پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ , 25 Apr 2024
سه شنبه ۲۸ شهريور ۱۳۹۶ ساعت ۱۴:۲۷
کد مطلب : 63996
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با تأکید بر اینکه بودجه سلامت روان باید از بودجه کلی سلامت جدا شود، گفت: متولی سلامت روانی جامعه باید مشخص شود.
در نشست خبری سازمان نظام روانشناسی و مشاوره‌ کشور مطرح شد: ورود مشاوران متخصص به مدارس از سال تحصیلی جدید

به گزارش تابش کوثر، نشست خبری سازمان نظام روانشناسی و مشاوره‌ کشور صبح امروز برگزار شد. عباسعلی اللهیاری رئیس سازمان نظام روانشاسی و مشاوره‌ با اشاره به اینکه در برهه زمانی حاضر مردم به خدمات مشاوره و روانشناسی بیش از هر زمان دیگری نیاز دارند، گفت: اگر به مشاوره علمی از سوی مسئولان پاسخ مثبتی داده نشود، مردم برای رفع نیاز به سمت روش‌های غیرعلمی مانند عرفان‌های کاذب و انرژی درمانی سوق پیدا می‌کنند که این روش‌ها نه‌تنها جوابگو نیست بلکه موجب بروز مشکلات امنیتی نیز می‌شود.

وی تصریح کرد: فرهنگ غلطی در جامعه موجب شده که مراجعه به روانشناس و مشاور را تنها مختص به بیمار بدانیم و این فرهنگ باید تغییر پیدا کند.

اللهیاری با اشاره به یکی از جدیدترین رویکردهای روانشناسی، روانشناسی سلامت (روانشناسی ارتقایی) که افرادی بدون بروز مشکل خاصی تنها برای حفظ و ارتقای سلامت به روانشناس مراجعه می‌کنند، اظهار داشت: 80 درصد سلامت ما مربوط به سلامت روان بوده و تنها 20 درصد به سلامت جسمی مربوط می‌شود، حتی بسیاری از بیماری‌های جسمانی نیز جنبه روانی دارد. به همین دلیل در حال حاضر در دنیا در کنار پزشک، روانشناس و مشاور نیز خدمت‌رسانی می‌کنند.

رئیس سازمان نظام روانشاسی و مشاوره بابیان اینکه نظام آموزشی ما دارای نقایص بسیاری است، هزینه‌کردهای زیاد برای ارتقای علمی دانش‌آموزان در سطوح بالای تحصیلی را یکی از این نقایص نظام آموزشی عنوان کرد و ابراز داشت: 70 درصد شخصیت افراد پیش از دوران مدرسه شکل می‌گیرد، به همین منظور در کشورهای پیشرفته برای ارتقای کیفی سطح علمی و روانی دانش‌آموزان پیش از دبستان سرمایه‌گذاری بیشتری دارند.

 

بروز اختلالات اجتماع پذیری با عدم حضور کودکان در مهدهای کودک

اللهیاری اعلام کرد: 85 درصد از کودکان ایرانی به مهد کودک نمی‌روند، به همین دلیل روند اجتماع‌پذیری‌شان دچار مشکل می‌شود؛‌ چراکه مسائل اولیه مانند شکل‌گیری اعتماد به نفس با اختلال مواجه می‌شود.

به گفته وی مهارت‌های فرزندپروری خانواده‌های ایرانی چیزی نزدیک به صفر درصد است؛ چراکه هیچ آموزشی در این زمینه وجود ندارد. بروز اختلالات مختلفی مثل اضطراب و عدم اعتماد به نفس از نبود مهارت‌های فرزندپروری ناشی می‌شود.

رئیس سازمان نظام روانشاسی و مشاوره با اعلام این خبر که سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با انعقاد تفاهم‌نامه‌ای برای ورود به مدارس و ارائه خدمات روانشناسی آموزشی از سال تحصیلی جدید فعال خواهد بود، گفت: بر اساس این تفاهم‌نامه وجود حداقل یک مشاور با تحصیلات مرتبط با روانشناسی در مدارس، طرح‌های غربالگری و اجرای برنامه‌های سلامت روان و بهداشت روانی برای معلمان و کارکنان ازجمله این خدمات خواهد بود.

اللهیاری افزود: در طرح‌های غربالگری آسیب‌های روانی کودکان با مداخله به‌موقع شناسایی خواهد شد؛‌ ازجمله آسیب‌های روانی کودکان بیش‌فعالی است که عمدتاً ناشی از باهوش بودن بچه و نبود محیط مناسب برای تخلیه انرژی‌های کودک است که با آموزش والدین و معلمان به بهبود این اختلال کمک خواهد شد.

 

100 هزار مشاور راهی مدارس شدند

رئیس سازمان نظام روانشاسی و مشاوره در خصوص اجرای طرح هر مدرسه یک مشاور، گفت: حدود 100 هزار نیرو بر اساس این طرح در مدارس کشور فعال خواهند شد.

اللهیاری مسئله هدایت تحصیلی را از دیگر معضلات موجود در نظام آموزشی کشور عنوان کرد و اظهار داشت: مؤسسات کنکوری با گردش مالی بسیار هدایت تحصیلی فرزندان ما را دنبال می‌کنند و در این زمینه به‌شدت فعال هستند، در حالی‌که هدایت تحصیلی یک مسئله تخصصی بوده و به عهده سازمان روانشناسی کشور است.

وی ادامه داد: به دنبال تخصصی‌ کردن هدایت تحصیلی در مدارس هستیم.

رئیس سازمان نظام روانشاسی و مشاوره در خصوص مسئله اعتیاد و حل آن‌که از سوی وزارت بهداشت و درمان دنبال می‌شود نیز تصریح کرد: تابه‌حال تنها به جنبه جسمی اعتیاد توجه می‌شد، اما با گفتمان‌های انجام‌شده این موضوع را برای مسئولان جا انداختیم که مشاور و روانشناس حلقه مفقوده برای حل معضل اعتیاد در کشور است.

وی در خصوص بالاترین آسیب‌های روانی مدارس بر اساس نسبت مراجعان و بازدیدهایی که کارشناسان این سازمان داشته‌اند، ابراز داشت: اختلالات رفتاری (خشم کنترل‌نشده) و اضطراب و افسردگی ازجمله مشکلات دانش‌آموزان است که به دلیل عدم آموزش و نبود الگوی مناسب ایجاد شده است.

به گفته اللیهاری قرار است در زمان بازپروری معتادان در کلینک‌های ترک اعتیاد در کنار پزشک، روانشناس و مشاور حضور داشته باشند. این طرح از امسال اجرا می‌شود.

وی در خصوص تغییر حرکت توزیع‌کنندگان مواد مخدر در اطراف مدارس ابراز داشت: به دنبال واکسینه کردن دانش‌آموزان با آموزش‌ها و مهارت‌آموزی‌های لازم در مقابل اعتیاد هستیم تا به این وسیله در مقابل مواد مخدر و دارو بیمه شوند.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره بابیان اینکه عود مجدد اعتیاد در کشورمان حدود 95 درصد است، اظهار داشت: بنا بر این آمار از هر 100 نفر معتاد پس از بازپروری، 95 نفر دوباره مبتلا می‌شوند؛ چراکه استرس‌های اولیه معتاد در دوره‌های بازپروری درمان نشده است.

وی در خصوص رشد افسردگی در جامعه نیز اظهار داشت: عمده‌ترین علت افسردگی در جامعه فشارهای روانی، فرهنگی و اقتصادی است.

رئیس سازمان نظام روانشاسی و مشاوره از جذب 1600 روانشناس در شبکه بهداشت وزارت بهداشت و آموزش 1200 روانشناس امدادگر خبر داد و گفت: از آنجایی که کشور ما یک کشور حادثه‌خیز بوده و این سازمان ظرفیت مناسبی برای ارائه خدمات روانشناسی در بحران‌ها و حوادث مختلف دارد،‌ از این ظرفیت با رویکرد مناسب دولت ب در بحران‌های مختلف استفاده خواهد شد.

اللهیاری افزود: حضور فعال در حوادثی مانند آتش‌سوزی پلاسکو، زلزله ورزقان و حتی حادثه منا اعزام روانشناس امدادگر را از جمله این خدمات در زمان بحران بوده است.

وی با اعلام اینکه سازمان نظام روانشناسی، ارائه خدمات به تمام طبقات و اقشار را از وظایف خود می‌داند، از تربیت روانشناسان بومی و به‌کارگیری آنان در مناطق مختلف کشور خبر داد و گفت:‌ در حادثه‌ای مثل زلزله ورزقان نیز از روانشناسان بومی استفاده کردیم و این یک تجربه موفق بود.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره همچنین از راه‌اندازی مراکز مشاوره در قوه قضائیه خبر داد و گفت: گزینش قضات و آموزش روانشناسی به آنان از دیگر فعالیت‌های این سازمان بوده است.

اللهیاری برای کاهش حوادث جاده‌ای برای رانندگان پایه یک دوره چکاپ سلامت روان ایجاد کند اعلام آمادگی کرد.

 

لزوم افزایش بودجه سلامت روان در کشور

وی با تأکید بر اینکه بودجه سلامت روان باید از بودجه کلی سلامت جدا شود، گفت: در اسناد بالادستی در خصوص ارتقای سلامت روان به خوبی توضیح داده شده اما کمتر از 3 درصد بودجه سلامت به سلامت روان اختصاص می‌یابد.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره افزود: وقتی بار روانی و سلامت اجتماعی این‌قدر اهمیت دارد و بودجه‌ای اختصاص نیابد، باید منتظر افزایش آسیب‌های اجتماعی و روانی باشیم.

اللهیاری خاطرنشان کرد: باید متولی سلامت اجتماعی و روانی کشور مشخص شود، هرچند متولی کلان این مسئله وزارت بهداشت در نظر گرفته شده اما باید ببینیم برای مسائل خردتری مثل سلامت اجتماعی هم می‌توان به پزشک‌ مراجعه کرد.

اللهیاری افزود: سرنوشت سلامت جامعه نباید به‌دست غیرمتخصصان سپرده شود.

منبع: فارس
پ/110

https://tabeshekosar.ir/vdcceoqe.2bq1o8laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما