جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ , 19 Apr 2024
چهارشنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۴۵
کد مطلب : 37116
پس از ماه‌ها رایزنی میان فرماندهان ارشد نظامی و اطلاعاتی عراق، عملیات بزرگ بازپس‌گیری موصل با فرمان حیدر العبادی آغاز شد.
آغاز عملیات بازپس‌گیری موصل با مشارکت 85 هزار نیروی نظامی/ انهدام 13 انتحاری داعش/ خودزنی حامیان تروریسم در پی آغاز عملیات موصل
به گزارش تابش کوثر پس از ماه ها بحث و رایزنی های گسترده میان فرماندهان ارشد نظامی و اطلاعاتی عراق عملیات بزرگ بازپس گیری شهر موصل مرکز استان نینوی واقع در شمال این کشور از نیمه شب گذشته با فرمان حیدر العبادی آغاز شده است.
 
 
این عملیات تحت عنوان "قادمون یا موصل - فتح" با هدف بازپس گیری شهر موصل مرکز استان شمالی نینوی عراق در ساعت 3 بامداد روز دوشنبه با دستور مستقیم نخست وزیر این کشور شده و با گذشت 24 ساعت منابع میدانی از پیشروی‌های آرام و منظم یگانهای نظامی خبر می‌دهند. نخست وزیر عراق در بیانیه‌ای که از طریق تلویزیون رسمی این کشور قرائت شد، به صورت رسمی آغاز عملیات آزادسازی شهر موصل را اعلام کرد. وی در این بیانیه از اهالی شهر موصل، شرقاط و القیاره خواست که با نیروهای نظامی عراق همکاری کنند. همچنین در این بیانیه که از مقر نیروهای مشترک عراق توسط حیدرالعبادی قرائت شد اعلام گردید که زمان آزادسازی شهر موصل و پیروزی بر داعش با اراده وعزم و توان عراقی ها و توکل به خداوند نزدیک شده است. 

 
 
العبادی افزود: این عملیات از طریق نیروهای ارتش عراق و پلیس فدرال این کشور فرماندهی خواهد شد و نه گروه دیگری، و این نیروها هستند که وارد شهر موصل خواهند شد و نه نیروهای دیگر چرا که این نیروها از میان خود شما بوده و در خصوص سرنوشت شما حساس هستند. نخست وزیر عراق در ادامه گفت که در روزهای گذشته تلاش‌هایی برای کارشکنی درباره شروع عملیات موصل صورت گرفت که ناکام ماند و سال 2016 سال خلاصی از تروریسم و داعش خواهد بود. محدوده جغرافیایی عملیات فتح شامل استان نینوا با تمرکز بر روی شهر موصل مرکز آن و مناطقی از استان کرکوک عراق با تمرکز بر روی شهر "الحویجه" می‌باشد. 
 
 
شهر موصل دومین شهر عراق از نظر وسعت، ساکنین و اهمیت اقتصادی بشمار می‌رود. که 9 درصد مساحت این کشور را در بر می‌گیرد. این استان از 32 منطقه شامل ده شهر بزرگ 22 شهر کوچک تشکیل شده که در جریان هجوم سال 2014 گروه تروریستی تکفیری داعش به اشغال آن درآمده بود. بافت مذهبی این شهر اکثریت اهل سنت با گرایش سیاسی تکفیری - بعثی  واقلیتی از ترکمان‌ها، کردها و شیعیان بوده که همزمان با اشغال آن بدست داعش موجب مهاجرت اقلیت‌ها از آن شده بود. 
 

 
موصل از مهمترین مراکز اقتصادی و اجتماعی حامیان صدام دیکتاتور مقبور سابق عراق بشمار می رود که بخش اعظم ساکنین آن را اعضای سیستم نظامی و امنیتی علی الخصوص گارد ریاست جمهوری ارتش وی تشکیل داده و همواره مورد توجه و رسیدگی کامل حکومت سرنگون شده عراق قرار داشتند. موصل به دلیل همین توجهات همواره از آبادترین و مدرن ترین شهرهای کشور عراق بشمار می رفته و نقش مهمی در تبادلات تجاری و اقتصادی و امنیتی این کشور ایفا کرده است. این شهر در فاصله 465 کیلومتری شمال بغداد پایتخت عراق قرار دارد. 
 

 
گروه های مشارکت کننده در عملیات آزادسازی موصل بدین شرح است:
 
بر اساس تقسیم بندی جبهه‌های جنگ در موصل، فرماندهی محور شمالی به اتاق مشترک عملیات اربیل محور شرقی به فرماندهی عملیات نینوا و بخش جنوبی به سرلشکر عبدالوهاب الساعدی فرمانده نیروهای ویژه مبارزه با تروریسم ارتش عراق واگذار شده است. طبق این گزارش، محورهای حضر و حمام العلیل و بخش شرقی موصل جزو خطوط دفاعی ضعیف داعش و تلعفر و الشوره و بخش غربی موصل جزو خطوط دفاعی قوی داعش ارزش‌گذاری شده‌اند. 
 

1 - ارتش عراق
 
منابع میدانی از حضور بیش از 30 هزار نظامی از ارتش عراق در این عملیات خبر می دهند. طی یک ماه گذشته تصاویر متعددی از نقل و انتقال گسترده ده ها کاروان حامل نیرو و تسلیحات سنگین و یگان های توپخانه، موشکی، ادوات، زرهی و ... از پایگاه التاجی در شمال شهر بغداد، پایگاه الحبانیه در شرق رمادی، پایگاه اسپایکر در شمال تکریت مرکز استان صلاح الدین و ... به خطوط مقدم نبرد با داعش در جنوب شهر موصل منتشر کرده بودند. بیش از 40 فروند هواپیمای جنگنده بمب افکن اف 16، سوخو 25 و ال 159 نیز وظیفه پشتیبانی نزدیک از پیشروی نیروهای زمینی و بمباران اهداف داعش در داخل و حاشیه شهر موصل را بر عهده دارند. همچنین 15 فروند بالگرد میل 35، میل 28، میل 17 هوانیروز عراق نیز به امر پشتیبانی و حمایت هوایی از عملیات بازپس گیری موصل خواهند پرداخت.

 
 
2 - حشدالشعبی یا بسیج مردمی عراق 
 
این گروه متشکل از رزمندگان شیعه، اهل سنت و مسیحی عراق که توسط مستشاران نظامی ایرانی دعوت شده از سوی دولت عراق آموزش دیده و از روزهای نخست بحران هجوم تروریست‌ها در سال 2014 نقش مهمی در برقراری آرامش و پاکسازی بخش‌های مختلف عراق از اشغال گروه تروریستی تکفیری داعش ایفا کرده‌اند. بر‌اساس آمارهای منتشر شده حشد الشعبی مهمترین و پر تعداد‌ترین یگان نظامی مشارکت‌کننده در این عملیات می‌باشد. 
 
 
فرماندهی عالی حشد الشعبی بر عهده حیدر العبادی نخست وزیر عراق و هدایت نظامی آن نیز بر عهده گروهی از مسئولان سابق و فعلی امنیتی و نظامی عراق مانند حاج هادی (ابوحسن) العامری وزیر سابق حمل و نقل در کابینه نوری المالکی، ابومهدی المهندس فرمانه کتائب حزب الله عراق، شیخ اکرم الکعبی فرمانده حزب الله النجباء، شیخ قیس الخزعلی فرمانده گروه مقاومت اسلامی عراق - عصائب اهل الحق، حجت الاسلام سید حامد الجزایری فرمانده سرایا الخراسانی و ... قرار دارد. حشدالشعبی بر اساس مصوبه چند ماه پیش پارلمان عراق بعنوان نیروهای مسلح رسمی و قانونی این کشور رسمیت یافته است. 
 

 
3 - پلیس فدرال عراق
 
این یگان مستقیما تحت فرماندهی وزارت کشور عراق بوده و با حدود 8 تا 10 هزار نیروی نظامی مجهز به موشک انداز، واحدهای توپخانه، یگان های پهپادی و ادوات وارد عملیات بازپس گیری موصل شده است. گفته می شود نیروهای پلیس فدرال عراق عموما در مرحله استقرار، حفاظت و پاکسازی مناطق آزادشده از اشغال داعش متمرکز خواهند بود. 

 


 
4 -پیشمرگه استان کردستان عراق 
 
این گروه که ادعا شده تحت نظر منصور بارزانی فرزند مسعود بارزانی رئیس یکی از احزاب سیاسی استان کردستان عراق در این عملیات مشارکت دارند، علی رغم تبلیغات فراوان رسانه های غربی و حامی تروریسم در منطقه با حدود 3000 تا 3500 نفر نیرو تنها در محور شرقی حاشیه شهر موصل عمل خواهند کرد و از ورود به داخل شهر منع شده اند. رسانه های عراقی ده ها تصویر از حضور نیروهای نظامی از کشورهای آمریکا، فرانسه، آلمان و ... در میان شبه نظامیان کرد عراقی منتشر کرده اند. این نظامیان به بهانه هدایت حملات هوایی! و علی رغم مخالفت جدی دولت، ارتش  و بسیج مردمی عراق در منطقه حضور دارند. 
 
 
 

 
گفته می شود هدف اصلی شبه نظامیان کرد از مشارکت در این عملیات دور ساختن خطر حملات داعش از بخش غربی استان کردستان عراق و گسترش مناطق تحت سیطره آنها در بخش شرقی موصل می باشد. برخی منابع از حضور واحدهای نظامی گروه تروریستی تجزیه طلب "پ.ک.ک یا حزب کارگران کرد ترکیه" در میان شبه نظامیان خبر داده اند که بطور قطعی قابل تایید نمی باشد. لازم به ذکر است که بر اساس قانون اساسی عراق استان کردستان عراق از حق خودمختاری جزئی در امور اداری برخوردار بوده و حق ایجاد ارتش، پرچم مستقل و عقد قراردادهای نظامی و سیاسی با کشورهای بیگانه را دارا نمی باشد. نکته دیگر در این میان به برخی شایعات مبنی بر مشارکت گروه تروریستی تجزیه طلب پ.ک.ک در کنار نیروهای کرد عراقی در عملیات بازپس گیری موصل باز می گردد. 
 

 
امری که در پی تحقیقات صحت ان بطور قطعی محرز شده و امروز دو تروریست پ.ک.ک که از اتباع کشور ترکیه و از اهالی منطقه شرقی این کشور بودند در جریان انفجار در منطقه "خازر" واقع در شرق موصل به هلاکت رسیده اند. مشارکت دادن گروه تروریستی تجزیه طلب پ.ک.ک در کنار حضور غیر قانونی صدها نظامی آمریکایی و اروپایی در عملیات موصل از سوی مسئولان کرد عراقی بازی خطرناکی است که قطعا موجب به حاشیه رفتن عملیات نظامی در موصل و فتنه جدید در منطقه خواهد شد. چرا که ترکیه بارها نسبت به حضور تروریستها در صفوف شبه نظامیان کرد عراقی هشدار داده و آن را تلاش برای به خطر انداختن امنیت خود عنوان کرده و خواستار جلوگیری از این موضوع شده بود. 
 
 

 
5 - شبه نظامیان گروهی بنام "حشدالوطنی" که مستقیما تحت فرماندهی آمریکا آموزش و تجهیز شده و تعداد آنها کمتر از 1500 نفر عنوان شده است. این گروه با پول عربستان سعودی، ترکیه، قطر و امارات با هدف استقرار در موصل پس از آزادسازی آن از اشغال داعش و زمینه سازی برای تجزیه استان های سنی نشین عراق (الانبار، صلاح الدین و نینوی) و تاسیس منطقه خودمختار سنی (فدرال) ایجاد شده است. از اسامه نجیفی رئیس برکنار شده پارلمان عراق و اثیل النجیفی استاندار خائن و سابق استان نینوی که در سال 2014 آن را به همراه ده ها انبار سلاح و مهمات به داعش تحویل داد، بعنوان مسئولان میدانی گروه حشدالوطنی نام برده می شود. این دو دارای سابقه طولانی و اثبات شده مزدوری برای سرویسهای جاسوسی انگلیس، اسراییل و آمریکا بوده و در پی اتهام های امنیتی، مالی و سیاسی پرونده های سنگینی برای آنها در سیستم قضایی عراق مفتوح و تحت رسیدگی می باشد.
 

لازم به ذکر است که شهر موصل مرکز استان نینوی در شمال کشور عراق یکی از معدود شهرهای این کشور بود که ساکنین آن طی حمله سال گذشته داعش، استقبال وسیعی از نیروهای این گروه تروریستی تکفیری مورد حمایت سرویس اطلاعاتی عربستان سعودی و ترکیه به عمل آورده بودند. در گزارش تهیه شده از سوی کمیته مشتکر دولت و پارلمان عراق در رابطه با مله داعش در سال 2014 به این کشور، سه عامل مهم سقوط موصل شامل "استقبال مردمی از داعش، خیانت کردهای عضو ارتش عراق در تخلیه مراکز نظامی و برجای گذاشتن دریایی از تسلیحات و مهمات برای داعش به دستور مسعود بارزانی رییس یکی از احزاب استان کردستان عراق و خیانت و همکاری اثیل النجیفی استاندار و برخی از فرماندهان بعثی پلیس و ارتش عراق در فرار از این عنوان شده است.
 

 
 
محورهای عملیات شامل موارد زیر می باشد:
 
- محور الخازر /  محور شرقي
 
- محور سد الموصل /  محور شمالي 
 
- محور بعشيقة /  محور شمالي شرقي 
 
- محور القيارة /  جنوب 
 
- محور تلول الباج ، الحضر / محور غربي
 

 
عملیات با موشک باران و گلوله باران گسترده مواضع داعش در داخل و حاشیه شهر موصل توسط یگان های نظامی مشارکت کننده آغاز شده است. گفته می شود یگان های اطلاعاتی و پهپادی پس از ماه ها کار گسترده شناسایی، موفق به تهیه بانک اهداف متشکل از 150 مرکز استقرار، انبار سلاح و مهمات، اردوگاه آموزشی، مراکز اداری و استحکامات دفاعی داعش شده بودند که همگی طی 24 ساعت نخست هدف حملات همزمان و بسیار دقیق و شدید توپخانه ای و هوایی قرار گرفته و بطور کامل نابود شده است. 
 
{$
 

 

 
تاکتیک فرماندهان ارتش عراق برای رسیدن به دروازه های موصل بر چهار اصل "حملات توپخانه ای - هوایی، پیشروی زمینی، محاصره همزمان مناطق و آزادسازی قرار دارد. تا این لحظه تمامی تلاش ها برای پاکسازی روستاهای اطراف موصل و رسیدن به محلات آن قرار گرفته است. بنابر اطلاعات دریافتی وظیفه پوشش گسترده توپخانه ای - موشکی و شناسایی پهپاد منطقه مستقیما بر عهده یگان بسیج مردمی (حشدالشعبی) عراق قرار دارد که در مناطق حاشیه جنوب و جنوب غربی موصل مستقر بوده و به نحو احسن صورت گرفته است. 
 

 
منابع میدانی از بکار گیری مدل جدیدی از موشک‌های زمین به زمین سنگر شکن هوشمند توسط یگان بسیج مردمی (حشدالشعبی) عراق برای نابودسازی زیرساختهای نظامی و استحکامات گسترده دفاعی داعش خبر داده اند که تلفات و خسارات بسیار سنگینی را ببار آورده است. دلیل استفاده از این نوع موشک نابودی شبکه های تونلی حفر شده از سوی داعش در داخل و حاشیه شهر موصل است که بارها از سوی کارشناسان نظامی عراقی نسبت به بکارگیری آن توسط داعش ابراز نگرانی شده بود. 
 

 
اکثر روستاهایی که طی 24 ساعت نخست عملیات بازپس گیری شهر موصل آزاد و پاکسازی شده در محور جنوب و جنوب شرقی آن قرار داشته که مشترکا توسط رزمندگان کرد و ارتش عراق هدف حمله قرار گرفته بودند. این روستاها شامل :"إبراهيم الخليل -  العدلة - كاني حرامي  - عباس رجب  - جديدة  -   الكبيبة  - المخلط - الشروق  - الحميدية - اللزاكة - بلاوات - الشهيد صبحي - كهاري - قرية الجايف - نمرود - خضر - بساطلية - شاقولي - باصخرة - بازكرتان - بادوش - برطلة - الحمدانية - الحود - الحضر - ترجلة - سلطان - امير- كنهش صغير - كنهش كبير – الحمدانية" می باشد که پس از نبردهای شدید با داعش از اشغال آنها آزاد شده است. در جریان نبردها برای سیطره بر این روستاها داعش با اعزام 15 خودروی انتحاری برای جلوگیری از پیشروی نظامیان عراقی تلاش کرد که با هوشیاری واحد ضدزره ارتش عراق 13 انتحاری پیش از رسیدن به هدف تعیین شده منهدم شده است.
 

 
تاکتیک داعش برای مقابله با نیروهای عراق شامل موارد زیر می باشد:
 
1 - حفر گسترده شبکه های پیچیده ای از تونلهای عمیق در محلات داخلی شهر موصل و مناطق و روستاهای حاشیه ای آن که با چند هدف صورت می گیرد. اول استفاده از این تونل‌ها بعنوان انبار سلاح و مهمات دوم استفاده از آنها بعنوان پناهگاه برای نیروهای موسوم به انغماسی برای جنگ و گریز در مقابل نیروهای نظامی عراقی سوم بمبگذاری در زیر اماکن و خیابان های محل تردد نظامیان عراقی و وارد آوردن تلفات و خسارات سنگین به آنها

 

 
2 - ایجاد کانالهای وسیع دور تا دور شهر موصل و مناطق حاشیه ای آن که از نفت و سایر مشتقات آن انباشته شده است. این اقدام با هدف ایجاد دیواره آتش برای جلوگیری از پیشروی نیروهای زمینی و کور کردن دید هواپیماهای جنگی و یگان های پهپاد مستقر در آسمان منطقه عملیات صورت گرفته است. در تصاویری که از سوی خبرنگاران جنگی مستقر در منطقه عملیات منتشر شده دور بسیار غلیظی آسمان شهر موصل و روستاهای اطراف آن را پوشانده و تنفس را برای نظامیان مشکل کرده است.
 

 
(دود قرمز ناشی از آتش زدن کانالهای مملو از نفت و مشتقات نفتی توسط داعش در آسمان موصل)
 
3 - تعبیه گسترده تله‌های انفجاری و بمب‌های کنار جاده‌ای به همراه استقرار تک تیراندازان زبده برای جلوگیری از خنثی سازی آنها توسط نظامیان عراقی با هدف وارد آوردن تلفات سنگین به نیروهای عمل کننده در محورهای مختلف اطراف و داخل شهر موصل. پیش از این تصاویر ماهواره‌ای حکایت از بمبگذاری گسترده باند فرودگاه شهر موصل از سوی داعش داشت که این اقدام با هدف جلوگیری از هلی برن کماندوهای عراقی در آن و تبدیل فرودگاه به مرکز عملیات هوایی علیه داعش صورت گرفته است. 
 

 

 
4 - استقرار گسترده خودروهای بمبگذاری شده غیر نظامی با و بدون سرنشین در کلیه محلات و خیابان های شهر موصل و مناطق حاشیه‌ای آن از سوی گروه تروریستی تکفیری داعش که با هدف جلوگیری یا کند‌سازی پیشروی واحدهای پیاده و زرهی ارتش عراق صورت گرفته است. بدیهی است در شهر موصل ده ها هزار خودروی شخصی متعلق به ساکنین آن وجود داشته و بخش عمده آنها در خیابانها و کوچه ها پارک شده اند. خنثی سازی مرحله به مرحله این خودروها عملات امری غیر ممکن بوده و باید دید فرماندهان ارتش و بسیج مردمی عراق چه راهکاری برای جلوگیری از موفقیت داعش ارائه خواهند کرد.  
 

 
5 - احداث صدها خاکریز بلند شنی از سوی داعش در خیابان ها و کوچه های شهر موصل با هدف جلوگیری از پیشروی سریع نیروهای عراقی از محورهای فرعی داخل و حاشیه شهر
 

 
6 - تخلیه کلیه مراکز نظامی و استقرار نیروها از سوی داعش و انتقال آنها به مساجد، مدارس، کلیساها و ادارات دولتی عراق مستقر در داخل شهر موصل. این اقدام با هدف جلوگیری از هدف قرار گرفتن ادوات سنگین نظامی و سازمان رزم داعش صورت گرفته است. چرا که در هر عملیاتی هدف قرار دادن اماکن عبادی و عمومی مانند مساجد، کلیساها و مدارس موجب بروز اعتراضات گسترده جوامع مذهبی و حقوقی بین المللی خواهد شد. این موضوع از آن جهت دردسر ساز خواهد بود که ابزار و بهانه و خوراک تبلیغاتی برای جوسازی های گسترده رسانه های وابسته به کشورهای حامی تروریسم تکفیری مانند قطر، ترکیه، امارات و عربستان سعودی را اعطا خواهد کرد. 
 

 
7 - انتقال بخش اعظم توان نظامی و فرماندهان داعش به سوریه
 
انتقال نیروهای نظامی، فرماندهان و اعضای داعش از موصل به استان های رقه و دیرالزور در شرق و شمال سوریه از دیگر اقدامات داعش برای جلوگیری از تلفات و خسارات سنگین به سازمان رزم و تسلیحاتی این گروه بوده است.  همزمان با آغاز ساعت صفر نبرد آزادسازی موصل، گروه تروریستی داعش بسیاری از فرماندهان رده بالای خود شامل ابوبکر البغدادی، إیاد عبدالرحمن العبیدی رئیس شورای نظامی - معاون البغدادی در عراق، عمر زیدان السلطی یک سرکرده دیگر داعش با تابعیت اردنی - ریاست شورای مرکزی داعش، گل مراد حلیم اف فرمانده تاجیکستانی نیروهای ویژه داعش - جانشین عمر چچنی فرمانده مقبور نظامی این گروه و ابویحیی العراقی مسئول امنیتی این گروه را از عراق خارج و راهی سوریه کرده است و فرماندهانی فاقد مهارت و تجربه را برای مدیریت این نبرد حساس تعیین کرده است حال آنکه موصل در عراق برای داعش بیش از رقه در سوریه حائز اهمیت است. 

 

 
فرماندهی داعش در موصل را دو نفر به نام های ابوشاکر الجبوری و نیز ابوعبدالله العفری برعهده دارند که داعش تاکید دارد این دو از بسیاری از فرماندهانی که پیش از این کشته شده اند از جمله حجی بکر (سرهنگ ستاد گارد ویژه ریاست جمهوری ارتش صدام و مسئول و طراح کل سازمان رزم و اطلاعاتی - امنیتی داعش که در جریان درگیری های داخلی با گروه تروریستی تکفیری جبهه النصره در سوریه به هلاکت رسید) و ابوعبدالرحمن البیلاوی (سرتیپ نیروهای ویژه گارد ریاست جمهوری صدام و فرمانده کل شاخه نظامی داعش در عراق که در سال 2015 در جریان درگیری با نیروهای کماندوی ارتش عراق به هلاکت رسید)، مهارت کمتری دارند. 
 

 
تعیین این دو سرکرده داعش به عنوان فرمانده نبرد در موصل، معانی زیادی دارد از جمله اینکه داعش پس از هلاکت اکثر سرکردگان خود که موسس این گروه بودند، اکنون فاقد کادر با تجربه با قابلیت های عالی است به گونه ای که به ناچار به تعیین افرادی با تجربه و مهارت پایین در مناصب حساس رو آورده است، حال آنکه این پست ها نیازمند شخصیت هایی است که قابلیت نظامی و مدیریتی داشته و دارای تجاربی باشند که در میدان نبرد نظامی به آن تکیه کنند. ناظران این اقدام داعش را در راستای تلاش این گروه برای حفظ توان نظامی و فرماندهی آن ارزیابی می کنند. چرا که رهبران این گروه از شکست قطعی خود در نبرد موصل مشابه آنچه در فلوجه رخ داد کاملا آگاه بوده و بدین شکل در صدد مدیریت بحران ناشی از سقوط پی در پی مناطق تحت سیطره این گروه در عراق بر آمده است. امری که پیش از این در جریان عملیات آزادسازی شهر فلوجه در استان الانبار عراق نیز شاهد آن بوده ایم.  
 

 
فاز جدید خیانت آمریکا به عراق!
 
فرار فرماندهان و اعضای داعش به همراه کاروان‌های تسلیحاتی این گروه از موصل به رقه و دیرالزور در سوریه آنهم از مسیر زمینی در حالی صورت گرفته که هواپیماهای آمریکایی علی رغم استقرار گسترده در آسمان منطقه از انهدام آنها خودداری کرده‌اند. این در حالی است که انتقال گسترده نیروهای داعش به سوریه بدون رصد و حمایت هوایی از سوی نیروی هوایی ارتش آمریکا و متحدین آن در ائتلاف به اصطلاح مبارزه با تروریسم ممکن نبوده و اکنون می توان علت اصرار آمریکا برای مشارکت در عملیات بازپس گیری موصل را دریافت. 
 

 
هجمه‌های رسانه‌ای گسترده حامیان تروریسم علیه دولت عراق!
 
از لحظات ابتدایی آغاز عملیات نظامی بازپس‌گیری موصل شبکه‌های رسانه‌ای وابسته به دربار سعودی و قطر مانند الجزیره، الحدث و العربیه تمرکز خود را بر روی مخالفت شدید با آن قرار داده اند. بطور کلی خط تبلیغاتی این رسانه ها دارای 3 شاخه اصلی می باشد:
 
1 - طائفه ای جلوه دادن عملیات بازپس‌گیری موصل 
 
این اتهام با اشاره به مشارکت شهروندان شیعه در صفوف نیروهای ارتش، پلیس و بسیج مردمی عراق صورت گرفته و بدیهی است که هیچگونه پشتوانه منطقی و مستندی نداشته است. حقیقت این است که شیعیان با بیش از 65 درصد اکثریت قاطع جمعیت عراق را تشکیل داده و بر اساس قانون اساسی این کشور بیش از دیگر طوائف و اقوام حق مشارکت در نهادهای دولتی، نظامی و ... را داشته و دارند. این موضوع در حالی است که تا پیش از سقوط صدام اکثریت شیعه عراق اعم از کرد، ترکمان، عرب و ... همواره تحت کشتارها و نسل کشی های حکومت که از اقلیت اهل سنت بودند قرار داشتند. 
 

 
2 - اتهام به دولت عراق مبنی بر تغییر بافت جمعیتی موصل!
 
جوسازی شدید رسانه ای پیرامون تغییر بافت جمعیتی شهر موصل از سوی دولت و بسیج مردمی عراق! این در حالی است که شهر موصل با بیش از دو میلیون سکنه از دیرباز محل زندگی شهروندان عراقی از طوائف شیعه، اهل سنت، مسیحی و قومیتهای ترکمان، عرب کرد و ... بوده اما از زمان هجوم داعش به آن به غیر از ساکنین که عموما همکار و متحد داعش بودند سایر اقوام و اقلیتهای مذهبی آن پس از آنکه در معرض کشتار و قتل عام و مصادره اموال قرار گرفتند، بدون اینکه فرصت انتقال مایملک خود به خارج از شهر را داشته باشند مجبرو به فرار شده بودند. 
 
از سوی دیگر اشارات پی در پی این رسانه ها به عنوان "تغییر بافت جمعیتی" مناطق مختلف از سوریه تا عراق در حالی است که حتی یک مورد از چنین واقعه ای در این دو کشور طی سالهای گذشته بصورت مستند و با ادله به اثبات نرسیده است. افکار عمومی شاهد بوده که در جریان عملیات بازپس گیری شهر فلوجه از خون آشامان داعش توسط نیروهای عراقی نیز تبلیغات مشابهی در جریان تخلیه شهر توسط دولت عراق از سوی شبکه‌های رسانه های سعودی - ترکی - قطری صورت گرفته بود. این در حالی است که با گذشت سه ماه از پایان عملیات بازپس گیری و پس از پاکسازی محله به محله فلوجه، بیش از 60 هزار تن از ساکنین آن به خانه و کاشانه خود بازگشته اند و حتی یک مورد از کارشکنی یا ممانعت نسبت به آنها گزارش نشده است.
 
در این میان علمای وهابی ساکن قطر و عربستان سعودی نیز بیکار ننشسته و با انتشار پیامها و فتواهای پی در پی ضمن اینکه عملیات نظامی نیروهای دولتی عراق برای بازپس گیری موصل از اشغال دو ساله گروه تروریستی تکفیری - وهابی داعش را "جنگ علیه اهل سنت!" عنوان کرده اند، خواستار هم پیمانی اهل سنت و مردم این شهر با برادرانشان (گروه داعش) برای مقابله و ایستادگی در مقابل توطئه دشمن!! اعم از ارتش و دولت عراق شده اند. لازم به ذکر است که دقیقا همزمان با آغاز عملیات نظامی پاکسازی شهر فلوجه عراق نیز چنین پیامها و هجمات رسانه ای و تفرقه افکنانه ای از سوی نامبردگان منتشر گردیده بود. این در حالی است که بنابر آمارهای موجود بخش اعظم نیروهای مشارکت کننده در عملیات آزادسازی موصل را برادران اهل سنت عضو ارتش، پیشمرگه، پلیس و بسیج مردمی تشکیل می دهند.

موضع حامیان داعش 
 
موضع ترکیه و عربستان بعنوان حامیان اصلی گروه تروریستی تکفیری داعش نسبت به عملیات بازپس گیری شهر موصل مقر اصلی خلافت خودخوانده آن در عراق تا حد زیادی منفی بوده است. دولت ترکیه نگران از سیطره مجدد نیروهای دولتی عراق بر شهر موصل خواستار مشارکت در عملیات نظامی بازپس گیری این شهر شده بود. امری که با مخالفت جدی دولت عراق مواجه شده و پس از تبادل اتهامات و لفاظی های فراوان میان دو طرف منتفی شده است. ارتش ترکیه از سال گذشته با زیر پا گذاشتن قوانین بین المللی طی تجاوزی آشکار از مرزهای مشترک دو کشور عبور کرده و صدها نیروی ویزه نظامی را به همراه ده ها دستگاه تانک و توپ در پادگان سابق ارتش عراق در منطقه بعشیقه واقع در شمال شرقی موصل مستقر کرده است.
 
 
این واقعه موجب اعتراض شدید ارتش، دولت و گروه های مردمی عراق به تجاوز ترکیه شده که طی بیانیه هایی خواستار خروج فوری آنها از خاک کشورشان شدند. این اعتراضات به سازمان ملل نیز کشیده شده و دولت عراق شکایتی رسمی علیه دولت ترکیه به این دلیل طرح کرده است. واقعیت مطلب این است که ترکیه به دلیل حمایت از گروه‌های تروریستی تکفیری همچون داعش منفور ترین وجهه را در میان شخصیتها و مردم عراق دارد. در این کشور هیچ گروه و جناح سیاسی ترکیه را دوست نمی بیند و دست این کشور و رئیس جمهور اخوانی آن اردوغان را همواره آغشته به خون بی گناهان می دانند. 
 
 
 
گسترش اعتراضات مردمی و دولت عراق به حضور ترکیه موجب شد تا آنها وادار به اعلان موضع شده و حضور خود را به دعوت دولت عراق مربوط بدانند! امری که با تکذیبهای مکرر و علنی دولت عراق مواجه شده است.
 
دولت فعلی ترکیه به چند دلیل خواستار حضور و دخالت در موصل و استان نینوی می باشد:
 
اول اینکه این استان تا پیش از فروپاشی امپراطوری عثمانی بخشی از قلمرو آن بشمار می رفت اما پس از فروپاشی آن در خاک عراق جدید جای گرفته است. نکته دوم اینکه موصل و استان نینوی میزبان منابع غنی نفت و گاز می باشد. 
 

 
سیطره دولت ترکیه بر این مناطق موجب بهره مندی آنها از منابع جدید درامد در مسیر رسیدن به رویای احیای امپراطوری عثمانی خواهد بود. نکته سوم به موقعیت جغرافیایی موصل و استان نینوی باز میگردد. این منطقه از سویی به مرزهای ناآرام جنوبی ترکیه متصل است، از شرق به استان کردستان عراق و از غرب به مناطق کردنشین سوریه متصل می باشد. برنامه آمریکا برای تجزیه کشورهای منطقه که در فاز نخست با ایجاد فتنه جدیدی بنام کشور موهوم کردستان واحد با تقویت نظامی گروه های شبه نظامی چند ملیتی کرد در سوریه آغاز و در حال سرایت به عراق و ترکیه نیز می باشد موجب نگرانی دولت ترکیه و تلاش آن برای قطع دسترسی و یکپارچگی جغرافیایی مناطق مذکور از یکدیگر از طریق استقرار مستقیم نیروهای خود در خاک عراق و سوریه شده است.
 
 

 
کما اینکه طی دو ماه گذشته شاهد تجاوز نظامی و اشغال رسمی خاک مناطق شمالی استان حلب سوریه از سوی ارتش ترکیه و درگیری های شدید انها با شبه نظامیان کرد بوده ایم. علی ایحال نیروهای دولتی عراق صبح امروز در یک عملیات ویژه صدها کماندو را به همراه تجهیزات کامل نظامی در اطراف پادگان بعشیقه که محل استقرار نظامیان ترکیه بوده هلی برن کرده و آن را به محاصره درآورده اند. همزمان تهدیدات جدی فرماندهی نیروهای بسیج مردمی عراق (حشدالشعبی) و شلیک چندین فروند موشک زمین به زمین به اطراف این پادگان، موضع‌گیری شدید مقتدی صدر رهبر جریان شیعی صدر و دولت عراق مبنی بر اینکه نیروهای ترکیه در صورت ادامه حضور مشابه داعش دیده شده و با انها برخوردی مشابه تروریستها خواهد شد، موجب گشت تا دولت ترکیه متوجه جدی بودن تهدیدات و احتمال باگشت سربازان خود در کیسه های سیاه حمل جسد شده و بصورت فوری اقدام به اعزام وزیر امور خارجه خود به بغداد کند. گفته می شود مهمترین هدف از این سفر ناگهانی درخواست ترکیه از بغداد برای ایجاد مسیر امن! برای بازگشت و تخلیه نظامیان ترک از خاک عراق به کشورشان بوده است.
 313/م مشرق
 
https://tabeshekosar.ir/vdch-znx.23nqzdftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما