کشف طولانی‌ترین مولکول‌های آلی توسط مریخ‌نورد «کنجکاوی» 

دانشمندان موفق به کشف بلندترین ترکیبات مولکول‌های آلی در مریخ شدند که قدمت آن‌ها هم‌زمان با نخستین نشانه‌های حیات بر زمین، به ۳.۷ میلیارد سال پیش بازمی‌گردد.

به گزارش تابش کوثر، محققان با استفاده از آزمایشگاه «تحلیل نمونه در مریخ» (SAM) که روی مریخ‌نورد «کنجکاوی» نصب شده، طولانی‌ترین مولکول‌های آلی کشف‌شده در این سیاره را شناسایی کردند. این مولکول‌ها زنجیره‌هایی از کربن هستند که از ۱۲ اتم متوالی تشکیل شده‌اند و طی میلیاردها سال در شرایط مریخ بدون تغییر باقی مانده‌اند.
براساس پژوهشی که در نشریه «مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم» منتشر شده، این ترکیبات آلی حدود ۳.۷ میلیارد سال قدمت دارند و احتمال وجود واکنش‌های شیمیایی یا حتی زیستی در گذشته مریخ را مطرح می‌کنند.
دانیل گلاوین، دانشمند ارشد ناسا، می‌گوید: «منشأ این مولکول‌های آلی مشخص نیست، اما ممکن است حاصل فرآیندهای زمین‌شناختی مریخ، موادی که از شهاب‌سنگ‌ها به این سیاره منتقل شده‌اند یا حتی بقایای زیستی باشند.»
نشانه‌هایی از گذشته‌ای قابل‌سکونت
امروزه مریخ به‌دلیل دمای متغیر، جو رقیق و کمبود آب مایع، محیطی نامناسب برای حیات است. بااین‌حال، کشف این ترکیبات نشان می‌دهد که مواد اولیه لازم برای شکل‌گیری حیات در گذشته این سیاره وجود داشته‌اند.
براساس اعلام «مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه» (CNRS)، این مولکول‌های کربنی می‌توانند ویژگی‌هایی مشابه اسیدهای چرب داشته باشند که در زمین توسط موجودات زنده تولید می‌شوند. اگرچه این کشف به‌تنهایی مدرکی قطعی برای وجود حیات در مریخ نیست، اما شواهدی ارائه می‌دهد که نشان می‌دهد این سیاره ممکن است زمانی شرایط مناسبی برای زندگی داشته است.
برنامه‌های آینده برای بررسی مریخ
یافته‌های مریخ‌نورد «کنجکاوی» بخشی از راهبرد ناسا برای جستجوی نشانه‌های حیات در مریخ است. ماموریت‌های آینده، از جمله مأموریت «اگزومارس» که قرار است در سال ۲۰۲۸ پرتاب شود و پروژه مشترک «بازگشت نمونه از مریخ» ناسا و آژانس فضایی اروپا، به درک بهتر ترکیبات شیمیایی این سیاره و احتمال وجود حیات در گذشته آن کمک خواهند کرد.
گلاوین می‌گوید: «کشف زنجیره‌های بلند هیدروکربنی در سنگ‌های باستانی مریخ، نشان می‌دهد که راهبرد فعلی ما در جستجوی نشانه‌های حیات درست است. اما پرسش اصلی این است که آیا واکنش‌های زیستی که روی زمین به شکل‌گیری حیات منجر شدند، در مریخ هم رخ داده‌اند یا نه؟»
این کشف همچنین می‌تواند به تحقیقات درباره حیات در دیگر بخش‌های منظومه شمسی کمک کند. دانشمندان در حال طراحی ابزاری مشابه آزمایشگاه SAM برای کاوشگر «دراگون‌فلای» هستند. دراگون‌فلای پهپادی است که در دهه ۲۰۳۰ برای بررسی قمر تیتان زحل به فضا ارسال خواهد شد.

م/۱۱۰*

کد خبر 140798

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha