شنبه ۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ , 27 Apr 2024
دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۸:۳۲
کد مطلب : 41784
انرژی های تجدیدپذیر که هم اکنون بسیاری از کشورهای صنعتی دنیا به آن روی آورده اند علاوه بر اینکه منجر به کاهش آلاینده های زیست محیطی می شود منجر به تامین انرژیِ آیندگان نیز خواهد شد.
انرژی های تجدیدپذیر راهکاری برای کاهش آلاینده های زیست محیطی
به گزارش تابش کوثر  وضعیت آب و هوایی کره زمین در 100 ساله اخیر به سمت گرم شدن پیش رفته و این گرم شدن ناشی از آن است که تعدادی از کشورها به سمت صنعتی شدن و پیشرفت و توسعه می روند و روزبروز صنعتی تر می شوند و در نتیجه نیاز آنان به انرژی نیز بیشتر خواهد شد.
بدون شک نیاز به صنعت و تولیدات صنعتی مستلزم انرژی است و تا انرژی نباشد ما تولیدات صنعتی نخواهیم داشت کشورهای صنعتی بزرگی همانند آمریکا و چین سهم بسزایی در مصرف انرژی دارند و قسمت عمده ای از انرژی های نهفته زمین که منابع نفت و گاز است را مصرف می کنند.
استفاده از این انرژی ها ما را با تولید انواع گازهای آلاینده مواجه می کند و مهمتر از تمامی گازهای آلاینده، گاز دی اکسید کربن است و هم اکنون تولید این نوع گاز بر روی کره زمین از حد مجاز فراتر رفته و بر این اساس دمای کره زمین در 100 ساله اخیر افزایش چشمگیری پیدا کرده است.
بررسی های نشان داده که دمای کره زمین در 100 ساله اخیر میان یک تا یک و نیم درجه بالاتر رفته و این افزایش دما تغییرات بسیار عمده و چشمگیری را برای ما ایجاد کرده است.
براساس همین افزایش دما، اقلیم های اب و هواشناسی ما در تمام نقاط کره زمین عوض شده، زمستان های ما مثل گذشته نیست، دمای نامتعارف هوا در تابستان را داریم، به سمت افزایش آب اقیانوس ها پیش رفته و یخ های قطبی آب شده و این امر فاجعه های زیست محیطی و سونامی هایی را در پیش دارد.
یکی از روش های مهم برای تولید گازهای آلاینده استفاده از انرژی های پاک، تجدید پذیر و به اصطلاح انرژی های نو همانند انرژی باد، انرژی خورشید و انرژی اتمی بوده و یکی از ویژگی های بارز این انرژی ها تجدید پذیر و فناناپذیر بودن آنها است.
سوخت های فسیلی که هم اکنون به مقدار بسیار هنگفتی مورد استفاده قرار می گیرد انرژی های تجدید ناپذیر هستند و بالاخره روزی تمام می شوند و پیش بینی شده است منابع نفت تا 70 سال آینده و منابع گاز تا 150 سال آینده به اتمام برسد.
در نتیجه بشریت و مخصوصا کشورهای صنعتی باید به فکر انرژی های جایگزین باشند در غیر اینصورت در آینده با بحران جهانی روبرو خواهیم شد و نسل آینده با مشکل بزرگی در زمینه تامین انرژی مواجه می شوند.
یکی از روش ها برای پایه گذاری این انرژی استفاده از انرژی های پاک و تمام ناشدنی است و منبع آن تا زمانی که حیات بر روی کره زمین وجود داشته باشد وجود دارد و گامی مهم برای کاهش استفاده ازمنابع سوخت های فسیلی همانند نفت و گاز است.
وقتی کشوری بخواهد از این نوع انرژی ها استفاده کند می تواند در زمان های بحران و بلایای طبیعی و غیره به آن اطمینان کند.
بر این اساس و برای تامین انرژی حال و آینده، کشورهای صنعتی استفاده از انرژی های پاک و تجدید پذیر را به صورت یک هدف دنبال می کنند.
در ایران نیز سازمانی با عنوان سازمان انرژی های نو ایران(سانا) وجود دارد و مسئول پیگیری و توسعه و ساخت نیروگاه های تجدید پذیر است.
یکی از انرژی هایی که در کشور ایران می توان براحتی در این راستا از آن استفاده کرد انرژی خورشیدی است این انرژی در هر کجای دنیا وجود دارد حتی در شمال ایران که اکثر روزها هوا ابری است برخی روزها نور خورشید مشاهده می شود.
در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی مناطق مرکزی و مناطقی همانند استان کردستان بسیار مناسب است چون این مناطق آلاینده کمتری دارد و میزان تابش نور خورشید نیز بیشتر است.
سازمان سانا با مسئولیت وزارت نیرو طی چند سال گذشته در این زمینه کار توسعه و فرهنگ سازی مخصوصا در زمینه انرژی های خورشیدی را آغاز کرده و شروع این کار در سال های 92 و 93 و در دولت تدبیر و امید بصورت جدی زده شد و یکی از استراتژی های وزارت نیرو در دولت یازدهم استفاده از انرژی های تجدید پذیر بود.
بر این اساس وزارت نیرو با نظارت سازمان انرژی های نو طرحی به شرکت های توزیع نیروی برق ارائه داد که با هزینه دولت در تعدادی از مدارس و مساجد نیروگاه های کوچک خورشیدی نصب شود.
استان کردستان نیز از این قاعده مستثنی نبود و طرح دولت در زمینه نصب نیروگاه خورشیدی در مدارس و مساجد را اجرایی کرد.
مدیر دفتر مدیریت مصرف شرکت توزیع نیروی برق کردستان در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: طرح وزارت نیرو برای مدارس و مساجد نصب نیروگاه های پنج تا 10 کیلو واتی با هزینه کاملا رایگان بود و برای مشترکان خصوصی نیز از جمله مشترکان خانگی، تجاری، صنعتی متقاضی نصب این نیروگاه، تقبل 50 درصد هزینه از سوی دولت بود.
فرید مظهری افزود: ما در این راستا اطلاع رسانی های لازم را انجام داده و سال 93 در 15 مدرسه استان و در هر مدرسه پنج کیلووات نیروگاه خورشیدی نصب کردیم.
وی اظهار کرد: تعدادی از ادارات نیز از جمله شرکت گاز، شرکت برق، دانشگاه کردستان و مدیریت بانک کشاورزی از محل 50 درصد این کار را انجام داده و در مجموع 45 کیلووات در این ادارات نصب شد.
مدیر دفتر مدیریت مصرف شرکت توزیع نیروی برق کردستان با بیان اینکه این طرح وزارت نیرو در سال 94 پایان یافت گفت: هم اکنون هر اداره، سازمان، مدرسه و یا مشترک خصوصی که خواهان نصب نیروگاه خورشیدی باشد از محل منابع داخلی خود باید این کار را انجام دهد.
به گفته وی در سال 95 نیز سازمان فنی و حرفه ای استان کردستان با استفاده از هزینه داخلی خود اقدام به نصب 10 کیلووات انرژی خورشیدی در این سازمان کرد.
هم اکنون دولت روش حمایتی خود را تغییر داده و در سال 94 و 95 با صدور بخشنامه ای به شرکت های توزیع نیروی برق استان ها خواستار ورود بخش خصوصی در این راستا شده است.
مظهری در این رابطه نیز گفت: دولت در این زمینه برای ما سقف 100 کیلو وات را مشخص کرده و هر مشترکی می تواند از یک تا 100 کیلو وات نصب کند و دولت در این زمینه به عنوان خریدار قرارداد خرید تضمینی برق با سرمایه گذار را امضا می کند و هر مقدار برقی که تولید کرده را خریداری می کند.
وی افزود: پیش بینی شده هر سرمایه گذاری که این کار را انجام دهد، حدود چهار تا چهار سال و نیم از محل فروش برق تولیدی بازگشت سرمایه وی امکانپذیر خواهد بود و از سال چهارم به بعد هر مقدار فروش برق که انجام شود سود دهی خالص است.
مدیر دفتر مدیریت مصرف شرکت توزیع نیروی برق کردستان به مزایای استفاده از نیروگاه خورشیدی اشاره کرد و گفت: یکی از ویژگی های بارز این نیروگاه ها این است که هزینه نگهداری و تعمیرات آن فوق العاده ناچیز است.
وی اظهار کرد: این نیروگاهها همچنین هیچگونه آلودگی زیست محیطی از قبیل آلودگی هوا، آلودگی آب های منطقه و آلودگی صوتی ایجاد نکرده و تخریبی به زمین و محیط پیرامون خود وارد نمی کند و تنها نگهداری آن نظارت بر عملکردصحیح و پاک کردن صفحات خورشیدی است.
مظهری ادامه داد: کمکی که این نوع انرژی می تواند به شرکت برق و وزارت نیرو داشته باشد، علاوه بر تبعات زیست محیطی مثبت، تامین انرژی مورد استفاده ما در طول روز است و این مساله هم اکنون برای ما که پیک مصرف برق به روز و ساعات بعدازظهر انتقال یافته بسیار حائز اهمیت سات.
وی افزود: نیروگاه خورشیدی دقیقا در زمانی برق تولید می کند که شدیدا شبکه برق ما و مشترکان ما به برق نیاز دارند و بر این اساس بار شبکه ما کمتر شده و از احتمال خاموشی و مشکلات ناخواسته دور می شویم.
به گفته وی این نیروگاه به کمک نیروگاه های سوخت فسیلی و غیره آمده و با این کار ذخیره سازی انرژی زا انجام داده ایم.
مدیر دفتر مدیریت مصرف شرکت توزیع نیروی برق کردستان اظهار کرد: از سوی وزیر کشور نیز بخشنامه ای به ما اعلام شده وادارات دولتی را موظف کرده تا پایان سال 96، 20 درصد از انرژی برق مورد نیاز خود را با استفاده از منابع داخلی از انرژی خورشیدی تامین کنند.
وی افزود: ما در راستای اهداف جهانی مبنی بر کاهش تولید گازهای آلاینده و گازهای گلخانه ای که تمامی کشورها متعهد شده اند گام برداشته و به تعهدات خود در این راستا پایبند بوده ایم.
مظهری گفت: ما می توانیم رسما به جامعه جهانی اعلام کنیم بدلیل استفاده از انرژی های پاک از تولید گازهای آلاینده و مخرب محیط زیست جلوگیری کرده ایم.
 
**استفاده از توربین های بادی راهکاری دیگر برای تولید برق
وی در ادامه به بحث انرژی های بادی و نصب توربین های بادی نیز اشاره کرد و افزود: درزمینه نیروگاههای بادی مثل نیروگاه خورشیدی عملکرد راحت نداریم چون خورشید در همه جا وجود دارد اما انرژی باد بصورت دائم و مستمر نیست و شاید نقاط ویژه ای باد داشته باشند و این امرنیازمند اجرای مطالعات نقطه ای است.
مظهری اظهار کرد: در استان کردستان جاهایی مثل زرینه دیواندره، منطقه بیجار و منطقه دهگلان و قروه جزو مناطق بادخیزهستند و براساس مطالعات انجام شده در این زمینه نیز در سال 91 اولین دکل بادسنجی به طول 80 متر در زینه گذاشته شد و این دکل میزان سرعت و تدوام و استمرار باد برای ما بصورت آنلاین برای ما ثبت می کند.
وی ادامه داد: این دکل در سال 93 برداشته شد و دکلی جدید در نقطه ای دیگر از منطقه زرینه نصب شد و هم اکنون نیز در حال ثبت اطلاعات است و ما اطلاعات را هر سه ماه یکبار برای پردازش به سازمان انرژی های نو می فرستیم.
مدیر دفتر مدیریت مصرف شرکت توزیع نیروی برق کردستان افزود: در شهر سنندج نیز مطالعاتی انجام شد و 2 دکل در تپه آمانیه و همچنین تپه فیض آباد نصب شد و در حال ثبت اطلاعات است.
وی گفت: ما هم اکنون نیز اطلاعات بادسنجی را انجام می دهیم و برای منطقه بادخیز دهگلان، قروه و بیجار نیز درخواست ایجاد دکل داده ایم که مطالعات محیطی در این مکان ها نیز انجام شود.
مظهری هدف از انجام این کار را مشخص شدن نقاط بادخیز و معرفی آن به سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در زمینه نصب توربین های بادی عنوان کرد و دولت در این زمینه نیز قرارداد خرید تضمینی برق را انجام می دهد.
به گفته وی مطالعات دیگری نیز در زمینه زیست توده و استفاده از نیروگاه های آبی که جزو انرژی های پاک است در دست اقدام است و در این راستا با کمک دفتر فنی استانداری کمیته ای تشکیل شده است.
منبع:ایرنا
الف/400
https://tabeshekosar.ir/vdcdo50o.yt0fj6a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما