تاثیر قابل توجه و مهم رسانه و فیلم در شکل گیری شخصیت کودکان/ در سنین مختلف چگونه با فرزندانمان رفتار کنیم

19 تير 1396 ساعت 0:31

فیلم فقط یک فیلم نیست بلکه به صورت روزانه مفاهیمی به فرزندانمان عرضه می کند که آنها از پیش دبستانی تا پایان عمر در معرض آن قرار می گیرند.


به گزارش رسانه تابش کوثر به نقل از  کامان سنس مدیا که بیش از 150 مقاله، مصاحبه ، کتاب و سایر تحقیقات اجتماعی-علمی را بررسی کرده، کلیشه های جنسیتی در فیلم ها و برنامه های تلویزیونی نه تنها در ذهن کودکان باقی می مانند، بلکه در آموزش اینکه فرهنگ از پسران و دختران چه انتظاری دارد، بسیار تاثیرگذار هستند.

آنچه این پیام ها را ماندگار و مقابله با آن را برای والدین سخت می کند، این است که درست در دوره مشخصی از رشد کودکان ارائه می شوند که بیشترین تاثیرپذیری را دارند. 
 
به پیش دبستانی هایی فکر کنید که تازه دارند هویت جنسی خود را به عنوان دختر یا پسر می شناسند. شخصیت هایی که آنها در تلویزیون و فیلم ها می بینند اغلب نمود بارز زنانه یا مردانه دارند، مانند عضلات قوی ابرقهرمانان یا موهای بلند شاهزاده خانمها.
 
بر اساس گزارش سی ان ان برای مخاطبان نوجوانی که از رسانه ها برای مدل رفتار و شخصیاتشان ایده می گیرند، این ویژگی ها می تواند منجر به الگوپذیری اشتباه و پیامدهای آسیب زا شود. 

این شخصیت های تک لایه بارها و بارها با شکل‌های مختلف به نمایش گذاشته می شوند. بر اساس این گزارش، یک عمر تماشای این رسانه های کلیشه ای منجر به نهادینه شدن ویژگی هایی شده که در نهایت می تواند بر انتخاب شغلی، خودارزشمندی، روابط و توانایی استفاده کامل از استعدادهای کودکان تاثیرگذار باشد که  بسیاری از والدین درباره این تاثیرات نگران هستند.

ما با تحقیق از  1000 پدر و مادر دریافتیم که آنها معتقدند رسانه تاثیر قابل توجهی بر کودکانشان دارد، از اینکه دختران چطور باید لباس بپوشند و رفتار کنند تا تماشای خشونتی که بر باورهای پسران از خودشان تاثیر می گذارد. 

خوشبختانه، کودکان تاثیرگذارترین پیام ها را از شما می گیرند. وفتی شما در نقش الگوی برابری جنسیتی رفتار کنید، درباره مخالفت با این کلیشه ها صحبت کنید و ایده های منسوخ را به چالش بکشید، کودکان آن را بلند و واضح خواهند شنید. 

علاوه بر این شما کنترل زیادی بر رسانه کودکان دارید، به خصوص وقتی کوچک هستند. رسانه هایی را انتخاب کنید که منعکس کننده ارزش های شما هستند و با کودکانتان درباره برنامه های تلویزیونی و فیلم هایی که تماشا می کنند، صحبت کنید.
 
می توانید این راهکار ها را برای کودکان در سنین مختلف به کار بگیرید:
 
سن 2 تا 6 سالگی
در این سنین کودکان:
•    هویت جنسی(دختر/پسر) خود را می شناسند.
•    کلیشه های موجود در فعالیت ها، اسباب بازی ها و مهارت های مخصوص هر جنسیت را یاد می گیرند.
•    بازی هایی مرتبط با جنسیت شان انجام می دهند.(دخترها آشپزخانه را تمیز می کنند، پسرها چمن حیاط را کوتاه می کنند)
•    نیاز به شنیدن نظرات شما با واژه های مشخص و نه انتزاعی دارند. 
 
چه کارهایی می توانید انجام بدهید:
 
نظر مثبت خود را در مورد برنامه هایی که ارزش برابری برای دختران و پسران قائلند، ابراز کنید. برنامه هایی را انتخاب کنید که خیلی صورتی یا فوق العاده آبی نیستند یا حداقل اولویت کودکانتان را با تماشای برنامه هایی که طیف مختلفی از رنگ ها هم در دکور و هم برای شخصیت ها دارند، تعدیل کنید. 
 
سن 7 تا 10 سالگی
در این سنین، کودکان:
•    ویژگی های خاصی را به زنان و مردان نسبت می دهند- مثلا زنان بیشتر عاطفی و مهربان و مردان بیشتر جاه طلب و تهاجمی هستند.
•    شغل ها و رشته های دانشگاهی خاصی را به هر جنسیت نسبت می دهند.
•    بر اساس جنسیت تقسیم می شوند- پسرها دوست دارند با پسر ها بازی کنند و دختر ها هم با دخترها.
•    گزینه هایی بیشتر از آنچه تماشا می کنند، می خواهند اما هنوز به نظر والدین احترام می گذارند.
 
چه کارهایی می توانید انجام بدهید:

شخصیت هایی را شناسایی کنید که بر کلیشه های جنسیتی تاکید ندارند. مثلا فیلم هایی را انتخاب کنید که در آن دخترها به جای توجه زیاد به ظاهرشان به دنبال ریاضیات و مسائل علمی هستند. به دنبال فیلم ها و برنامه هایی بگردید که ویژگی های جنسی کلیشه ای ندارند؛ مثلا شخصیت های زن آن اندامی طبیعی و شخصیت های مرد ظاهری غیر تهاجمی دارد.
 
سن 11 تا 13 سالگی

کودکان در این سن:
•    در مورد تغییرات فیزیکی بدنشان آگاه می شوند و اجباری برای تطبیق خود با هنجارهای جنسی موجود در فرهنگ شان احساس می کنند.
•    از روابط عاشقانه آگاهی دارند.
•    می خواهند خودشان برنامه های تلویزیونی را انتخاب کنند و اغلب برنامه هایی را انتخاب می کنند که مربوط به بچه های بزرگتر از آن هاست.
•    بیشتر به دوستان خود علاقه مند هستند تا والدین.
 
چه کارهایی می توانید انجام بدهید:
 
تاکید کنید که ارزشمند بودن و خوشبختی به ظاهر آدم ها یا قدرت فیزیکی شان ارتباطی ندارد. فیلم هایی را تماشا کنید که شخصیت های اصلی بر خلاف این کلیشه ها رفتار می کنند و آدم های موفقی هستند. نظر مثبت خود را در مورد سلامتی و روابط سالم و حمایتی دو جنس مختلف( مثلا در قالب پدر و مادر) ابراز کنید. 
 
 


کد مطلب: 58156

آدرس مطلب: http://tabeshekosar.ir/vdcepz8n.jh8vni9bbj.html

تابش کوثر
  http://tabeshekosar.ir