آمریکا در سودای تسلط بر آبراه‌های جهانی

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در ادامه رویکرد زیاده‌خواهانه واشنگتن، خواستار عبور رایگان کشتی‌های نظامی و تجاری این کشور از کانال‌های پاناما و سوئز شد و وزیر خارجه خود را مامور کرد تا «بی‌درنگ» این مسئله را پیگیری کند.

دونالد ترامپ روز شنبه در یک پیام در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «کشتی‌های آمریکایی، اعم از نظامی و تجاری، باید بتوانند رایگان از کانال‌های پاناما و سوئز عبور کنند.»

ترامپ مدعی شد: «این مسیرها بدون دخالت آمریکا هرگز ایجاد نمی‌شدند» و اعلام کرد که به مارکو روبیو، وزیر امور خارجه دولت خود، دستور داده است «فوراً» این موضوع را دنبال کند.

این اظهارات زیاده‌خواهانه در حالی مطرح می‌شود که خوزه رائول مولینو، رئیس‌جمهور پاناما، بدون اشاره مستقیم به ترامپ، تاکید کرد: «حق‌العبور از کانال پاناما بر عهده مرجع مستقل اداره کانال پاناما (ACP) است و هیچ توافق دیگری وجود ندارد.»

پیت هجست، وزیر دفاع آمریکا نیز طی سفر اخیر خود به پاناما سیتی، خواستار اولویت و معافیت کامل کشتی‌های جنگی آمریکا در عبور از این آبراه شد و حتی پیشنهاد بازگشت نیروهای آمریکایی به پاناما برای «تامین امنیت» این کانال استراتژیک را مطرح کرد؛ پیشنهادی که با مخالفت قاطع دولت پاناما روبرو شد.

کانال پاناما از مسیرهای مهم تجارت جهانی به شمار می‌رود و ایالات متحده و چین در میان بزرگ‌ترین استفاده‌کنندگان از این مسیر هستند.

ترامپ همچنین در اظهارات اخیر خود بر اهمیت کانال سوئز تاکید کرد؛ آبراهی که اروپا و آسیا را به یکدیگر متصل می‌کند و پیش از حملات گروه‌های مقاومت یمنی به کشتی‌های عبوری از دریای سرخ و خلیج عدن، سهمی معادل ۱۰ درصد از تجارت جهانی داشت.

حوثی‌های یمن، که در پاسخ به تجاوزگری رژیم صهیونیستی در غزه و در حمایت از ملت مظلوم فلسطین به حملات علیه کشتی‌های متجاوز دست زده‌اند، باعث شده‌اند که مسیر دریایی به شدت دچار تغییر شود و کشتی‌ها مجبور به طی مسیر طولانی‌تری شوند.

بر اساس اعلام مقامات مصری، درآمدهای حاصل از کانال سوئز در سال گذشته با ۶۰ درصد کاهش همراه بوده و این کشور متحمل زیانی بالغ بر ۷ میلیارد دلار شده است.

آمریکا که در حمایت از سیاست‌های تجاوزکارانه خود حملات نظامی علیه مواضع حوثی‌ها را از ژانویه ۲۰۲۴ شدت بخشیده است، در ماه‌های اخیر حملات هوایی خود را به صورت روزانه ادامه داده است.

ترامپ تاکید کرده است که این عملیات‌های تجاوزکارانه «تا زمانی که حوثی‌ها تهدیدی برای کشتی‌رانی نباشند» ادامه خواهد یافت.

م/۱۱۰*

کد خبر 141045

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha