به گزارش تابش کوثر، جمعیت ببرهای وحشی در هند طی بیست سال گذشته از ۱۷۰۰ به بیش از ۳۶۰۰ رأس رسیده است. این رشد نتیجه برنامههای حفاظتی دولت هند بوده، اما حالا باعث شده حضور ببرها در نزدیکی خانهها و مزارع افزایش یابد.
در گذشته مردم نیازی به یادگیری نحوه برخورد با ببرها نداشتند. اما حالا در برخی مناطق، مانند قوس ترای در شمال هند و نپال، ببرها از جنگلها بیرون آمدهاند و وارد زمینهای کشاورزی و روستاها میشوند.
کودکان در قالب برنامهای به نام «پیشاهنگان وحش» یاد میگیرند شبهنگام بیرون نروند، تنها وارد مزارع نشوند و در صورت دیدن ببر، فرار نکنند. هدف این است که بچهها بدانند چطور از ببرها دور بمانند و در عین حال به آنها آسیب نرسانند.
مایوک چترجی، کارشناس حیاتوحش، گفته است: «ببرها معمولاً به انسانها حمله نمیکنند مگر اینکه پیر یا زخمی باشند.» او میگوید بیشتر حملهها بهخاطر غفلت انسانها رخ میدهد، مثل حرکت در شب یا نزدیک شدن به بخش انبوه جنگل.
در بعضی روستاها، مردم برای دور نگهداشتن ببرها رادیو را روشن میگذارند یا با ساختن آغلهای بامبویی از دامهایشان محافظت میکنند. در مواردی هم گروههای محلی آموزش دیدهاند تا در صورت مشاهده ببر، مردم را آرام کنند و جلوی درگیری را بگیرند.
کارشناسان میگویند برای حفاظت از ببرها، باید نگاه مردم نسبت به آنها تغییر کند. چترجی میگوید: «تا چند سال پیش، مردم از خود ببر ناراحت نبودند، بلکه از دولت و قوانین سختگیرانه گله داشتند. حالا سعی داریم رابطه مردم و طبیعت را بهتر کنیم.»
به گفته او، در سالهای اخیر تعداد ببرهایی که بهدست مردم کشته میشوند کمتر شده، اما هنوز راه زیادی در پیش است.
م/۱۱۰*
نظر شما