به گزارش تابش کوثر، بررسی دادههای شرکت مدیریت منابع آب ایران نشان میدهد که از ابتدای سال آبی جاری (مهر ۱۴۰۳) تا بیستوهشتم تیرماه، میزان بارشهای کشور به ۱۴۷.۲ میلیمتر رسیده است؛ این در حالی است که در شرایط نرمال، بارشها باید به ۲۴۰ میلیمتر میرسید.
در سال آبی گذشته، میزان بارشها ۲۴۵ میلیمتر گزارش شده بود که در مقایسه با امسال، کاهشی معادل ۹۸ میلیمتر و افت ۴۰ درصدی را نشان میدهد. این کاهش نسبت به میانگین ۵۷ ساله نیز کاهشی ۳۸ درصدی داشته است.
بررسیهای آماری نشان میدهد که استان سیستان و بلوچستان با کاهش ۷۶ درصدی نسبت به میانگین درازمدت و ۸۴ درصدی نسبت به سال گذشته، بیشترین افت بارش را داشته است. تنها استان گیلان با رشد ۶ درصدی نسبت به میانگین درازمدت و افزایش ۷ درصدی نسبت به پارسال، افزایش بارش را تجربه کرده است.
در همین حال، سازمان هواشناسی با صدور هشدار نارنجی، از ماندگاری هوای گرم تا پنج روز آینده در بیشتر مناطق کشور خبر داده است. برای استانهای خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان، هشدار سطح نارنجی صادر شده است.
بر اساس تحلیل نقشههای همدیدی و آیندهنگری، طی روزهای آینده در شمال آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، جنوب سیستان و بلوچستان، ارتفاعات کرمان و هرمزگان، احتمال رگبار، رعدوبرق و وزش باد شدید وجود دارد.
همچنین روزهای جمعه و شنبه آینده در ارتفاعات البرز شمالی، افزایش ابر و رگبار پراکنده پیشبینی شده است.
از امروز تا پایان هفته، وزش باد شدید، گردوخاک و کاهش کیفیت هوا در شمال شرق، شرق، جنوب شرق، غرب، جنوب غرب، دامنههای جنوبی البرز و مرکز کشور پیشبینی شده است.
خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان طی سه روز آینده مواج خواهند بود.
هشدار نارنجی اول مربوط به افزایش محسوس دما و تداوم بیهنجاری گرما است که تا پایان روز چهارشنبه اول مرداد ۱۴۰۴ ادامه خواهد داشت.
این هشدار استانهایی از جمله آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، خراسان شمالی، تهران، اصفهان، سمنان، قم، کرمان، سیستان و بلوچستان، کردستان، زنجان، گیلان، مازندران، گلستان، همدان، لرستان، خوزستان، بوشهر و ایلام را دربرمیگیرد. از جمله اثرات این موج گرما میتوان به افزایش مصرف حاملهای انرژی، بروز گرمازدگی در افراد، افزایش خطر آتشسوزی در مراتع و جنگلها، آسیب به محصولات کشاورزی و ایجاد تنش دمایی در سالنهای پرورشی اشاره کرد.
سازمان هواشناسی توصیه کرده است که مدیریت مصرف انرژی با دقت انجام شود، از ترددهای غیرضروری در ساعات گرم روز پرهیز شود، از برافروختن آتش در طبیعت جلوگیری شود و برای واحدهای صنعتی و تولیدی، برق اضطراری پیشبینی گردد.
هشدار نارنجی دوم به وزش بادهای شدید ۱۲۰ روزه مربوط است که از روز سهشنبه ۳۱ تیر تا شنبه چهارم مرداد ۱۴۰۴ مناطق جنوب و شرق کشور را دربر خواهد گرفت.
در این بازه زمانی، خراسان جنوبی، شمال سیستان و بلوچستان و جنوب و شرق خراسان رضوی بیشترین تأثیر را خواهند پذیرفت. این پدیده با وزش شدید باد، طوفان شن و گردوخاک همراه خواهد بود که منجر به کاهش کیفیت هوا، سقوط اشیاء از ارتفاع، شکستن درختان و نهالهای فرسوده، خسارت به سازههای موقت، اختلال در تردد جادهای و ریلی و لغو احتمالی پروازها خواهد شد.
در همین راستا، هشدار داده شده است که افراد بهویژه بیماران تنفسی، سالمندان و کودکان از حضور در فضای باز خودداری کنند، خودروها در اطراف درختان یا ساختمانهای نیمهکاره پارک نشوند و استحکام سازههای موقت نظیر تابلوهای تبلیغاتی و گلخانهها بررسی شود.
هشدار نارنجی سوم نیز درباره افزایش ارتفاع امواج در سواحل جنوبی کشور صادر شده که از سهشنبه ۳۱ تیر تا پنجشنبه دوم مرداد ۱۴۰۴ ادامه دارد. بر اساس اعلام سازمان هواشناسی، وزش باد نسبتاً شدید شمالغربی با سرعت ۲۸ نات، باعث افزایش ارتفاع امواج در مناطق ساحلی و دور از ساحل استانهای خوزستان و بوشهر در خلیج فارس خواهد شد، بهطوری که ارتفاع امواج به بیش از ۱.۸ متر میرسد.
این وضعیت میتواند موجب اختلال در ترددهای دریایی، آسیب به تورهای صیادی و قفسهای پرورش ماهی شود. بر این اساس، توصیه شده است که شناورهای سبک از تردد دریایی خودداری کنند، فعالیتهای تفریحی دریایی محدود شود و تمهیدات لازم برای حفاظت از تأسیسات ساحلی و تردد ایمن شناورها اتخاذ شود.
م/۱۱۰
۳۱ تیر ۱۴۰۴ - ۱۰:۲۶

گزارشهای رسمی از افت چشمگیر بارشها در کشور حکایت دارد و همزمان سازمان هواشناسی نیز با صدور هشدارهای نارنجی از تداوم گرمای شدید، وزش بادهای ۱۲۰ روزه و اختلالات جوی در مناطق مختلف خبر داده است.
کد خبر 141777
نظر شما