به گزارش تابش کوثر، مطالعهای که در نشریه «نیچر مدیسین» منتشر شده نشان میدهد که مصرف نوشیدنیهای قندی تأثیرات مخربی بر سلامت جهانی دارد. بر اساس این تحقیق، هر سال ۲.۲ میلیون مورد جدید دیابت نوع ۲ و ۱.۲ میلیون مورد بیماری قلبی مستقیماً به مصرف این نوشیدنیها مرتبط است.
این مشکل در کشورهای در حال توسعه شدیدتر است. در مناطق جنوب صحرای بزرگ آفریقا، بیش از ۲۱ درصد موارد جدید دیابت ناشی از نوشیدنیهای قندی است. در آمریکای لاتین و کارائیب، این رقم به ۲۴ درصد در دیابت و ۱۱ درصد در بیماری قلبی میرسد.
برخی کشورها آسیب بیشتری دیدهاند. برای مثال، در کلمبیا، ۴۸ درصد از موارد جدید دیابت به مصرف نوشیدنیهای قندی نسبت داده شده است. در مکزیک، یکسوم موارد جدید دیابت با این عامل مرتبط است و در آفریقای جنوبی، این میزان به ۲۷.۶ درصد در دیابت و ۱۴.۶ درصد در بیماری قلبی میرسد.
نوشیدنیهای قندی بهدلیل هضم سریع، قند خون را ناگهان بالا میبرند و در بلندمدت باعث افزایش وزن، مقاومت به انسولین و مشکلات متابولیکی میشوند که با دیابت و بیماریهای قلبی مرتبط هستند.
دکتر داریوش مظفریان، از نویسندگان این مطالعه و مدیر مؤسسه «غذا داروست»، میگوید: «نوشیدنیهای قندی در کشورهای کمدرآمد و متوسط بهشدت تبلیغ میشوند. این جوامع نهتنها مصرفکننده این محصولات مضر هستند، بلکه معمولاً امکانات لازم برای مقابله با پیامدهای بلندمدت آنها را هم ندارند.»
پژوهشگران تأکید دارند که مردان و جوانان بیشتر از زنان و افراد مسن در معرض خطرات مصرف این نوشیدنیها قرار دارند.
دکتر لائورا لارا-کاستور، نویسنده اصلی این مقاله، هشدار میدهد:
«برای کاهش مصرف نوشیدنیهای قندی در سطح جهان به اقداماتی فوری و مؤثر نیاز داریم، وگرنه جانهای بیشتری بهخاطر دیابت و بیماری قلبی از دست خواهد رفت.»
این مطالعه بر لزوم اجرای برنامههایی مانند کمپینهای آگاهیبخشی، محدودیت تبلیغات نوشیدنیهای قندی و مالیات بر این محصولات تأکید دارد. برای مثال، مکزیک از سال ۲۰۱۴ مالیات بر نوشیدنیهای قندی را اجرایی کرده که باعث کاهش مصرف، بهویژه در میان افراد کمدرآمد شده است.
دکتر مظفریان میگوید: «برای مقابله با این معضل، به اقدامات بیشتری نیاز است، بهویژه در کشورهایی مانند آمریکای لاتین و آفریقا که مصرف بالاست و پیامدهای آن وخیمتر است.»
م/110*
نظر شما