به گزارش تابش کوثر به نقل از پولیتیکو، ترامپ در این مصاحبه تأکید کرد که «امکان زیادی وجود دارد که گرینلند را بدون استفاده از نیروی نظامی به دست آوریم»، اما درعینحال افزود که «هیچ چیزی را از روی میز برنمیدارم.»
تشدید تنشهای دیپلماتیک میان آمریکا و دانمارک
این اظهارات ترامپ در حالی مطرح شده است که تنشهای دیپلماتیک میان واشنگتن و کپنهاگ در هفتههای اخیر افزایش یافته است. همزمان، «جی. دی. ونس»، معاون رئیسجمهور آمریکا، روز جمعه از پایگاه فضایی «پیتوفیک» در سواحل شمال شرقی گرینلند بازدید کرد و گفت که مداخله نظامی در صورتی ضروری نخواهد بود که گرینلندیها تصمیم بگیرند از دانمارک جدا شده و با واشنگتن «توافقی» امضا کنند.
ونس همچنین از عملکرد دانمارک در گرینلند انتقاد کرد و گفت کپنهاگ «خدمت خوبی به مردم گرینلند نکرده است.» در واکنش، «لارس لوکه راسموسن»، وزیر خارجه دانمارک، با انتشار ویدئویی، سفر معاون رئیسجمهور آمریکا را «بیاحترامی» دانست و لحن او را مورد انتقاد قرار داد.
مخالفت گسترده با طرح ترامپ در آمریکا و گرینلند
باوجود تلاشهای ترامپ، نظرسنجیها نشان میدهند که اکثریت آمریکاییها و گرینلندیها با الحاق این سرزمین به ایالات متحده مخالف هستند. طبق نظرسنجی شبکه «فاکسنیوز»، که بین ۱۴ تا ۱۷ مارس انجام شده است، ۷۰ درصد از رأیدهندگان آمریکایی با این طرح مخالفاند و تنها ۲۶ درصد از آن حمایت میکنند.
همچنین، بر اساس نظرسنجی مشترک «یاهو نیوز» و مؤسسه «یوگاو»، ۴۹ درصد از آمریکاییها مخالف این طرح و ۱۹ درصد موافق آن هستند، درحالیکه ۳۲ درصد نظری قطعی در این مورد ندارند.
نظرسنجی دیگری که توسط روزنامه دانمارکی «برلینگسکه» و روزنامه گرینلندی «سرمیتسیاک» انجام شده، نشان میدهد که ۸۵ درصد از گرینلندیها مخالف طرح ترامپ برای الحاق این سرزمین به آمریکا هستند و تنها ۶ درصد از آن حمایت میکنند. در این نظرسنجی، ۴۵ درصد از پاسخدهندگان، علاقه جدید ترامپ به گرینلند را تهدیدی برای خود میدانند.
واکنش دولت دانمارک به فشارهای آمریکا
در واکنش به این تحولات، «مته فردریکسن»، نخستوزیر دانمارک، اعلام کرد که در روزهای آینده به گرینلند سفر خواهد کرد تا همکاریها بین این منطقه و دولت مرکزی دانمارک را تقویت کند. برخلاف معاون رئیسجمهور آمریکا، فردریکسن قرار است با مقامهای رسمی و ساکنان محلی دیدار کند.
باوجود مخالفتهای گسترده، به نظر میرسد دولت ترامپ همچنان به تلاش خود برای تحت کنترل درآوردن گرینلند ادامه دهد. اما با مخالفت رهبران دانمارک و گرینلند، مشخص نیست که این طرح تا چه حد پیش خواهد رفت.
م/۱۱۰*
نظر شما