Share/Save/Bookmark
توصيه مطلب
۰
 
تحرکات اقتصادی در استان‌های مختلف؛ صادرات به قطر جهش می‌یابد؟
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۲۱:۱۳
رصد اقدامات صورت گرفته در برخی استان‌های کشور از تحرکات اقتصادی برای کسب سهم از بازارهای قطر حکایت دارد؛ اما باید دید با روند کنونی فعالیت‌ها آیا روابط تجاری با دوحه جهش خواهد داشت؟
به گزارش تابش کوثر، بیشتر از ۱۰ روز از قطع ارتباط ۴ کشور عربی با قطر می‌گذرد، موضوعی که باعث کاهش مناسبات سیاسی توسط کشورهای دیگری هم شد تا ترکش‌های این موضوع تأثیراتی بر روی روابط تجاری دوحه نیز بگذارد.

اما تنش‌های موجود در روابط دوحه و برخی کشورهای عربی می‌تواند فرصتی برای گسترش روابط تجاری و اقتصادی ایران با این کشور همسایه باشد.

بر اساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، در سال گذشته ۵۰ قلم کالای کشاورزی و صنعتی و درمجموع یک‌میلیون و ۱۱ هزار تن کالا به ارزش ۳ هزار و ۲۲۲ میلیارد ریال کالا به قطر صادرشده است.

ارزش دلاری کالاهای صادرشده در سال ۹۵ به کشور قطر معادل ۱۰۳ میلیون دلار بوده استارزش دلاری کالاهای صادرشده در سال ۹۵ به این کشور معادل ۱۰۳ میلیون دلار بوده است درحالی‌که در فضای امروز منطقه می‌توان با توسعه مناسبات تجاری این رقم را افزایش مناسبی داد.

بر اساس این گزارش گمرک ایران انواع کالاهای صادراتی به این کشور شامل کف‌پوش‌ها به‌جز گبه از پشم یا از مو نرم (کرک) حیوان، کف‌پوش‌های غیر مخملی باف، از مواد نسجی سنتتیک یا مصنوعی آماده مصرف بوده است.

سیمان‌های پودر نشده موسوم به کلینکر، سیمان‌سفید ، سنگ‌آهن هماتیت دانه‌بندی با خلوص آهن کمتر از ۴۰ درصد به هم فشرده نشده ازجمله سایر کالاهای صادراتی از ایران به این کشور بوده است.

در بخش کالاهای کشاورزی هندوانه، مغز پسته تازه یا خشک، زعفران خرده نشده و ساییده نشده هم جزء کالاهای صادراتی به این کشور بوده است.

و اما طی روزها و هفته‌های اخیر تحرکاتی در استان‌های مختلف کشور به‌ویژه در سطح اتاق‌های بازرگانی و فعالان اقتصادی بخش خصوصی شکل‌گرفته تا از فرصت رخ‌داده بیشترین بهره را ببرند که نشان از موقعیت سنجی برخی تجار دارد.

تشکیل جلسات تخصصی در سطوح کارشناسی و متولیان حوزه اقتصاد در استان‌های مختلف این روزها جدی‌تر شده، هرچند به نظر می‌رسد همچنان فضای بهینه برای دستیابی به نتایج ایده‌آل شکل نگرفته است و باید هم افزایی و هماهنگی بیشتری صورت گیرد.

بوشهر، فاصله ۱۴۰ کیلومتری برای صادرات

یکی از استان‌هایی که سهم زیادی از صادرات ایران به قطر را به خود اختصاص داده استان بوشهر است به‌طوری‌که ۲۰ درصد صادرات کشورمان به دوحه از مبادی این استان صورت می‌گیرد. در شرایط جدید منطقه و تغییر موازنه تجاری تحرکات در استان بوشهر برای رونق صادرات به قطر بیشتر شده است.

استاندار بوشهر معتقد است که انتظارمان را در روابط با کشور قطر باید بر اساس واقعیات بنا کنیم و می‌گوید: هر گشایشی در روابط با کشور قطر پیش آید ما بیشترین بهره‌برداری را از آن خواهیم کرد به‌طوری‌که ظرف چند روز گذشته ٢ هزار تن کالا از دو بندر استان بوشهر به قطر صادرشده است.

مصطفی سالاری اظهار داشت: در راستای تقویت روابط تجاری و اقتصادی بوشهر با قطر پیگیری‌های زیادی را از سه سال پیش تاکنون داشته‌ایم و توافقاتی نیز در این زمینه صورت گرفته است.

وی از بررسی راهکارهای لازم برای تقویت روابط بوشهر با قطر خبر داد و اضافه کرد: شرایط با گذشته متفاوت است و شرایط خوبی برای تقویت این رابطه فراهم‌شده است.

استاندار بوشهر بیان کرد: با توجه به این بندر بوشهر با بندر الرویس قطر فاصله ۱۴۰ کیلومتری دارد، شرایط برای تسهیل روابط این دو بندر فراهم است و طرح بندر آزاد تجاری بوشهر برای تقویت این روابط ارائه‌شده است که تا دو ماه آینده در مجلس بررسی می‌شود.

وی از تلاش برای افزایش مراودات با کشور قطر خبر داد و افزود: توافقات اولیه برای صدور ویزای قطر به بازرگانان و صادرکنندگان کالاهای ایرانی انجام‌شده است و جلسه تخصصی هیئت دولت برای توسعه مبادلات تجاری با کشور قطر هفته آینده تشکیل می‌شود.

سالاری از بررسی راهکارهای افزایش مراودات تجاری ایران و قطر با محوریت بوشهر در دولت خبر داد و تصریح کرد: استان بوشهر برای انجام اقدامات حمل‌ونقل کالا نیز ظرفیت بالایی دارد.

وی با تأکید بر لزوم تقویت ناوگان دریایی بخش خصوصی و کاهش بروکراسی، افزود: سازمان صنعت، معدن و تجارت با همکاری جهاد کشاورزی ظرفیت استان بوشهر برای صادرات محصولات مختلف به قطر را مشخص کند.

خطوط کشتیرانی بین بوشهر با بنادر مختلف قطر ایجاد شود

حجت‌الاسلام عبدالحمید خدری رئیس مجمع نمایندگان استان بوشهر در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: استان بوشهر موقعیت بسیار خوبی برای توسعه مبادلات تجاری با کشور قطر دارد و در روزهای اخیر نیز شاهد افزایش مبادلات هستیم.

وی با تأکید بر اینکه زیرساخت‌های بندری برای توسعه مراودات دریایی در استان بوشهر باید ایجاد شود، افزود: راه‌اندازی خطوط کشتیرانی بین بوشهر با بنادر مختلف قطر نقش مهمی در توسعه روابط خواهد داشت.

نماینده بوشهر، گناوه و دیلم در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بوشهر بهترین موقعیت را برای صادرات کالا به کشور قطر دارد و به همین منظور توسعه صادرات به کشور قطر با محوریت بوشهر انجام خواهد شد.

وی با اشاره به صدور مواد غذایی و کالاهای اساسی از طریق بنادر استان بوشهر، ادامه داد: میزان صادرات محصولات به کشور قطر در روزهای اخیر افزایش‌یافته است.

خدری اضافه کرد: فاصله نزدیک کشور قطر با بنادر استان بوشهر فرصت خوبی را در اختیار استان قرار داده است تا زمینه توسعه صادرات فراهم شود.

صادرات ماهی خوراکی به قطر

محمدمهدی سیمرونی معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان بوشهر هم در خصوص صادرات اخیر ماهی خوراکی تازه به کشور قطر اظهار داشت: در پی تحولات اخیر منطقه خلیج‌فارس و تقاضای کشور قطر برای واردات محصولات غذایی از ایران، در همین راستا ۲ محموله خوراکی ماهی تازه به میزان ۳ تن از طریق گمرک بندر بوالخیر در شهرستان تنگستان به این کشور صادر شد.

وی افزود: محموله‌های ماهی تازه خوراکی مذکور پس از انجام بازرسی‌های ظاهری (ارگانولپتیکی)، نمونه‌برداری و آزمایش‌ها لازم و تائید سلامت محصول یا صدور گواهی بهداشتی بین‌المللی به کشور قطر صادر شد.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان بوشهر اضافه کرد: صادرات ماهی تازه خوراکی به دیگر کشورهای حوزه خلیج‌فارس ازجمله کویت، امارات متحده عربی نیز انجام‌شده است.

وی بیان کرد: بر اساس اتفاقات اخیر منطقه به نظر می‌رسد صادرات محصولات آبزی و به‌ویژه ماهی تازه به کشور قطر شدت یابد و در این زمینه اداره کل دامپزشکی استان بوشهر آمادگی لازم را دارد تا با انجام روند بهداشتیقرنطینه‌ای و صدور گواهی بهداشتی بین‌المللی روند صادرات در راستای تضمین سلامت و کیفیت فرآورده‌های خام دامی را تأمین کند.

سیمرونی بیان کرد: با تلاش و همت تولیدکنندگان حوزه دام و فرآورده‌های خام دامی و با توجه به پیشینه صادرات این‌گونه محصولات به کشور قطر در سال‌های گذشته می‌توان شاهد افزایش صادرات انواع محصولات پروتئینی به این کشور باشیم.

صادرات مواد غذایی

محمدمهدی بنچاری مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر هم اظهار داشت: استان بوشهر برای توسعه مناسبات تجاری و مبادلات کالا با کشور قطر دارای ظرفیت بسیار خوبی است و فرصت مناسبی برای توسعه بازرگانی در این زمینه فراهم شده است.

وی با اشاره به افزایش و ارتقای ظرفیت تخلیه و بارگیری کالا در بنادر استان بوشهر، ادامه داد: بنادر عسلویه و نخل تقی استان بوشهر کمترین فاصله را با کشور قطر دارند و در فاصله ۱۴۸ کیلومتری این کشور هستند.

مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر با اشاره به سابقه طولانی مراودات تجاری بنادر استان بوشهر با قطر، تصریح کرد: بنادر جنوبی استان بوشهر از جمله عسلویه، نخل تقی و بندر دیر شرایط مناسبی برای ارسال کالا به قطر دارند.

وی با اشاره به توان بالای بنادر استان برای صادرات مواد غذایی به قطر، ادامه داد: با استفاده از سه فروند لنج باری، ۳۵۰ تن میوه، تره‌بار و سبزیجات از بندر دیر برای کشور قطر بارگیری و ارسال شد.

فرصت مناسب برای بوشهر

سعید زرین‌فر معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار بوشهر اظهار داشت: فرصت مناسبی برای صادرات محصولات و کالاهای مختلف از ایران به کشور قطر فراهم شده است.

وی با سابقه درخشان تجارت استان بوشهر با قطر اشاره کرد و ادامه داد: توافقاتی از سه سال پیش بین تجار کشور قطر و استان بوشهر صورت گرفت و در حال حاضر فضا برای توسعه مناسبات فراهم است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار بوشهر با اشاره به تقویت روابط مبادلات تجاری و اقتصادی ایران و قطر، افزود: بوشهر مرکز ارتباط اقتصادی ایران با قطر می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: بنادر استان بوشهر از ظرفیت بالایی برای افزایش مبادلات تجاری و توسعه صادرات محصولات تولیدی در استان‌های مختلف کشور به قطر، برخوردار است.

زرین‌فر ادامه داد: راهکارهای افزایش مراودات تجاری ایران و قطر با محوریت بوشهر روز شنبه هفته آینده با حضور شماری از اعضای هیئت دولت از جمله معاون اول رئیس‌جمهور، وزیر امور خارجه و وزیر صنعت، معدن و تجارت بررسی می‌شود.

سهم ۲۰ درصدی از صادرات به قطر

سید حسین حسینی محمدی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر اظهار داشت: استان بوشهر دارای شرایط مناسبی برای توسعه صادرات است و شاهد افزایش میزان صادرات محصولات در استان هستیم.

وی با بیان اینکه در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی نیز توجه ویژه‌ای به صادرات و توجه به تولیدات صنایع کوچک شده است، اضافه کرد: شاهد افزایش دو میلیارد دلاری صادرات محصولات صنایع کوچک و متوسط هستیم و صادرات محصولات صنایع کوچک و متوسط هشت میلیارد دلار افزایش داشته است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر از کاهش نرخ تسهیلات به صادرکنندگان خبر داد و بیان کرد: یکی از سیاست‌های مهم حمایت از صادرکنندگان افزایش خدمات بندری و توسعه زیرساخت‌های برای توسعه خطوط کشتیرانی است.

وی با اشاره به اینکه جوایز صادراتی از سال ۱۳۸۹ پرداخت نشده است، ادامه داد: سال گذشته شاهد افزایش ۴۲ درصدی درآمد صادرات غیرنفتی استان بوشهر بودیم.

حسینی‌محمدی با اشاره به اینکه ۲۰ درصد از صادرات غیرنفتی ایران به کشور قطر از استان بوشهر انجام شده است، افزود: نخستین محموله صادراتی میوه و تره‌بار از استان بوشهر به قطر ارسال شد.

وی بهبود زیرساخت‌های ناوگان دریایی به قطر در استان بوشهر را ضروری دانست و ادامه داد: استان بوشهر مبدأ صادرات به بسیاری از کشورها است.

برنامه ریزی مازندران برای صادرات به قطر

محمد محمد پور رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران هم با یادآوری اینکه توسعه صادرات اولویت امسال ما است، افزود: مازندران ظرفیت بالایی در تولید مواد غذایی دارد ازاین‌رو می‌تواند مواد غذایی موردنیاز برخی از کشورها همچون قطر را تأمین کند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران، اظهار کرد: بر اساس آمار بانک جهانی در سال ۲۰۱۵ سالانه قریب به ۹۰ درصد واردات مواد غذایی کشور قطر از ۲۰ کشور صورت پذیرفت که سهم ایران از صادرات به قطر بالغ‌بر پنج میلیون دلار بوده است.

 محمد پور افزود: بر اساس آمار بانک جهانی در قطر در سال ۲۰۱۵ بیش از یک میلیارد دلار واردات انواع سبزی بوده است لذا با توجه به فرصت صادراتی که به کشور قطر پیش آمد به‌ویژه در بخش تأمین غذایی این کشور و با توجه به نقش مازندران در تولیدات مواد غذایی، نگاه‌ها به سمت استان مازندران است.

وی با بیان اینکه قطر کشوری است با ۲.۲ میلیون نفر جمعیت و بالاترین درآمد سرانه افزود: عمده محصولات آن در بخش محصولات پتروشیمی، میعانات گازی و آمونیاک است درعین‌حال در مبادلات تجاری تراز تجاری مثبت دارد که تاکنون صادرات مازندران به قطر در بخش صنایع معدنی و بخش کمی هم مواد غذایی بوده است.

محمد پور تأکید کرد: اگر بازار وارداتی خود را به‌جای امارات به قطر سوق دهیم به لحاظ ژئوپلیتیک خوب است.

وی با اشاره به قطع واردات چهار کشور به قطر، افزود: از این قطع واردات حدود ۴۰۰ میلیون دلار ظرفیت خالی در قطر ایجاد شده که باید موردتوجه قرار گیرد.

محمد پور اهم برنامه‌های پیشنهادی در جهت توسعه تجارت خارجی با کشور قطر را برشمرد و از آمادگی سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران برای صادرات مواد غذایی استان به قطر خبر داد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران با اشاره به سابقه مذاکرات و ارتباط تجاری با قطر از اعلام آمادگی استان مازندران برای صادرات انواع محصولات کشاورزی و غذایی به این کشور خبر داد و گفت: مازندران در چارچوب سیاست‌های وزارتخانه آمادگی دارد بخش مهمی از نیازهای غذایی کشور قطر را تأمین کند.

وی افزود: مازندران به‌عنوان قطب تولید مواد غذایی کشور بیش از ۳.۵ میلیون تن مازاد تولید دارد که توانایی و قابلیت برآورده کردن بخش زیادی از نیاز کشور قطر با جمعیت ۲.۵ میلیون نفر را داراست.

محمد پور عمران تصریح کرد: استان مازندران در زمینه‌های فرآورده‌های لبنی با ظرفیت دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن، فرآورده‌های آردی با ظرفیت ۳۱۳ هزار تن، تولید آرد با ظرفیت یک‌میلیون و سیصد هزار تن، تولید نوشیدنی با ظرفیت یک‌میلیون و ۳۰۰ هزار تن تولید روغن با ظرفیت یک‌میلیون تن تولید گوشتی با ظرفیت ۱۶۷ هزار تن کنسرو گوشتی با ظرفیت ۲۷ هزار تن کنسرو غیر گوشتی با ظرفیت ۳۳۴ هزار تن و طیور با ظرفیت ۲۰۰ هزار تن ظرفیت تولید داشته و آمادگی دارد نیازهای اساسی کشور قطر در حوزه مواد غذایی را تأمین کند.

هرمزگان، مسیری مطمئن برای توسعه صادرات

و اما استان هرمزگان نیز از دیگر استان‌های مستعد برای رونق تجارت با قطر است به طوریکه مدیر امور هماهنگی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی معتقد است که اولویت قطری‌ها برای افزایش سطح مناسبات تجاری با ایران افزایش صادرات از محور بندرعباس- قشم است و قطر می‌تواند بازار هدف محصولات غذایی، کشاورزی و صنعتی ایران باشد.

محمد محسنی مدیر اداره بنادر و دریانوردی شهید باهنر  هم بنادر تجاری جنوب ایران را به‌عنوان مسیر ارتباطی امن و مطمئن برای ارسال مواد غذایی و سایر اقلام موردنیاز کشور قطر توصیف کرد.

وی گفت: با توجه به سابقه طولانی و تجربه بندر شهید باهنر درزمینهٔ صادرات و واردات کالا، این بندر می‌تواند گذرگاه مناسبی برای ارتباط کشور قطر با اقتصاد دنیا باشد که در این زمینه سازمان بنادر و مسؤولین اجرایی استان هرمزگان آمادگی خود را جهت خدمات‌رسانی در این رابطه اعلام کرده‌اند.

محسنی از ارسال نخستین محموله صادراتی به کشور قطر طی هفته جاری سخن به میان آورد و تصریح کرد: یک محموله ۱۴۴ تنی شامل مواد غذایی، میوه و صیفی‌جات در قالب ۸ دستگاه کانتینر یخچالی توسط یک شناور لندینگ کرافت به این کشور صادر شد.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر تقاضای زیادی از سوی صادرکنندگان برای ارسال محموله‌هایشان به کشور قطر وجود دارد که برنامه‌ریزی برای صادرات محموله‌های دوم و سوم در حال انجام است.

محسنی ضمن تشریح امکانات و زیرساخت‌های فنی بندر شهید باهنر گفت: این بندر چندمنظوره سه اسکله رو-رو برای جابجایی محموله کانتینرهای یخچالی دارد که هم‌زمان سه شناور می‌توانند عملیات بارگیری محموله‌های صادراتی را انجام دهند.

مدیر اداره بنادر و دریانوردی شهید باهنر سهم صادرات از فعالیت‌های عملیاتی این بندر را ۶۳ درصد اعلام کرد و افزود: سالانه بالغ‌بر یک‌میلیون تن کالا از طریق این بندر به کشورهای جنوب شرق آسیا و بنادر حاشیه جنوبی خلیج‌فارس صادر می‌شود که عمده آن‌ها کالاهای غیرنفتی همچون مواد معدنی و میوه و تره‌بار است.

مدیر اداره بنادر و دریانوردی شهید باهنر در پایان خاطرنشان کرد: توانمندی بالای این بندر در عملیات تخلیه و بارگیری، آبخور مناسب برای پهلوگیری شناورها و ظرفیت صادراتی موجود که به کشورهای حوزه خلیج‌فارس، اقیانوس هند، آفریقا و آسیای شرقی در حال خدمات‌رسانی است، می‌تواند با افزایش حجم و کیفیت خدمات در راستای ارتباط با کشور قطر مورداستفاده قرار گیرد.

محسنی یادآور شد: بندر شهید باهنر در مرکز استان هرمزگان واقع‌شده و با دارا بودن آبخور بیش از ده متر پس از بنادر شهید رجایی و امام خمینی(ره)، بالاترین آبخور را در بین بنادر کشور دارد که ۵ درصد عملیات صادرات، واردات و ترانزیت کشور در این بندر صورت می‌گیرد.

وی دسترسی به آب‌های آزاد جهان از خلیج‌فارس، اتصال به شبکه بین‌المللی راه‌آهن و شبکه راه‌های بین‌المللی، نزدیکی به منطقه آزاد قشم و بنادر تجاری حاشیه جنوبی خلیج‌فارس را ازجمله مزیت‌های بندر شهید باهنر عنوان کرد.

اعلام آمادگی برای صادرات در بندر لنگه

 محمود صابری مدیر اداره بنادر و دریانوردی لنگه ضمن اعلام آمادگی کامل برای ارسال اقلام موردنیاز کشور قطر از طریق مرز دریایی بندرلنگه گفت: با توجه به سابقه طولانی و تجربه این بندر درزمینهٔ صادرات و واردات کالا بنادر غرب هرمزگان می‌تواند گذرگاه مناسبی برای ارتباط کشور قطر با اقتصاد دنیا باشد.

وی اظهار داشت: با آغاز تبادلات اقتصادی ایران و قطر، یک فروند لندینک کرافت حامل ۱۰ دستگاه کانتینر یخچالی ۴۰ فوت شامل میوه و تره‌بار به وزن ۱۸۰ تن به‌عنوان نخستین شناور از بندرلنگه عازم کشور قطر شد.

مدیر اداره بنادر و دریانوردی لنگه با اشاره به موقعیت استراتژیک این بندر درزمینهٔ صادرات و واردات کالا اظهار داشت: زیرساخت‌های بنادر و دریانوردی بندرلنگه برای فعالیت‌های تجاری افزایش‌یافته و این بندر ظرفیت بالایی در امر تجارت دریایی و تخلیه و بارگیری کالا و مسافر را داراست.

نخستین گام برای افزایش صادرات

خلیل قاسمی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت هرمزگان هم در این رابطه افزود: یک فروند لندینک کرافت ایرانی حامل ۸ دستگاه کانتینر یخچالی ۴۰ فوت و همچنین مقداری بار فله، نخستین محموله شناور از بندر شهید باهنر بندرعباس عازم قطر شد.

وی بیان داشت: این محموله سبزیجات اعم از لیمو، گوجه، خیار و ... بود که نخستین گام برای تبادل کالا به این کشور از طریق این استان اعزام شد.

قاسمی اظهار داشت: افزایش صادرات به این کشور از محور بندرعباس ازاین‌پس در اولویت توسعه تجارت این استان قرار خواهد گرفت.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت هرمزگان در پایان به بازار هدف کشور قطر اشاره نمود و گفت: این کشور می‌تواند بازار هدف خوب برای محصولات غذایی، کشاورزی و صنعتی باشد.

یزد، بررسی ظرفیت‌ها برای صادرات کالا به قطر

مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان یزد در نشست بررسی وضعیت و نیازهای بازار قطر و ظرفیت‌های استان یزد برای صادرات کالا و محصولات تولیدی استان یزد اظهار داشت: فرصت مناسبی برای بهبود مراودات اقتصادی ایران و قطر به وجود آمده که امیدواریم در استان یزد نیز بتوانیم با استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی موجود، بازارهای این کشور را در زمینه‌های مختلف در اختیار بگیریم.

علی نمازی بیان کرد: مواد خوراکی، مواد پروتئینی، محصولات لبنی، مرغ و تخم‌مرغ و برخی کالاهای دیگر نیز ازجمله نیازهای بازار این کشور هستند که ظرفیت‌های تولیدی آن در استان یزد هم وجود دارد.

وی عنوان کرد: آنچه در امر صادرات کالا بسیار حائز اهمیت است، کیفیت و نحوه صادرات مطابق با ذائقه مردم آن کشور است که لازم است در این زمینه اقداماتی صورت گیرد.

مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان یزد، شرایط و روند ورود به بازارهای خارجی ازجمله قطر را مطلوب ارزیابی و تصریح کرد: یزد، می‌تواند برخی نیازهای کشورهای منطقه ازجمله قطر را تأمین کند.

وی بر فراهم کردن سازوکار انجام این کار تأکید کرد و اظهار داشت: برای رونق صادرات باید کشورهای هدف منطقه را مشخص کنیم و برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت و بلندمدت برای صادرات کالاهای تولیدی استان یزد داشته باشیم.

نمازی خاطرنشان کرد: باید تولید محصولات و کالاهای استان یزد سمت‌وسوی صادرات داشته باشد و بتواند نیازهای بازاری کشورهای مختلف ازجمله کشورهای همسایه و حوزه خلیج‌فارس را تأمین کند.

به گزارش مهر، استان یزد قطب تولید محصولات مهمی همچون کاشی و سرامیک، محصولات کنجدی، محصولات گلخانه‌ای، پارچه و منسوجات، فرش و روفرشی، مواد لبنی و اقلام متعدد مواد خوراکی و صنعتی است و می‌تواند کالاهای متنوعی را به کشورهای هدف خود ازجمله کشور قطر صادر کند.

فارس، ظرفیت تبدیل به معین کشورهای خلیج فارس

رئیس اتاق بازرگانی شیراز گفت: فارس باید استان معین کشورهای خلیج‌فارس باشد که در این راستا توان تأمین بازار کشور قطر نیز وجود دارد.

جمال رازقی با اشاره به اینکه بخش خصوصی استان فارس از گذشته کشورهای حاشیه خلیج‌فارس را به‌عنوان بازار هدف می‌دانسته افزود: استان فارس در گذشته نیز به‌عنوان پایلوت برای کشورهای حاشیه خلیج‌فارس معرفی‌شده بود.

وی ادامه داد: بخش خصوصی استان فارس توان تأمین بازارهای کشورهای حاشیه خلیج را دارد که در این راستا با توجه به وضعیت روی‌داده برای کشور قطر باید از این فرصت استفاده شود.

رئیس اتاق بازرگانی شیراز تأکید کرد: در حال حاضر کشورهای دیگر نیز خواهان حضور در بازار قطر هستند اما به دلیل فاصله اندک فارس و کشور قطر باید این فرصت برای بخش خصوصی استان فارس مورداستفاده قرار گیرد.

زارقی یادآور شد: میوه و تره‌بار، مواد غذایی ازجمله اولویت‌های صادراتی استان فارس به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس است که به‌راحتی می‌توانیم با تازه فروشی بازار این کشورهای به در دست خود بگیریم.

وی با اشاره به اینکه طی یک سال گذشته نشست‌هایی با نمایندگان بازرگانی کشورهای مختلف برگزارشده، گفت: مراودات بخش خصوصی استان فارس باید با کل دنیا انجام شود و ما نیز به همین دلیل جلسات مختلفی با نمایندگان دیگر کشورها برگزار کرده‌ایم.

رئیس اتاق بازرگانی شیراز با بیان اینکه بازارهای هدف را باید بیش از گذشته توسعه دهیم تأکید کرد: اولویت بخش خصوصی باید حفظ بازارهای هدف و سپس توسعه آن‌ها باشد که در این راستا اتاق بازرگانی در تمامی مراحل در کنار بخش خصوصی استان خواهد بود.

فرصت سوزی‌ها تکرار نشود

به رغم همه فعالیت‌های صورت گرفته تاکنون محمدامین صباغی زاده رئیس اتاق بازرگانی و کشاورزی بندرعباس هشدار می‌دهد که نباید فرصت سوزی‌ها در این زمینه تکرار شود. وی اظهار داشت: تحریم قطر توسط چهار کشور عربی شبیه فرصتی است که در مورد روسیه به دست آمد اما با این تفاوت که بازار قطر کوچک‌تر و البته نیازهایش هم متفاوت‌تر است.

صباغی زاده بیان داشت: بیشتر اقلامی که قطری‌ها به آن نیاز دارند محصولات صنایع تبدیلی، آرد، آب‌معدنی و خشکبار و مواد غذایی است.

وی با بیان اینکه چگونه می‌شود از این فرصت استفاده کرد که تجربه کاستی‌ها در مورد روسیه تکرار نشود؟ افزود: تنها مشکل و دغدغه تمام تجار فرصت سوزی‌هایی است که یا به دلیل نبود امکانات لازم و یا به دلیل خلأهای قانونی و حمایت نشدن صادرکنندگان از سوی ارگان‌های دولتی جلوی پای تجار است.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بندرعباس اضافه کرد: بهترین راهکار برای  در دست گرفتن بازار قطر واگذاری امور به بخش خصوصی و تخصیص یارانه حمل‌ونقلی به صادرکنندگان است و دولت بکوشد که تمام تمرکزش را معطوف به تسهیل صادرات کند.

صباغی زاده بیان داشت: مسیر کوتاه بین ایران و قطر و همچنین موقعیت هرمزگان به‌عنوان قطب صادراتی کشور و فاصله نزدیک آن با قطر باید هرمزگان را به پایلوت صادراتی به قطر تبدیل کند.

وی اضافه کرد: کشور ما و به‌تبع هرمزگان می‌تواند سهم قابل‌توجهی از بازار قطر را به خود اختصاص دهد که این مهم مستلزم برنامه‌ریزی و از دست ندادن فرصت‌هاست چراکه ممکن است این فرصت تنها برای مدت کوتاهی در اختیار کشورمان باشد.

صباغی زاده ادامه داد: قطر بعد از امارات، دومین کشور منطقه است که از نظر زیرساخت‌ها، بنادر و ترانزیت، دارای اهمیت ویژه‌ای است و زیرساخت‌های مناسبی دارد و با شرایط پیش‌آمده، می‌تواند جزو شرکای اول اقتصادی کشور ایران قرار گیرد و دراین‌بین بوشهر و هرمزگان با داشتن مزیت‌هایی همچون دریا و نزدیکی به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس ازجمله قطر باید تلاش بیشتری کنند که درصد بالایی از بازار قطر را به خود اختصاص دهند.

وی با بیان اینکه ترکیه پیشتاز استفاده از این فرصت شده است، افزود: اکنون ترکیه بازار قطر را در دست گرفته و محصولاتی با استانداردهای اروپایی به این کشور صادر می‌کند و ما نیز باید بکوشیم ضمن بالا بردن استانداردهای محصولاتمان تمرکز خود را برای تولید محصولات با کیفیت بالا ببریم تا در هر مقطعی بتوانیم صادرات مداوم داشته باشیم.

بنابراین گزارش، هرچند به نظر می‌رسد که تحرکاتی در استان‌های مختلف برای گرفتن سهم جدی‌تر و بیشتری از بازارهای قطر شکل‌گرفته ولی همچنان نگرانی‌هایی به دلیل عدم هماهنگی، تعلل و فرصت سوزی در این زمینه وجود دارد، باید منتظر ماند و دید که استان‌های مختلف و در مجموع کشورمان از شرایط رخ‌داده در منطقه چقدر خواهد توانست بهره‌برداری تجاری را داشته باشد.

منبع: مهر
ک/555

کد مطلب: 56211
 


 
 
پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳
۱۸ رمضان ۱۴۴۵
28 March 2024