حریق استفاده شده است. باکتری F11 که از خاک آلوده در پرتغال استخراج شده بود، پیشتر توانایی خود را در حذف فلوئور از برخی آلایندههای دارویی نشان داده بود، اما تا کنون روی PFAS آزمایش نشده بود.
آگا گفت: «باکتریهایی که در محیطهای آلوده زنده میمانند، احتمالاً تکامل یافتهاند تا از این آلایندهها بهعنوان منبع انرژی استفاده کنند.»
اگرچه این مطالعه نتایج امیدوارکنندهای به همراه داشته است، پژوهشگران اکنون به دنبال راههایی برای افزایش سرعت تجزیه PFAS توسط این باکتری هستند. آگا افزود: «باید شرایطی فراهم کنیم که باکتری همچنان PFAS را تجزیه کند و منابع غذایی جایگزین، انگیزه باکتری برای انجام این کار را کاهش ندهند.»
این تیم امیدوار است در آینده بتوان از این باکتری برای پاکسازی خاک و آب آلوده به PFAS استفاده کرد.
م/110*
نظر شما