جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ , 19 Apr 2024
چهارشنبه ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۹ ساعت ۱۴:۱۱
کد مطلب : 107712
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت وزارت بهداشت گفت در سال ۹۸ نرخ رشد جمعیت کشور برای اولین بار به کمتر از یک درصد رسیده است و رشد منفی جمعیت داریم.
رشد منفی جمعیت کشور برای اولین بار در تاریخ
به گزارش تابش کوثر؛سید حامد برکاتی مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ویدیو کنفرانس خبری اظهار کرد: با افزایش جمعیت مواجه شدیم و بعد به ثبات نسبی رسیدیم و در سال‌های اخیر با کاهش جمعیت مواجه هستیم و در ابتدای انقلاب جمعیت کشور سالانه حدود ۲.۵ درصد رشد داشت و کاهش جمعیت در دهه ۷۰ رخ داد و به ناگهان شاخص رشد جمعیت در یک دهه کاهش یک واحدی داشت و به ۱.۵ رسید.

کاهش رشد جمعیت به زیر یک درصد برای اولین بار در تاریخ کشور

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: در سال ۹۸ رشد جمعیت کشور برای اولین بار به کمتر از یک درصد رسیده است و این بدان معناست،میزان جمعیت مولد که زیربنای اجتماعی، علمی، اقتصادی و امنیتی کشور را شکل می دهد، در ۲۰ سال آینده به چالش کشیده خواهد شد.

او ادامه داد: در سال ۱۳۵۵ میانگین سن جمعیت کشور ۲۲ بود، اما در سال ۹۹ این رقم ۳۲ سال خواهد بود و باید توجه داشت منابع دنیا سن جوانی را ۳۰ سال می‌دانند و ایران از سال ۹۵ وارد میان سالی می‌شود و برآورد می‌شود تا سال ۱۴۳۰ کشور میانسال و پیر شویم و باید توجه داشت یک دهه پیش بیش از ۷۰ درصد جمعیت کشور مولد بودند و به تدریج این جمعیت کشور کاهش پیدا خواهد کرد.

برکاتی با بیان اینکه سیاست‌هایی جمعیتی مقام معظم رهبری در ۳۰ اردیبهشت ۹۳ ابلاغ شد، گفت: این سیاست های جمعیتی کاملا جامع بوده و مسیر را برای مقابله با معضل پیری جمعیت روشن کرده است، این سیاست‌ها ۱۴ بند دارد که یک بند به جایگزینی جمعیت اشاره می‌کند و بند اصلی است و بند آخر هم بند رصد است که باید هر ساله اتفاق افتد تا به عنوان مثال در سال ۹۹ با این موضوع مواجه نشویم که رشد جمعیت کشور به زیر یک درصد افتاده است. 

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار کرد: در سیاست‌های ۱۲ گانه رشد اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی و حمایت از جوانان برای فرزندآوری در این سیاست ها دیده شده و وزارت بهداشت اقدامات خوبی انجام داده است. شاخص مرگ و میر کودکان و مادران و مراقبت‌های تغذیه‌ای را ارتقا داده ایم و این شاخص‌ها در سطح دنیا با توجه به گستره شبکه بهداشتی و درمانی ایران زبانزد است. امیدوارم با اقداماتی که در این زمینه در تمام قوا و نه فقط قوه مجریه و وزارت بهداشت انجام می‌شود، بتوانیم رشد جمعیت را به بهترین شکل مدیریت کنیم.

پیشگیری از بارداری در چه گروه های انجام می شود؟

برکاتی درباره خدمات پیشگیری از بارداری در مراکز بهداشتی درمانی با توجه به سیاست‌های جدید جمعیتی کشور گفت: ما در اقلام پیشگیری از بارداری بحث «سلامت» و «تحدید موالید» را داریم و به هیچ عنوان برای تحدید موالید، اقلام جراحی در زمینه پیشگیری از بارداری نداریم اما دستورالعملی در این حوزه در آبان ماه سال 98  با رویکرد جدید نوشته شد و این دستورالعمل کار مشترک معاونت‌های بهداشت و درمان وزارت بهداشت بود و دستورالعمل به استان‌ها و دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی ارسال شد.

او  افزود: به عنوان مثال خانمی که به سرطان مبتلاست و سرطان قابل درمان است، در ابتدای کار که باید داروهای شیمی درمانی مصرف کند و بارداری برای خود مادر و بیشتر از آن هم برای جنین به دلیل جهش‌های ژنتیک ناشی از مصرف داروهای سرطان منع دارد، برای این خانم ها روش‌های موقت پیشگیری از بارداری داده می‌شود.

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت ادامه داد: افزون بر این برای خانم‌هایی که ممکن است مشکل طولانی مدت داشته باشند، به عنوان مثال بانوی که حدودا ۳۵ ساله سن دارد و مبتلا به بیماری مادرزادی قلبی بوده و در طول زمان به گِرید چهار بیماری قلبی رسیده است و به این ترتیب توانایی حرکات و فعالیت‌های روزمره‌ را به خوبی ندارد و در این شرایط بارداری این خانم با حیات او منافات خواهد داشت و ماه های آخر بارداری جان مادر به خطر خواهد افتاد و برای این خانم ها دستورالعمل هایی تدوین کرده ایم تا داروهای پیشگیری از بارداری در وضعیت‌های پرخطر تجویز شود.

آمار سقط جنین در کشور

برکاتی درباره آمار سقط جنین در کشور گفت: طبق بررسی انجام شده در سال ۱۳۹۲ که پیش از این هم اعلام شده، آمار سقط جنین حدود ۲۲۰ هزار سقط برآورد شده بود. در این زمینه یک بررسی ملی انجام دادیم و نتایج تقریبا آماده است و ظرف یکی و دو ماه آینده اطلاع رسانی رسمی خواهد شد.

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درباره نظارت بهداشتی وزارت بهداشت روی مدارس اظهار کرد: ما قبل از اینکه بحث نظارت را مطرح کنیم، باید به برنامه ها در حوزه سلامت دانش آموزان اشاره کنم و این برنامه ها در دفتر سلامت جمعیت در وزارت بهداشت و در دفتر سلامت و تندرستی در آموزش و پرورش و سایر بخش های این دو وزارتخانه دنبال می شود.

او ادامه داد: در حوزه بلوغ برنامه‌های مفصلی داریم و همکاران بهداشت محیط وزارت بهداشت سالی یکبار و در مواردی در صورت لزوم به برخی مدارس بیشتر مراجعه می‌کنند تا نظارت‌ها به دقت صورت گیرد و چون ضابط قضایی هم محسوب می‌شوند و تذکرات لازم را در صورت لزوم می‌دهند. مراقبان سلامت به مدارس تحت پوشش خود مراجعه می‌کنند و رعایت بهداشت در بوفه و سرویس‌های بهداشتی را بررسی می کنند و اصلاحات لازم را گوشزد می کنند، همچنین آموزش‌هایی به دانش آموزان و والدین داده می‌شود، باید توجه داشت مدارس پرجمعیت هر یک مدرسه و مدارس کم جمعیت هر ۲ مدرسه یک مراقب سلامت باید داشته باشند و مراقبان سلامتی که داریم نیمی از مدارس کشور را پوشش می‌دهند.

مشکل آموزش و پرورش در استخدام مراقبان سلامت مدرسه

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به چالش جذب مراقبان سلامت مدارس در آموزش و پرورش گفت: سلامت دانش اموزان بسیار حائز اهمیت است و باید مراقب سلامت مدرسه داشته باشیم و در این زمینه برنامه‌هایی از طریق دانشگاه فرنگیان و معاونت آموزشی وزارت بهداشت برنامه درسی مراقبان سلامت را تدوین کرده اند.

او ادامه داد: مشکل مجوز استخدام مراقب سلامت مدرسه در وزارت آموزش و پرورش وجود دارد، در این زمینه مقرر شده است تا دفتر سلامت و تندرستی آموزش و پرورش از مجوز‌های خالی مانده استخدام سال‌های قبل برای جذب مراقبان سلامت اقدام کند.

بودجه کرونایی برای ضدعفونی مدارس

برکاتی ادامه داد: ما پس از شیوع کرونا دستورالعمل‌های سختگیرانه و مفصل نوشتیم و این دستورالعمل‌ها در مدارس اجرایی شده است و ویدیو کنفرانسی با دانشگاه‌های علوم پزشکی و آموزش و پرورش استان‌ها داشتیم و سوالات را پاسخگو بودیم و تذکرات لازم داده شد، ستاد ملی کرونا بودجه ۱۰۰ میلیارد تومانی به آموزش و پرورش اختصاص داده که این رقم نزدیک به ۷ برابر بودجه سنواتی دفتر سلامت و تندرستی آموزش و پرورش است و این نشان می دهد که دولت به سلامت دانش آموزان توجه داشته است و انتظار نمی‌رود که تا انتهای سال تحصیلی با مدارسی مواجه شویم که کمبود مواد شوینده و ضدعفونی کننده داشته باشند.

او بیان کرد: از طرفی باید توجه داشت مدارس نمونه مردمی، تیزهوشان و غیردولتی شهریه اخذ می‌کنند و باید مواد ضدعفونی کننده را خود تامین کنند و بودجه ۱۰۰ میلیارد تومانی بین ۸۵ هزار مدرسه توزیع خواهد شد و اگر بودجه درست مدیریت شود، می‌تواند نگرانی جامعه، والدین و وزارت بهداشت را در بحث ضدعفونی مدارس مرتفع کند و همکاران ما هم با هدف اصلاح بازدید‌هایی از مدارس انجام می‌دهند.
منبع:باشگاه خبرنگاران
ر.111

https://tabeshekosar.ir/vdcfyedy0w6dxea.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما