به گزارش تابش کوثر و به نقل از مهر، ۲۵ شوال، سالروز شهادت مظلومانه مؤسس مذهب جعفری و یکی از افتخارات بزرگ جهان تشیع، حضرت امام جعفر صادق(ع)، است.
به تعبیر آیتالله جوادی آملی از شخصیت ایشان، بیشتر از همه در فقدان معارف بلند ایشان اشک میریزیم و پس از آن برای مظلومیت و شهادت آن حضرت. گفتار حکیمانه و رفتار صادقانه امام صادق(ع)، راهگشای همیشگی مسلمانان جهان بوده و خواهد بود.
در این مجال، به نقل از آیتالله جوادی آملی، یکی از شاگردان ممتاز مکتب امام صادق(ع)، به بیان معارف والای آن حضرت میپردازیم.
حفظ اسرار دیگران از وظایف اصلی مؤمنان
آیتالله جوادی آملی با استناد به روایتی از امام صادق(ع)، یکی از سنتهای الهی را کتمان اسرار انسانها دانسته و در جلسه درس اخلاق خود فرمودند: «مؤمن وقتی مؤمن است که وقتی گفت "من بنده خدا هستم"، ببیند خدا چه گفته و سنت پروردگارش را انجام دهد». ایشان افزودند: «کتمان سرّ از وظایف مؤمنان است و باید به اخلاق الهی متخلق شد: «تخلقوا باخلاق الله تعالی»». به گفته ایشان، انسان نباید اسرار خود و دیگران را برای دیگران بازگو کند، زیرا کتمان غیب از کارهای خداست.
دوری از جنگ و خونریزی با بهرهگیری از دو بال دین و عقل
آیتالله جوادی آملی در فراز دیگری به لزوم دو بال علم و دین جهت ایجاد اندیشه و انگیزه پرداخته و فرمودند: «علم یک بال است و دین بال دیگر، و جامعه باید با این دو بال پرواز کند». ایشان به عملکرد برخی دینداران بیعلم اشاره کرده و افزودند: «اگر دین باشد ولی عقل نباشد، میتواند جنگهای جهانی را به راه بیاندازد». وی با بیان اینکه بدون عقل و خرد، دین سبب تفحص عقاید و کشتار میشود، اظهار داشتند که در عصر امام صادق(ع) دو گروه با هم مشغول جنگ بودند و در زمان جنگ خرید و فروش اسلحه هم بازار سودآوری دارد و هر دو هم اهل باطل بودند؛ شیعه ای آمد حضور امام صادق(سلام الله علیه) و عرض کرد: یابن رسول الله! اینها هر دو اهل باطل اند و خرید و فروش سلاح هم الآن سودآور است ما به اینها اسلحه بفروشیم یا نفروشیم؟ حضرت با یک جمله کوتاه سه مطلب فرمودند: «بعهما ما یَکنُّهُما» بله بفروشید (یک) به هر دو گروه بفروشید (دو) اما فقط سلاح دفاعی بفروشید (سه).
بدن را روح اداره میکند/ انسان باید اهل عزم باشد
آیتالله جوادی آملی یکی دیگر از معارف امام صادق(ع) را چنین بیان کردند: «ما ضَعُفَ بَدَنٌ عَمَّا قَوِیَتْ عَلَیْهِ النِّیَّةُ». ایشان توضیح دادند که بدن وقتی ضعیف میشود که روح و عزم انسان ضعیف باشد. طبق سخنان ایشان، اگر انسان عزم داشته باشد، هیچگاه بدن مخالفت نمیکند. «این معنا برای طب ما روشن نیست؛ زیرا بدن وقتی تحت تاثیر روح قرار بگیرد، نیازی که ما تصور میکنیم، کم خواهد شد».
آیتالله جوادی آملی در ادامه گفتند: «وقتی روح متوجه جای دیگری باشد، نیاز بدن کمتر میشود؛ مثلا در حال نشاط یا غم، انسان بدون احساس نیاز به غذا از صبح تا شب میتواند فعالیت کند».
م/۱۱۰
نظر شما