به گزارش تابش کوثر، پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا در لسآنجلس (UCLA) در مطالعهای تازه بررسی کردهاند که آیا جویدن آدامس میتواند منبعی برای ورود میکروپلاستیکها به بدن باشد. میکروپلاستیکها ذراتی بسیار ریز از جنس پلاستیک هستند که به مرور زمان از تجزیه مواد پلاستیکی بزرگتر در محیط آزاد میشوند. تحقیقات پیشین نشان داده است که این ذرات از راههای مختلفی مانند آب آشامیدنی، مواد غذایی و حتی هوایی که تنفس میکنیم، وارد بدن شده و در اندامهایی مانند ریه، کبد، کلیه، قلب، خون، بیضهها و حتی شیر مادر یافت میشوند.
لیزا لوو، دانشجوی دکتری و نویسنده اصلی این پژوهش، گفته است که انتظار داشتند آدامسهای مصنوعی به دلیل پایه پلاستیکی خود، مقدار بیشتری میکروپلاستیک آزاد کنند. اما نتایج نشان داده است که میزان این ذرات در بزاق پس از جویدن آدامسهای طبیعی و مصنوعی تقریباً برابر بوده است. محققان برای این مطالعه پنج برند آدامس طبیعی و پنج برند آدامس مصنوعی را بررسی کردهاند.
نتایج نشان داده است که به طور میانگین، هر گرم آدامس حدود ۱۰۰ ذره میکروپلاستیک آزاد میکند و در برخی نمونهها این مقدار به ۶۰۰ ذره در هر گرم میرسد. با توجه به اینکه وزن هر تکه آدامس معمولاً بین ۲ تا ۶ گرم است، ممکن است یک قطعه آدامس تا ۳۰۰۰ میکروپلاستیک وارد بدن کند. محققان تخمین زدهاند که اگر فردی در طول سال بین ۱۶۰ تا ۱۸۰ عدد آدامس بجود، ممکن است سالانه حدود ۳۰ هزار ذره میکروپلاستیک ببلعد.
پژوهشهای دیگر نشان داده است که این ذرات میتوانند با برخی بیماریهای مزمن ارتباط داشته باشند. تحقیقی که بهزودی منتشر خواهد شد، تأثیر میکروپلاستیکهای موجود در آب را بر سلامت ساکنان مناطق ساحلی و کنار دریاچههای ایالات متحده بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ بررسی کرده است. سای راهول پونانا، پژوهشگر دانشگاه کیس وسترن رزرو، گفته است که انتظار نداشتند میکروپلاستیکها در میان ۱۰ عامل برتر مرتبط با بیماریهای غیرواگیر مزمن قرار بگیرند.
این مطالعه نشان داده است که افرادی که بیشتر در معرض میکروپلاستیکها قرار دارند، احتمال بیشتری دارد که به فشار خون بالا، دیابت و سکته مبتلا شوند. برخلاف برخی تحقیقات قبلی، این مطالعه ارتباط مستقیمی میان میکروپلاستیکها و سرطان پیدا نکرده است.
سانجای موهانتی، استاد مهندسی و سرپرست این پژوهش در UCLA، گفته است که هنوز مشخص نیست میکروپلاستیکها چقدر برای سلامت انسان خطرناک هستند. او تأکید کرده است که برای درک بهتر اثرات این ذرات بر بدن، تحقیقات بیشتری لازم است.
محققان توصیه کردهاند که برای کاهش تماس با میکروپلاستیکها، میتوان برخی اقدامات ساده انجام داد. جویدن طولانیتر یک تکه آدامس به جای مصرف مکرر میتواند مقدار این ذرات را کاهش دهد. استفاده از بطریهای شیشهای یا فلزی به جای بطریهای پلاستیکی، جوشاندن و فیلتر کردن آب لولهکشی، پرهیز از استفاده از تختههای برش پلاستیکی و گرم نکردن غذا در ظروف پلاستیکی از دیگر راهکارهای پیشنهادی هستند.
پونانا گفته است که محیط زیست نقش مهمی در سلامت انسان دارد و مراقبت از آن به معنای مراقبت از سلامت خودمان است.
م/۱۱۰*
نظر شما