به گزارش تابش کوثر، والدین با انجام بیش از حد برخی کارها برای فرزندانشان، آنها را از پرورش ذهنی قوی و مستقل محروم میکنند. دانیل اَمن، روانپزشک و نویسنده مشهور، در پادکست «Built Different» توضیح داد که اقداماتی مانند انجام پروژههای مدرسه به جای فرزندان برای کسب نمره بهتر یا تسلیم شدن در برابر خواستههای آنها برای جلوگیری از قشقرق به راه انداختن آنها، میتواند تابآوری ذهنی کودکان را تضعیف کند.
اَمن گفت: «وقتی دخترم تکالیفش را فراموش میکرد، هیچکس آن را برایش به مدرسه نمیبرد. اگر در یک روز سرد بدون کت به مدرسه برود، کسی کت را برایش نمیبرد. وقتی کودکی میگوید "حوصلهام سر رفته"، مهم است که به جای رفع مشکلش، به او بگویید "ببینم خودت چه میکنی".»
او افزود: «اگر بیش از حد کارها را برای فرزندانتان انجام دهید، فقط اعتماد به نفس خود را افزایش میدهید و با این کار اعتماد به نفس آنها را میگیرید. انسانها با حل کردن مشکلاتشان قویتر میشوند.»
روانشناسان کودک معتقدند که نیازی به روشهای سختگیرانه برای ساختن تابآوری ذهنی کودکان نیست اما محافظت بیش از حد از کودکان در برابر ناامیدی هم کمکی به آنها نمیکند.
در عوض میتوان به کودکان اجازه داد تا شکستها و اشتباهاتشان را تجربه کنند، اما در عین حال به آنها نشان داد که همچنان حمایت میشوند. از این طریق به آنها این پیام را میدهید که "من به تو اعتماد دارم که میتوانی از این سختی عبور کنی و در هر صورت کنارت هستم".»
انجمن روانشناسی آمریکا در یک مطلب تاکید کرده که تشویق کودکان به کمک به دیگران، از کارهای روزمره در خانه گرفته تا کمک به دوستان و همکلاسیها، به آنها حس مسئولیت و اعتماد به نفس برای رویارویی با چالشهایشان را میدهد.
اَمن گفت: «بهتر است اجازه دهید خودشان مشکلاتشان را حل کنند، به جای این که بیش از حد درگیرشان شوید.»
م/110*
نظر شما