به گزارش تابش کوثر، گروهی از فضانوردان مأموریت «شنژو-۱۹» که در ایستگاه فضایی تیانگونگ مستقر هستند، موفق شدند با استفاده از آب و دیاکسیدکربن، اکسیژن و سوخت موشک تولید کنند. این فناوری که توسعه آن از سال ۲۰۱۵ آغاز شده، از طریق دستگاهی کشوییشکل و یک «کاتالیزور نیمهرسانا» این فرآیند را انجام میدهد.
به گزارش تلویزیون دولتی چین (CCTV)، این روش «فرآیند فتوسنتز گیاهان را از طریق مهندسی فیزیکی و شیمیایی شبیهسازی میکند و از منابع دیاکسیدکربن در محیطهای بسته یا جو خارج از زمین برای تولید اکسیژن و سوختهای کربنی استفاده میکند».
در این آزمایش، فضانوردان موفق شدند اتیلن تولید کنند که میتواند به عنوان سوخت موشک به کار رود. پژوهشگران معتقدند که با تغییر کاتالیزورها میتوان متان—نوع دیگری از سوخت موشکی—و اسید فرمیک که در تولید قندها کاربرد دارد را نیز تولید کرد.
این فناوری میتواند در پایگاه قمری چین که قرار است تا سال ۲۰۳۵ در نزدیکی قطب جنوب ماه ساخته شود، مورد استفاده قرار گیرد. این پایگاه فضایی امکان تولید اکسیژن و سوخت موشک را برای بازگشت فضانوردان به زمین فراهم میکند و میتواند با استفاده از منابع آبی موجود در ماه، نیاز به حمل این مواد از زمین را کاهش دهد.
به گفته روزنامه ساوث چاینا مورنینگ پست، این فناوری جدید انرژی بسیار کمتری نسبت به الکترولیز مصرف میکند. الکترولیز روشی است که در ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) برای تولید اکسیژن استفاده میشود. طبق یک مطالعه در سال ۲۰۲۳، فرآیند الکترولیز تقریباً یکسوم توان الکتریکی ایستگاه فضایی را مصرف میکند.
چین همچنین در حال برنامهریزی برای اعزام نخستین فضانوردان خود به ماه تا سال ۲۰۳۰ است. علاوه بر این، سازمان ملی فضایی چین (CNSA) اعلام کرده که قصد دارد از رباتها برای ساخت یک راکتور هستهای کوچک در این پایگاه استفاده کند. این پروژه با همکاری روسیه انجام میشود که قصد دارد در ساخت این پایگاه با چین شریک باشد.
در همین راستا، چین یک موشک غولپیکر قابل استفاده مجدد طراحی کرده که قرار است در اواخر امسال برای نخستین بار به فضا پرتاب شود.
م/۱۱۰*
نظر شما