پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ , 25 Apr 2024
يکشنبه ۲۶ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۳۸
کد مطلب : 42398
برداشت بی رویه وغیر معقول آب از سداستقلال و دشت بحران زده میناب وضعیت تامین آب بندرعباس را در وضعیت قرمز قرار داد از این رو شیرین سازی آب دریا عمان باید در دستور کار دولت قرار گیرد
خلیج فارس ودریای عمان منابع تامین آب شرب
به گزارش تابش کوثر سد استقلال میناب یکی از منابع آبی قوی برای تامین آب شرب مردم بندرعباس و خمیر است که در زمان پر آب بودن می تواند سالها آب شرب مردم این شهر ها را تامین کند بی آنکه متولیان آن در اداره آب منطقه ای در طول این سال ها برداشت از آبهای زیر زمینی را مدیریت کنند و یا با چاره جویی به فکر راه حل های دیگری برای مردم استان به خصوص مردم بندرعباس باشند.
 
اما در طول این سالها که بحران بی آبی و کم آبی مردم استان هرمزگان را با مشکل جدی روبرو کرده و شهرستان میناب را هم نیز به علت برداشت های بی رویه از منابع آب سد استقلال و چاه های حفر شده توسط آب منطقه ای در دشت میناب با بحران فروچاله ها روبرو کرده، سد استقلال میناب را در آستانه خشک شدن قرار داده است.
 
مردم بندر عباس وخمیر که آب شرب آنها از سد استقلال وچاههای حفر شده در دشت میناب و شمیل تامین می شود، خطر بی آبی را بیش از پیش احساس می کنند در صورتی که هنوز وعده های مسئولان برای احداث آب شیرینکن عملی نشده است.
 
ذخیره آبی سد استقلال تا پایان دی ماه
 
هوشنگ ملایی مدیرعامل آب منطقه ای هرمزگان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب که آب ذخیره شده در سد استقلال میناب تا پایان دی ماه بیشتر جوابگوی نیاز آب شرب مردم بندرعباس نیست، گفت: بعد از رسیدن به حجم مرده آب سد استقلال و یا در مواقع اضطرای از چاههای حفر شده در دشت شمیل آب مردم بندرعباس و بندر خمیر تامین می شود در صورتی که در حال حاضر علاوه بر برداشت از حجم مرده آب سداستقلال از چاههای حفر شده در دشت میناب نیز برداشت می شود.
 
ملایی در بخش دیگری از سخنان خود مبنی بر عدم صدور مجوز احداث آب شیرین کن در آب های خلیج فارس اشاره کرد وگفت: سازمان محیط زیست کشور اعلام کرد که هیچ گونه آب شیرین کن بزرگی در آبهای خلیج فارس احداث نشود.
 
آب شیرین کن ها وارد مدار آبرسانی به شهر بندرعباس و بندرخمیر می شوند
 
مدیرعامل آب و فاضلاب شهری هرمزگان نیز گفت: از سال ۹۶ به تدریج آب شهر بندرعباس و بندرخمیر از طریق آب شیرین کن ها تامین می شود و تامین آب از سد استقلال و چاههای آب طی چند سال از مدار خارج خواهد شد.
 
امین قصمی هفته گذشته در گفتگو با خبرنگار مهر، بیان داشت: کاهش شدید آبدهی چاه ها، پایین رفتن سطح آب زیرزمینی و شور شدن منابع آبی به سفره های زیرزمینی اثرات خشکسالی ۱۷ ساله در استان هرمزگان است.
 
وی عنوان کرد: تکنولوژی شیرین سازی آب دریا با سرمایه گذاری بخش خصوصی در دستور کار شرکت آب و فاضلاب هرمزگان قرار گرفته به طوری که طی چند سال گذشته، فعالان بخش خصوصی در زمینه اجرای برخی پروژه های آب و فاضلاب، به روش های گوناگون سرمایه گذاری با شرکت آب و فاضلاب هرمزگان همکاری داشته اند.
 
وی عنوان کرد:مشکلات کم آبی شهرهای بندرلنگه، کنگ، فین، درگهان و هلر و جزایر لاوان، ابوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک، هرمز، لارک، هنگام قدیم، فارور و سوزا با جمعیت ۱۲۲هزارو ۷۹۴ نفر از طریق شیرین سازی آب دریا برطرف خواهد شد.
 
به گفته مدیرعامل آب و فاضلاب شهری هرمزگان، در حال حاضر استان هرمزگان با احداث ۱۵ دستگاه آب شیرین کن فعال و حجم آب تولیدی ۴۲هزار مترمکعب در شبانه روز در سطح شهرها و جزایر استان از استانهای پیش رو در بهر مندی از سیستم شیرین سازی آب دریا از طریق سرمایه گذاری بخش خصوصی است، به طوری که بخش قابل توجهی از پروژه های آب شیرین کن کشور در این استان در حال اجرا و بهره برداری است.
 
وی افزود: تا کنون بیش از ۱۱هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری جذب شده در حوزه آب داشته ایم و از مجموع ۷۰ میلیون مترمکعب آب مصرفی، در شرایط فعلی سالانه حدود ۱۵میلیون متر مکعب آن از طریق سرمایه گذاری بخش خصوصی تامین می شود. که با بهره برداری از آب شیرین کن ۱۰۰هزار مترمکعبی بندرعباس ، بیش از ۵۰درصد از نیاز آبی استان هرمزگان با محوریت شهر بندرعباس از طریق آب دریا تامین خواهد شد.
 
عمده تامین آب شرب هرمزگان از طریق آب شیرین کن ها
 
وزیر نیرو که هفته گذشته در نشست مشترک با استاندار هرمزگان، نمایندگان مردم استان در مجلس و مدیران صنعت آب و برق استان هرمزگان به هرمزگان سفر کرده بود هم گفت: قسمت عمده تامین آب شرب هرمزگان باید به تاسیسات شیرین سازی و نمک زدایی متکی شود تا فشار از روی دشت ها برداشته شود و در این راستا تاسیسات خوبی در استان ایجاد شد.
 
قسمت عمده تامین آب شرب هرمزگان باید به تاسیسات شیرین سازی و نمک زدایی متکی شود تا فشار از روی دشت ها برداشته شود
حمید چیت چیان که هفته گذشته در نشست مشترک با استاندار هرمزگان، نمایندگان مردم استان در مجلس و مدیران صنعت آب و برق استان هرمزگان به هرمزگان سفر کرده بود، با بیان اینکه یکی از مسائل مهم در هرمزگان موضوع آب است، عنوان کرد: در این راستا می توان از منابع آب شور رودخانه های استان نیز استفاده کرد چون شیرین سازی این آب ها راحت تر و به صرفه تر است و با توجه به وجود خاک مستعد و آفتاب مناسب در هرمزگان از این آب ها می توان استفاده اقتصادی داشت.
 
وی ادامه داد: برنامه آب استان هرمزگان باید به صورت کامل تدوین شود و از متقاضیان بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در آب نیز استقبال می کنیم.
 
وزیر نیرو افزود: قسمت عمده تامین آب شرب هرمزگان باید به تاسیسات شیرین سازی و نمک زدایی متکی شود تا فشار از روی دشت ها برداشته شود و در این راستا تاسیسات خوبی در استان ایجاد شده و نیاز است اجرای طرح های احداث آب شیرین کن به طور جدی در هرمزگان پیگیری شود.
 
میثم قاسمی معاون مدیر کل محیط زیست استان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به صدور مجوز احداث آب شیرینکن در آبهای خلیج فارس گفت: مجوز احداث آب شیرین کن برای تامین آب شرب مردم بندرعباس صادر شده است.
 
قاسمی گفت: تامین آب شرب مردم در اولویت قرار دارد اما در کنار آن باید همه مخاطرات محیط زیستی را مورد نظر قرار داد.
 
فروچاله های میناب به یک بحران جدی تبدیل شده است
 
فروچاله های دشت میناب که بر اثر برداشت غیر کارشناسانه متولیان امر در طول سالیان گذشته از منابع زیر زمینی به وقوع پیوسته است امروزه به یک بحران جدی تبدیل شده است.
 
پدیده ای که بسیاری از مسئولان استانی وکشوری علاوه بر مشاهده آن بر جدی بودن آن ووقوع خطرات انسانی نظر داده وتلاش برای رفع آن شده اما همچنان این پدییده در حال گسترش است.
 
این درحالی است که استاندار هرمزگان در سفراخیر معاون رئیس جمهور به هرمزگان خواستار رسیدگی جدی بحران ایجاد شده در میناب شد وگفت: مطالعاتی در این خصوص انجام شده و در شورای عالی آب گزارش آن ارائه و پذیرفته شد وضعیت این دشت فوق بحرانی است و مقرر شد بودجه ای برای نجات دشت میناب اختصاص یابد که امیدواریم این امر انجام شود.
 
وزارت نیرو برای حل مشکل میناب ضعیف عمل کرده است
 
حجت الاسلام سید مصطفی ذوالقدر نماینده مردم شرق هرمزگان نیز در دیدار با وزیر نیرو که به بندرعباس سفر کرده بود، بیان داشت: استان هرمزگان از یک منبع غنی آبی برخوردار است که با داشتن آن و مدیریت درست در وزارت نیرو مشکل آب بسیاری از استانهای حاشیه را می تواند تامین کند.
 
حجت الاسلام ذوالقدر عنوان داشت: وزارت نیرو به جای اینکه با برنامه ریزی دقیق برای حل مشکل بی آبی در استان هرمزگان چاره ای بیندیشد، به دور خود می چرخد.
 
نماینده شرق هرمزگان گفت: سه ماه گذشته معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست کشور از دشت میناب بازدید کرده اند و وخامت موضوع را درک کرده اند. برداشت آب از دشت میناب به قدری بوده است که وضعیت این دشت را فوق بحرانی کرده است.
 
ذوالقدر گفت: استان هرمزگان سالهاست که مشکل بی آبی دارد اما وزارت نیرو توان حل این مشکل را نداشته و بسیار ضعیف عمل کرده است در صورتی که با احداث آب شیرینکن که هزینه زیادی هم در بر ندارد می تواند مشکل استان را بهبود بخشد.
 
تامین ۳۰ درصد آب شرب کشور از طریق شیرین سازی آب در خلیج فارس و دریای عمان
 
رئیس مجمع نمایندگان استان هرمزگان گفت: مجلس دهم طی مصوبه ای دولت را موظف کرد طی برنامه توسعه ششم تامین ۳۰درصد آب شرب جنوب و بخش مرکزی کشور را از محل احداث آب شیرین کن تامین کند.
 
حسین هاشمی تختی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه وزارت نیرو باید با تعیین برنامه‌ها و طرح‌های مناسب به دنبال منابع جایگزین آب در هرمزگان باشد، بیان داشت: مجلس در برنامه توسعه ششم مجوز احداث و تامین ۳۰ درصد آب مصرفی را از طریق شیرین سازی آب در خلیج فارس و دریایی عمان به دولت داده است.
 
وی با اشاره به خشکسالی های اخیر و کمبود منابع زیرزمینی آب در هرمزگان که چالش‌های بزرگی را به وجود آورده گفت: بخش‌نامه‌هایی در زمینهٔ تبدیل و استفاده از آب‌های شور و سطحی برای تولید و تأمین آب شرب وجود دارد که وزارت نیرو در این زمینه می‌تواند با ارائه برنامه‌ها و استفاده از توان‌بخش خصوصی بخش عظیمی از مشکلات کم‌آبی در استان را رفع کند.
منبع:مهر
الف/400
https://tabeshekosar.ir/vdcfcmdj.w6d01agiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما