شرکت گوگل اعلام کرده با استفاده از تراشه جدیدی به نام «ویلو»، توانسته یکی از مهمترین چالشهای محاسبات کوانتومی را برطرف کند.
این تراشه که ۱۰۵ کیوبیت دارد، در مدت پنج دقیقه مسئلهای را حل کرده که طبق محاسبات، حتی پیشرفتهترین رایانههای کلاسیک برای حل آن به میلیاردها سال زمان نیاز دارند.
کیوبیتها که قلب محاسبات کوانتومی هستند، سرعت بسیار بالایی دارند اما به دلیل حساسیت بالا مستعد خطا هستند.
گوگل در مقالهای که در مجله نِیچِر منتشر شده، گفته است که راهکاری پیدا کرده تا با افزایش تعداد کیوبیتها میزان خطا را کاهش دهد.
این شرکت همچنین اعلام کرده میتواند خطاها را بهطور لحظهای اصلاح کند، که این گامی مهم برای کاربردی کردن رایانههای کوانتومی است.
هارتموت نوون، مدیر بخش هوش مصنوعی کوانتومی گوگل، در این باره گفت: «ما از نقطه سربهسر عبور کردهایم.»
در سال ۲۰۱۹، گوگل ادعا کرده بود که رایانه کوانتومیاش مسئلهای را حل کرده که برای رایانههای کلاسیک ۱۰ هزار سال طول میکشد، اما آیبیام این ادعا را رد کرده و گفته بود که با فرضهای متفاوت میتوان آن مسئله را در دو روز و نیم حل کرد.
گوگل در گزارش جدید خود به این انتقادات توجه کرده و اعلام کرده حتی در بهترین شرایط ممکن، رایانههای کلاسیک برای حل مسئله تراشه «ویلو» به یک میلیارد سال زمان نیاز دارند.
در حالی که برخی شرکتها مانند آیبیام و مایکروسافت در حال تولید تراشههایی با تعداد کیوبیت بیشتر هستند، گوگل تمرکز خود را بر ساخت کیوبیتهای پایدارتر و قابلاعتمادتر گذاشته است.
آنتونی مگرنت، معمار ارشد تراشههای کوانتومی گوگل، میگوید گوگل حالا با مرکز تولید اختصاصی خود میتواند سریعتر تراشههای جدید بسازد و آزمایشهای بیشتری انجام دهد.
م/۱۱۰*